Doğal'a dönüş

Doğal'a dönüş

Ankara’dan Bolu’ya doğa turizmi için gidenler, yol üzerinde bulunan organik ve doğal ürünlerin satıldığı ‘köylü pazarları’na büyük ilgi gösteriyor. Hormonsuz ürünler arada komisyoncu olmadan alıcı buluyor.

Ankara’dan Bolu’ya doğa turizmi için gidenler, yol üzerinde bulunan organik ve doğal ürünlerin satıldığı ‘köylü pazarları’na büyük ilgi gösteriyor. Hormonsuz ürünler arada komisyoncu olmadan alıcı buluyor. 

Doğa turizmi için Bolu’yu tercih eden Ankaralıların, şehirdeki diğer önemli adresleri organik ve doğal ürünlerin satıldığı köylü pazarları oluyor. Hormonsuz ürünler büyük ilgi görüyor. 

Pazarda, tereyağının kilosu 50 liradan sütün kilosu 3 liradan yumurtanın kolisi 30 liradan satılıyor. 

Üreticinin bahçesinden, hayvanından ürettiği ürünleri komisyonsuz, aracısız bir şekilde doğrudan tüketiciyle buluşturduğu köylü pazarları yoğun ilgi görüyor. Ankaralıların özellikle hafta sonları doğa turizmi için gittiği Bolu’da köylü pazarlarından birinin nabzını tuttuk. Köylü pazarında tereyağının kilosu 50 liradan, yumurtanın kolisi 30 liradan doğada gezen ineklerden elde edilen sütün litresi ise, 3 liradan satılıyor. Pazarı tercih eden vatandaşlar ürünleri hem sağlıklı hem de market fiyatlarına yakın olduğu için tercih ettiklerini belirtiyor.

bolu,-koylu-pazarinda-fiyatlar,-dogal-sutun-litresi,-koy-tavugu,-koy-yumurtasi,-organik-ve-dogal-urunlerin-satildigi-koylu-pazarlari,-hormonsuz-urunler,-tereyaginin-kilosu-1.jpg

KÖY YUMURTASI KİRLİ OLACAK DİYE BİR KURAL YOK

Köylü pazarında en çok rağbet gören ürünlerden biri de tartışmasız yumurta. Pazardaki üreticiler büyükşehirlerde köy yumurtası diyerek kirli yumurta satılmasına tepkili. Gazetemize konuşan üreticiler, “Köy yumurtasında tavuk pisliği olur diye bir kural çıkarmışlar. Bu tamamen yalandır. Böyle bir şey yok. Bakın bizim yumurtalarımız tamamen dışarıda gezen doğada bulduğuyla beslenen ve bizim verdiğimiz buğdayı yiyen tavuklardan elde edilme. Gördüğünüz gibi tertemiz. Yıkama falan yok. Ancak tek tük bizde de oluyor kirli yumurta onlar da çok normal” diye konuştu. 

bolu,-koylu-pazarinda-fiyatlar,-dogal-sutun-litresi,-koy-tavugu,-koy-yumurtasi,-organik-ve-dogal-urunlerin-satildigi-koylu-pazarlari,-hormonsuz-urunler,-tereyaginin-kilo.jpg

KOMİSYON YOK ARACI YOK 

Görüştüğümüz üreticiler fiyatları tamamen aracısız, komisyonsuz olarak kendileri belirlediğini belirten Emine Teyze, “Tarladan, hayvanımdan aldığım ürünlerin hepsi burada. Kendim üretir kendim satarım. Tereyağının kilosu 50 lira. Tamamen el emeği yayıkta yapıyoruz. Şu an bahar ayındayız tohumlar var. Küçük bir kaşığım var onu ölçek belirledim onun dolusu 5 lira. Salatalık, kabak, maydanoz, bezelye var. Bazı tohumlar benim kendi ürettiğim tohum. Köy peynirinin kilosu da 20-25 lira. Kendi sütümüzden, kendi mayamızdan elde ettiğimiz peynir. İçerisinde başka bir şey yok. Süt almak isterseniz kilosu 3 lira” dedi. 

KÖY TAVUĞU UZUN SÜREDE PİŞER

Köylü pazarında doğal tavuklar da raflarda yerini alıyor. Görüştüğümüz üreticiler verdi:
“Tavuklarımız kısa sürede yenecek hale gelenlerden değildir. Köyde bahçemizde gezen yumurtlayan ya da eti içi beslediğimiz ürünler. Büyütücü yem yemezler. Dışarıda ne bulursa çimen, küçük haşereler ve bizim verdiğimiz mısırla buğday tüketirler. Ayrıca bu tavukların pişmesi de uzun sürer. Çünkü etleri serttir. Zayıf olanların tanesi 20 liradan satılıyor. Diğer et için beslediklerimizin kilosu 30 lira.” 

koy-tereyagi,-koy-tavugu,-fiyat,-bolu.jpg

DOĞAL SÜTÜN LİTRESİ 3 LİRA 

Kendi ineklerinden ürettikleri sütü satan köylüler pazarda sütün litresini 3 liradan tüketiciyle buluşturuyor. Marketlerde pastörize ya da günlük sütün ortalama litre fiyatları 4-6 lira arasında değişiyor. Sattıkları süt ile ilgili gazetemize bilgi veren Emine teyze, “Kendi ellerimle sağdığım doğal süt. Artık bahar gelmeye başladı hayvanlarımız dışarıda geziyor. Merada bin bir çeşit ot yiyor ve bu sütlerde oradan geliyor. Kaymağı da ayrı değerlidir. Genelde yoğurt yapmak için alıyorlar dedi.” 

KÖYLÜ PAZARINDA FİYATLAR

Yumurta kolisi 30 TL
Tereyağı 50 TL
Köy peyniri kilosu 20 TL 
Küçük doğal tavuk 20 TL
Etli doğal tavuk kilosu 30 TL 
Doğal sütün kilosu 3 lira

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.