Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Depreme karşı daima uyanık olmalıyız!

Depreme karşı daima uyanık olmalıyız!

"Son yüzyılın en büyük depremlerinden biri" olarak tanımlanan Marmara Depremi’nin 20. yılı da geride kaldı. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan deprem 17 Ağustos 1999 yılında saat 03.02'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem tüm Marmara bölgesini etkilemişti. 
***
Sadece 45 saniye süren doğal afette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 43 bin 953 kişi yaralanmış, yaklaşık 200 bin kişi evsiz kalmıştı. 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden, 16 milyona yakın kişi de farklı şekillerde olumsuz etkilenmişti.
***
Depremin ardından kaybedilen insanların acıları hala taze… Büyük felaketin yıl dönümünde hayatını kaybeden binlerce kişi dualarla, gözyaşlarıyla anıldı.  
***
Bir daha böyle büyük bir acının yaşanmamasını temenni ediyoruz. O depremde hayatını kaybeden insanlarımıza rahmet yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. 
***
Böyle büyük acıların yaşanmaması için burada biz insanoğluna büyük görevler düşüyor. Deprem değil riskli ve dayanıksız yapılarının ocaklara ateş düşürdüğünü bilmeliyiz ve buna göre hareket etmeliyiz. 
***
Biraz daha fazla kâr elde edeceğim diyerek kimsenin hayatını riske atmaktan imtina etmeliyiz, aynı durumun başımıza geleceğini de sakın unutmamalıyız! 
***
Deprem başta olmak üzere doğal afetlerden etkilenmemek ya da bu etkiden en az şekilde sıyrılmak için bin kere düşünüp bir kere adım atmalıyız. 
***
Ne yazık ki “Bir musibet bin nasihatten yeğdir” atasözünden ve bu yaşanan acılardan ders almış gözükmüyoruz. Az da olsa yanlış ve riskli yapılaşma konularında ısrarımızı sürdürüyoruz.  
***
Bu konularla ilgili biraz internet haber arşivini karıştırdığınızda pek çok örnek görmeniz mümkün. 
***
İnsan hayatı değerlidir. Olası depremlere ve doğal afetlere karşı her zaman uyanık olmakta fayda var. Bu tehlikeler karşısında uyursak yine aynı acıları yeniden yaşamak zorunda kalırız. “Tüh tüh”, “Vah vah” dememek için herkes duyarlı olmalı.   
***
Türkiye'nin önde gelen deprem araştırma merkezlerinden Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Özgür Anıl, deprem ve alınması gereken önlemlerle ilgili gazetemize geçmişte önemli bilgiler vermişti. Müsaadenizle söz konusu haberimizin linkini de sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR