Devletşah kimdir, nerede yaşadı?

Devletşah kimdir, nerede yaşadı?

Devletşah kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, hangi alanda örnek gösterildi? İşte cevabı:

Türk İslam Aleminde, Tezkire alanında ün yapmış Devletşah’ın hayatını sizler için derledik.

Devletşah kimdir, nereli, hangi dönem nerede yaşadı, hangi eserleri verdi, hangi alanda örnek gösterildi? 

İşte cevabı:

On beşinci yüzyılın en ünlü edebiyat tarihçilerinden olan Devletşah, 1431 senesinde Semerkand şehrinde dünyaya geldi. Asil bir Türk ailesinden olan Emir Alâüddevle’nin oğludur. Önce Şahruh’un sonra da Ebü’l-Kâsım Babür’ün yanında bulundu. Ömrünü Timur Hana bağlı beylerin saraylarında geçirdi.

1495 senesinde vefat etti. Horasan’ın asilzâdelerinden olan Devletşah, ilim tahsiline elli yaşından sonra başlamasına rağmen, akranları arasında ilim, fazilet ve kanaatleriyle tanındı. Hayatının belli dönemleri sıkıntı içinde geçti. Daima bilgin, arif ve şairlerle düşüp kalkmış; zamanını divan, tarih ve siyer kitaplarını okumakla geçirmiştir. 

ÜNLÜ ŞAİRLERİN HAYATI İLE SEÇME ŞİİRLERİNİ ELE ALDI

En meşhur kitaplarından Tezkiret-üş-Şuarâ isimli eserini Sahip Kıran Sultan adına 1487 yılında yazmıştır. On Arap şairine ait bir mukaddime, 143 İran şairini anlatan yedi tabaka ile Herat Sarayına ait altı büyük şahsiyeti ihtiva eden tezkire, Hüseyin Baykara’ya yer ayrılan bir hatimeden meydana gelmektedir. Ünlü şairlerin hayatları ve seçme şiirlerinden parçalar bulunan eseri, kendisinden sonra gelen Türk ve İran tezkirecilerine örnek olmuştur. Anlatım ve plan yönünden olduğu gibi, aldığı seçme parçalar bakımından da son derece önemlidir. 

ESERLERİ MEB YAYINLARI ARASINDA

Tezkire’nin çeşitli yerlerde yazma nüshaları bulunmaktadır. İlk defa Bombay’da 1887/88 senesinde taşbasması olarak yayımlandı. Tezkiresinden başka şairlerin hayatını anlatan birçok risale ve kitabı da bulunmaktadır. Tezkire ilk defa Türkçeye Sultan İkinci Mahmud devrinde Süleyman Fehim tarafından tercüme edilmiş ve 1843 yılında basılmıştır. İkinci olarak Necâtî Lugal tercüme etmiştir ve eser MEB yayınları arasında iki cilt halinde basılmıştır (1. cilt 1963, 2. cilt 1967).
 

dev.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.