Çölyak hastası öğrenciler unutulmadı! Çölyak hastalığı nedir? Glütensiz diyet nedir? Çölyak hastalığı'nın belirtileri ve tedavisi...

Çölyak hastası öğrenciler unutulmadı! Çölyak hastalığı nedir? Glütensiz diyet nedir? Çölyak hastalığı'nın belirtileri ve tedavisi...

Çölyak hastası öğrencilerin bulunduğu okulların kantinlerinde artık glutensiz paketli gıdalar da satılacak. Peki Çölyak hastalığı nedir? Glütensiz diyet nedir? Çölyak hastalığı'nın belirtileri ve tedavisi haberimizde..

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen kantin işletmecileri esnaf odaları ve dernek temsilcileri Ankara’da buluştu. “Sağlıklı çocuklar mutlu anneler” isimli proje için bir araya gelen temsilciler, Türkiye Çölyak Federasyonu ve Ankara Çölyak Derneği temsilcisi Uğur Akkuş tarafından çölyak hastalığı konusunda bilgilendirildi. Çölyaklı çocukların okulda daha sağlıklı beslenebilmesini amaçlayan bakanlık destekli proje, ülke genelinde okul kantinlerinde çölyak hastası öğrenciler için ürün bulundurmayı amaçlıyor.

GLÜTENLİ ÜRÜNLERE DİKKAT

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Çölyak Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Uğur Akkuş, glütenli ürünlerin glütensiz ürünlerle temas etmesinin çölyak hastaları için sakıncalı olduğunu ifade ederek, “Okul kantinlerinde kullanılan tost makinalarının, ızgaraların, maşa, çatal ve bıçakların glütenli ürünlerle temas etmemesi ya da yıkanarak kullanılması gerekiyor” dedi. Akkuş, "Kullanılan malzeme teflon türü bir malzemeyse, o yıkansa da geçmiyor. Teflon ve tahtaya glüten işliyor. Yani tahta kaşığın da farklı olması gerekiyor. O yıkansa dahi glütenden arındıramıyoruz" dedi.

KANTİNCİLERE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Açık gıdaların yapımıyla ilgili kantin çalışanlarına pratik çözüm önerileri sunan Akkuş, "Ayrı bir tost makinesi alınamıyorsa tost makinesinin içine yanmaz kâğıtlar konur, çocuğun tostu, köftesi, ızgarası orada yapılır. Yani aynı ortamda yapılabilir ama kâğıtlar değiştirilir. O kâğıdı da bir daha kullanmazsınız. Maşa zaten maliyetli bir şey değil. Kesme tahtası da ayrı olabilir. Onun dışında en büyük sorun ızgaralardır, bunlar da yanmaz kâğıtlarla çözülebilir" ifadelerini kullandı.

Kapalı gıdaların paketli olması sebebiyle glüten bulaşma riski olmayacağını anlatan Akkuş, Ankara Çölyak Derneği internet sitesinde, onay alınan markaların glütensiz ürünlerinin listelerinin yer aldığını, okul kantinlerinde çölyaklı öğrenciler için bu markaların bulundurulabileceğini söyledi.

colyak,-turkiye-colyak-federasyonu,-turkiye-colyak-federasyonu-ve-ankara-colyak-dernegi-temsilcisi-ugur-akkus,-colyak-hastaligi-nedir,-glutensiz-diyet-nedir,-colyak-hastaliginin-belirtileri-ve-tedavisi,.jpg

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten maddesini neden olduğu bir hastalıktır. İnce bağırsaklar dışında farklı organ ve sistemleri de etkileyebilir. Çocukluktan erişkinliğe her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Hastalık, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebilir.

GLÜTENSİZ DİYET NEDİR?

Buğday, arpa, çavdar, yulaf glüten içerir. Çölyak hastaları bu tahılları içeren besinleri kesinlikle tüketmemelidir. Sebze, meyve, kuru baklagiller, mısır, pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, işlem görmemiş kuruyemişlerin tüketilmesinde sakınca yoktur. Tedavide glütensiz diyet dışında başka bir tedavi seçeneği yoktur.

colyak,-turkiye-colyak-federasyonu,-turkiye-colyak-federasyonu-ve-ankara-colyak-dernegi-temsilcisi-ugur-akkus,-colyak-hastaligi-nedir,-glutensiz-diyet-nedir,-colyak-hastaliginin-belirtileri-ve-tedavisi,2.jpg

ÇÖLYAK HASTALIĞI'NIN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Uzun süre ishal ya da kabızlık, tekrarlayan karın ağrısı ve kusma, kilo alamama, boy kısalığı, ergenlik gecikmesi, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık ve tekrarlayan düşükler bu hastalığın başlıca belirtileridir. Bu bulguların biri veya bir kaçı birlikte olabilir. Çölyak hastalığı belirti olmaksızın, sessiz gidiş gösterebilir. Çölyak hastalığın tanısı kesinleştirildikten sonra glütensiz diyete başlanır. Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi glütensiz diyettir. Glütensiz diyete ömür boyu devam edilmelidir. Diyete tam uyulmaması veya bırakılması hastalığın tekrarlanmasına neden olur. Vitamin ve mineral eksiklikleri varsa tamamlanmalıdır.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.