Doğan Güreş kimdir? Tak Şak Paşa lakabı nerden geliyor?

Doğan Güreş kimdir? Tak Şak Paşa lakabı nerden geliyor?

Doğan Güreş kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu? Tak Şak Paşa lakabı nerden geliyor? İşte Cevabı:

90’lı yıllarda bölücü terör örgütü PKK’ya karşı verdiği etkili mücadele ile adını tarihe yazdıran 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş Paşa’nın hayatını sizler için derledik.

Doğan Güreş kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu?  Tak Şak Paşa lakabı nerden geliyor?

İşte Cevabı:

Aslen Kilisli olan 21. Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, 1926 yılında Adana'da doğdu. 1945 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1947 yılında Nakliye (Ulaştırma) Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1949 yılında Ulaştırma Sınıf Okulu'nu bitirdi. Muhtelif karargah ve birliklerde Kısım Amirliği, Bakım Subaylığı, Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1963 yılında girdiği Harp Akademisi'ni 1965 yılında bitirerek Kurmay oldu. 1973 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde, Atina'da görev yaptı.

GENERALLİĞE TERFİ ETTİ

1973 yılında Tuğgeneral, 1977 yılında Tümgeneral, 1981 yılında Korgeneral, 1985 yılında Orgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı, SHAPE Lojistik ve Silahlanma Dairesi Başkan Yardımcılığı ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tugay Komutanlığı, Tümgeneral rütbesi ile Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı, Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 3’ncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde Harp Akademileri Komutanlığı ve 1’nci Ordu Komutanlığı yaptı.

GENELKURMAY BAŞKANI OLDU

23 Ağustos 1989 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 6 Aralık 1990 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Doğan Güreş'in görev süresi dönemin başbakanı Çiller tarafından teamüllere aykırı bir biçimde yeniden uzatıldı. 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrıldı.

ÇİLLER’İN İSTEĞİYLE POLİTİKAYA ATILDI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev süresi bitmesinin ardından Tansu Çillerin isteği üzerine Doğru Yol Partisi’nden politikaya girdi. 20 ve 21. dönemde Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı. Güreş'in görev süresi 27 Temmuz 1993'te Bakanlar Kurulu kararı ile uzatılmıştı. Aynı tarihte Kara Kuvvetleri Komutanı olan Muhittin Füsunoğlu, 30 Ağustos'u beklemeden görevinden alınmış, yerine İsmail Hakkı Karadayı atanmıştı.

dogan-gures-ic-001.jpgTAK ŞAK PAŞA LAKABI

30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrılan Doğan Güreş Paşa 'tak şak paşa' lakabıyla anılmaya başladı. Paşa’nın bu lakap gazetelere verdiği bir demeçten kalmıştı.

Tansu Çiller başbakan koltuğuna oturduktan sonra, 1994 yılında düzenlenen PKK operasyonlarının ardındaki kilit isim Genelkurmay Başkanı Güreş idi. Bölücü terör örgütü PKK’ya karşı büyük operasyonlar gerçekleştiren Doğan Güreş Paşa,  dönem bir gazeteye yansıyan ve kendisine atfedilen 'Tak emrediyor, şak yapıyorum' demecinde Genelkurmay Başkanı'nın, Başbakan Çiller'le olan çalışma biçimi anlatılıyordu. Habere göre, İngiltere Genelkurmay Başkanı'nın 'Kadın Başbakanınız emir veriyor mu?' biçimindeki sorusuna cevap veren Doğan Güreş "Ne demek rahat emir verebiliyor mu? Tak diye emir veriyor ben de şak diye selamı çakıp emri uyguluyorum" demişti. 90’lı yıllarda terör örgütlerine karşı verdiği etkili mücadele ile tarihe geçen Doğan Güreş Paşa, 14 Ekim 2014 tarihinde Ankara'da vefat etti.


Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.