Delirten hastalık trigeminal nevralji belirtileri ve tedavisi

Delirten hastalık trigeminal nevralji belirtileri ve tedavisi

Ülkemizde vatandaşlar arasında delirten hastalık olarak bilinen ve insanları intihara bile sürükleyebildiği belirtilen "trigeminal nevralji" hastalığının belirtileri nelerdir? Delirten hastalığın tedavisi mümkün mü?

Ülkemizde vatandaşlar arasında delirten hastalık olarak bilinen trigeminal nevralji hastalığının belirtileri nelerdir? Delirten hastalığın tedavisi mümkün mü

Bu hastalık geçmeyen ağrılara yol açmasıyla öne çıkan bir hastalıktır. Yol açtığı ağrılar nedeniyle halk arasında bu isimle anılır. 

Tıp dilindeki adı, "trigeminal nevralji"dir.

Neden olduğu şiddetli ağrılar sonucu insanı intihara bile sürükleyebildiği belirtilen delirten hastalığın tedavisi mümkündür. 

Buna bilinen son örnek olarak İstanbul'da yaşayan 58 yaşındaki Emine Penbe olarak gösteriliyor. 

Delirten hastalığı yenen Emine Penbe'nin hikayesi şöyle:

2016'da dişlerine uygulanan tedavi sonrasında Emine Penbe şiddetli ağrı çekmeye başlar. 

Penbe bunun üzerine değişik hastanelere gider, değişik ilaçlar dener fakat ağrılarına çare bulamaz. Ağrıları öyle şiddetli ve bitmek bilmez ki intiharı bile düşünür. 

Penbe yetkililerden yardım çağrısında bulunur. 

Bunun üzerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl devreye girer. 

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda tedavi altına alınan Penbe, sinirlere uygulanan "sinir blokajı" yöntemiyle sağlığına kavuşur. 

"Kendimi atacaktım, yanıma biri geldi hocaymış"

Emine Penbe yaşadıklarını anlatırken, iki yıl önce diş tedavisi yaptırdıktan sonra ağrılarının bir türlü geçmediğini bu yüzden dişlerinin tamamına yakınını çektirmek zorunda kaldığını söyledi.

Ağrıları nedeniyle çok sayıda hastaneye başvurduğunu ifade eden Penbe, şunları kaydetti:

"Ağrılarım geçmeyince en son psikiyatri bölümüne gittik. Bir ay hastanede kaldım, uyutuldum. Ağrılar yine geçmeyince Beşiktaş'a gittim. Kendimi bir yerden atıp kurtulmak istedim. O sırada biri geldi, oturup çay içtik. Ben hoca olduğunu bilmiyordum. 'Teyze sana yardımcı olacağım' dedi. Beni Ankara'ya gönderdi. Tedavim çok iyi gidiyor, ağrılarım geçti. İki çocuğum bir torunum var. Onlara kavuşmayı çok istiyorum. Daha önce de burada tedavi olan birisini televizyonda izledim."

"Her diş tedavisi sonrası aynı durum olmaz"

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karadaş ise uygulanan tedaviye ilişkin yaptığı açıklamada, halk arasında ani şiddetli yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevraljinin, delirten hastalık olarak adlandırıldığını belirterek, "Yüzde en sık gördüğümüz ağrı tipi, sinir alanında bıçak saplanma, elektrik çarpması gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Eşlik eden diğer semptomlarla birlikte iyileşme süreci de uzuyor." dedi.

Karadaş, daha önce de diş tedavisi sonrasında bütün dişlerini çektirmek zorunda kalan Sunay Öztürk ile gündeme gelen hastalığın tedavisinde de sinir blokajı uyguladıklarını aktardı.

Hastaların geçmeyen ağrıları nedeniyle çok fazla farklı ilaç kullandıkları bu nedenle de ilaçların yan etkilerine maruz kaldıklarını söyledi.

Doç. Dr. Karadaş, diş tedavisi sonrasında eşlik eden uzun süreli ağrıları kombine olarak değerlendirdiklerine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Her hasta diş tedavisi sonrasında aynı durumu yaşayacak diye bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalar ilaç kullanarak fayda görürken, Emine Hanım da buna yanıt alamamış. Uyguladığımız tedavide hem ilaç hem de girişimsel yöntemlerle iyi sonuç aldık. Şu an mevcut ağrılarında yüzde 80 oranında azalma görüldü. Hastamız yemek yemeye, kendi işlerini yapmaya başladı. Uygun ilaçları uygun dozda kullanıp ağrıyan sinir alanına blokaj tedavisi uygulamalarımız oluyor. Hastalar bunlardan çok fayda görüyor. Tam sonuç alana kadar devam ettireceğiz."

delirten-hnasta.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.