Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM

Coğrafi konumun ekonomiye etkisi

Coğrafi konumun ekonomiye etkisi

Ekonomi sosyal bir faaliyet olarak değerlendirilir. Dolayısıyla her sosyal faaliyet gibi ekonomi de coğrafi konumun etkisi altındadır. Tabi şimdi şunu da açıklamak gerek, coğrafi konu denilince akla gelen bazı kavramlar vardır. Bunlar, ülkenin konumu, arazi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, madenler, bitkiler, hayvanlar, ırmak, göller, ilkimi ve benzenleridir. Şimdi burada dikkat edilmesi gereken husus bu kavramların insan etkisi olmadan var olmuş olan kavramlardır. 

Tarihe öne çıkan bilim insanlarından İbn-i Haldun, Buckle, Le Play, H. De Tourville, Huntington, Brooc Adams, V. Simkowitch coğrafi konumun ekonomiye olan etkisi hakkında eserler vermişlerdir.  Çeşitli yön ve açılardan konu ele alarak araştırmış, tezler yaratmışlardır. Bu bilim adamlarının ellerinde ki verilere bakılarak, coğrafi konumunun, insaların ekonomik ve sosyal hayata olan etkisi kaçınılmaz bir gerçek olmuş ve ispatlanmıştır. Bu veriler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, ekonomi ve ekonomik faaliyetler tabiat ve coğrafya karşısında bağımlı durumdadır. Nitekim, ülkelerin ekonomik faaliyetleri ve ekonomik yapıları incelendiğinde ortaya çıkan farklılar veya benzerlikler tabiat ve coğrafi faktörlerle bağdaştırılabilir.  

Türk tarımında buğday ve arpanın önemli bir yer tutması, aynı şekilde Brezilya’da kahvenin, Çin’de pirincin ekonomik hayatın başını çekmesi bir coğrafi zorunluluktur. Malum ola ki, tabiat, üretimin temel unsurlarından biridir. Ekonomik hayatta, başka ülkelerden bazı hammaddelerin ithal edilmesi ve işletilmesi mümkün olmakla birlikte, güçlü bir ekonomi ve üretim faaliyetleri her şeyden önce yerli ve yöresel hammaddeye dayanır. 
Üretim gibi tüketim faaliyetleri de geniş anlamda doğa ve coğrafi faktörlere bağlıdır. Japon ve Çin mutfağından farklı olarak Türk mutfağı buğdaydan ve buğday unundan yapılan gıdalar ve yemeklerin pek çok çeşidini bulunur. Öte yandan bu coğrafi etkenler bizim motiflerimize bile yansımıştır. İpekten veya pamuktan yapılan kıyafetlerde ve halılarda mahalli veya coğrafi desenleri bulmak oldukça mümkündür. Ayrıca, ülkemizdeki ekonomik iş bölümünde, mal ve hizmetlerin dağıtımında vatanımızın coğrafi yapısı önemli rol oynar. 
Selametle…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR