Hakan Şahin

Hakan Şahin

Doymak nedir bilmiyoruz

Doymak nedir bilmiyoruz

Miladi yılbaşı yaklaşırken batılıların âdeti olan yılbaşı kutlama çalışmaları da maalesef ülkemizde hız kazandı. Tüketim toplumu oluşturmak için batılı zihniyetin dayattığı alışveriş çılgınlığı israfı da had safhaya çıkarıyor. Öyle ki Türkiye, yeni yıl kutlamalarında kullanılan çamların süs ve ışıkları için 5 yılda 96,9 milyon dolarlık ithalat yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011-2015 döneminde yeni yılda kullanılan süs ve ışıkları için gerçekleştirilen ithalat tutarı 100 milyon dolara yaklaştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 2017 yılı "Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu" raporuna göre, dünyada 2000'li yılların başında azalma eğilimine giren küresel açlık, 10 yıl aradan sonra yeniden yükselişe geçti.  Gıda güvenliği, Sahraaltı Afrika, Güneydoğu Asya ve Batı Asya'nın bazı bölgelerinde son yıllarda belirgin biçimde kötüleşti. Bugün dünyada beslenme eksikliğine bağlı büyüme bozukluğu yaşayan 5 yaşın altındaki çocukların sayısı 154,8 milyon. Bu rakam, söz konusu nüfus grubunun yüzde 22,9'una tekabül ediyor. 5 yaş altındaki zafiyet hastalığı yaşayan çocukların sayısı ise 51,7 milyon iken bu rakam nüfus grubunun yüzde 7,7'sine denk geliyor.
Buna karşılık dünya üzerinde 640,9 milyon yetişkin obeziteden muzdarip. Bu sayı, toplam dünya nüfusunun yüzde 12,8'ine tekabül ediyor. Dünya nüfusu içinde obezite oranı 1980 ile 2014 yılları arasında neredeyse ikiye katlandı. Yetişkin obezitesi dünyanın tüm bölgelerinde artış gösterdi. Artış hızı bölgeden bölgeye değişse de problemin en yaygın olarak dünyada yüksek gelir grubu içindeki Kuzey Amerika, Avrupa ve Okyanusya ülkelerinde yaşandığı görülüyor.
Birleşmiş Milletlere göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte birinin, dünya üzerindeki açlığı bitirebileceği bilgisi veriliyor. Dünyada israf edilen 1,3 milyar tondan fazla yiyeceğin, 2 milyara yakın insanı doyurabilir. Yani israf edilen gıdalar açlık çeken ülkelere aktarılabilmiş olsa dünyada açlık sorunu diye bir şey kalmayacak. 
Yapılan hesaplamalara göre bir yılda lükse harcanan 1.1 trilyon dolar ise dünyadaki aşırı yoksulluğun giderilmesi için gereken yıllık 175 milyar doların 6 katına ulaşıyor. Yapılan hesaplamalara göre her yıl 175 milyar dolar harcandığında 20 yıl sonra dünyada ne açlık ne de yoksulluk kalacak. Başka bir değişle, lüks tutkunlarının 3.5 yılda harcayacağı para dünyada yoksulluğu bitirecek. 2014 yılında süper zenginler özel jet ve yatlar için de 33 milyar dolar harcadı. Bu rakam dünyada açlık çeken insanların bir yıllık gıda ihtiyacı için gereken 30 milyar dolardan fazla. Kozmetik sektörünün büyüklüğü 200 milyar dolarken insani yardımların büyüklüğü 25-30 milyar dolar civarında. 
Sonuç olarak dünyadaki açlık, fakirleri doyuramadığımız için değil zenginleri doyuramadığımız için bitmiyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR