Duayen sahaf Ethem Coşkun'a veda ettik

Duayen sahaf Ethem Coşkun'a veda ettik

Türkiye’nin en önemli sahaflarından Ethem Coşkun, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Karşıyaka Mezarlığına defnedilen Coşkun, zorlu Osmanlıca metinlerin okunabilmesi için öğrencilerin değişmez adresiydi.

Türkiye’nin en önemli sahaflarından, Aşiyan Sahaf kitabevi sahibi Ethem Coşkun vefat etti.

Ankara Adilhan Kitapçılar Çarşısı’nda uzun yıllardır kitaplarla ve Osmanlıca metinlerle iç içe yaşayan, aralarında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da olmak üzere, siyasetçilerin, öğrencilerin büyük uğrak noktası olan Coşkun, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

Coşkun’un naaşı, cumartesi günü öğle namazına müteakip Karşıyaka Mezarlığına defnedildi. Osmanlı Türkçesi konusunda bilirkişi addedilen ve okunamayan metinler için kurtarıcı gözü ile bakınan Coşkun, edebiyat dünyası tarafından da yakinen tanınan ve ilmine güvenilir bir şahsiyetti.  

“Hayal Dünyamın Müzeyyen Mermer Sütunları idi Kitaplarım”

Coşkun, Osmanlıca ile nasıl tanıştığını şu şekilde ifade ediyor, “Okuduğum okullar sıra ile bitti. Tayin olduğum Kütahya’da sokakta kitap sergisi yapan bir kitapçıdan aldım ilk Osmanlıca kitabımı. Evirdim çevirdim ama ne mümkün okumak. Kur’an kursuna giden benden küçük kardeşimden Arap alfabesini öğrenmiştim. Harfleri yerine koyarak kekeleyerek: Söğüt ağacını; Sükut Ağacı, Leylek’i Lek lek, Deniz’i Dekiz okuyarak yavaş yavaş okumağa başlamıştım. Sevincime had u pâyân yoktu. İki yıl devam ettiğim Arapça kursu, Osmanlıca okumamda ban çok büyük faydalar sağlamıştı. Sonrası mı? Sonrası kendimi hep sahaf dükkânlarında buldum. O kitap senin bu sahaf benim koştum durdum. Hayal dünyamın müzeyyen mermer sütunları idi kitaplarım, onlarla inşa ettim küçücük dünyamı.”

ssssss.jpg

“O Bizim Gerçek Hocamızdı.”

Öğrencilik zamanlarında Aşiyan Sahaf kitabevinde Ethem Coşkun ile mesai yapan bir öğrencisi ise hatırasını şöyle yad ediyor, “Bilkent'te öğrenciyken kendisinden çok istifade ettik. O bizim gerçek hocamızdı. Bir kitap ele nasıl alınır, sayfalar nasıl çevrilir hepimiz bildiğimizi sanırız ama bu basit gibi görünen hareketlerin bile bir zarafet mevzuu olduğunu ondan gördük. Mekânı cennet olsun.”


Cihan ÖZKAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.