Demokrasi evi onarım bekliyor

Demokrasi evi onarım bekliyor

Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kullandığı ve Demokrat Parti'nin kurulduğu tarihi köşk, bir süredir bakımsız durumda. Bir tarihin yazıldığı köşk bakım ve onarıma alınacağı günü bekliyor.

Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kullandığı ve Demokrat Parti'nin (DP) kurulduğu tarihi Celal Bayar Köşkü'nün bakımsız ve ıssız hali görenlerin yüreğini burkuyor. Bir tarihin yazıldığı ünlü köşkün bahçesini otlar basmış, duvarlarındaki sıvaların bir kısmı dökülmüş, tam önünde yer alan kayaya kazılı 'Celal Bayar Köşkü' yazısı ise kırılmış ve devrilmiş vaziyette. Yakın bir zamana kadar aktif biçimde kullanılan köşk, bakım ve onarım bekliyor.

Kızılay Atatürk Bulvarı üzerindeki 'DP Celal Bayar Köşkü' adından anlaşılacağı üzeri Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a ait. Bayar dışında Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve Mehmet Ağar'ında kullandığı tarihi köşk, eski günlerini mumla arıyor. 

Çok partili hayata geçişle birlikte Demokrat Partililerin Kızılay'daki Genel Merkezlerinden sonra en önemli buluşma merkezi olan Köşk, aynı zamanda DP'nin temellerinin atıldığı yer olma özelliğini de taşıyor. 

2000'lere kadar aktif biçimde kullanılan tarihi köşk, yakın bir zamana kadar Demokrat Partililer Kulübünün buluşmalarında da kullanıldı. Köşkün önünde bir polis ve bazı bekçilerin nöbet tutuğu görülürken; yapının içinde kimsenin olmadığı görüldü. Öte yandan köşkün önünde yer alan kaya yazılı 'Celal Bayar Köşkü' yazısı da kırılarak devrilmiş durumda.

'BİZİM EV'

1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Türkiye İş Bankası'nı kurup, ilk Genel Müdürlüğü'nü de üstlenmesinden sonra Celal Bayar, Başkentin daimî sakini olur. Celal Bayar ilk önceleri eşi Reşide Hanım ile birlikte; Keçiören'de tuttukları evde yaşadı. Celal Bayar, Keçiören'den Çankaya'ya gidiş gelişleri sırasında bugün köşkün bulunduğu arsayı görür ve beğenir. Önce atını dinlendirme için kullandığı arsaya, Reşide Hanım'ın müstakil, bahçeli bir eve çıkma isteği üzerine 2 katlı bir ev yaptırır.  Köşk'ün mimarlığını Etnografya Müzesi'nin de mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu üstlenir. Bayar ailesi, Celal Bayar 1950'de Cumhurbaşkanı seçilene kadar bu köşkte yaşar. Bayar bu mütevazı mekânı daha ziyade geniş ve yeşil bahçesinden dolayı sever. Zira sık sık bu geniş arazide at koşturur. Bugün bu bahçe oldukça küçülmüş durumda. Çünkü Bayar büyük kısmını hayattayken İş Bankası'na bağışlar. 1986'da ölünce kızı Nilüfer Gürsoy Köşk'teki eşyaları doğum yeri Bursa'da kurulan Bayar Müzesi'ne taşır. Köşk 1994'de Doğru Yol Partisi'ne devredilir. Demokrat Partililerin 'Demokrasi Evi' diye andığı köşk, bir dönem siyasetin göbeğindeydi. Celal Bayar'ın ardından köşk, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mehmet Ağar gibi birçok siyasi lider çalışma, buluşma ofisi olarak kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.