Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM

Ekonomik durumumuz üzerine

Ekonomik durumumuz üzerine

          Milli ekonomi üzerine fikirlerimi beyan ettim. Bu yazımda son dönemlerde yaşanan ekonomik çalkantılar üzerine düşüncelerimi ifade edeceğim.
         Bundan 10 yıl önce ülkemize yatırımcılar geldi ve büyük sermaye getirdiler. Tabi bu sermayeler dolar olarak girdi ve ülkemizde yatırım yapmak için Türk Lirası’na çevrildi. Bu da piyasada dolar miktarını arttırdı ve TL miktarını azalttı. Bunun sonucunda ise TL değer kazandı. Fakat devletimiz yurt dışından gelen bu sermayeyi yol ve inşaat gibi geri dönüşü olmayan yatırımlara aktardı. 
         Bunun dışında yurt dışından teknoloji satın alımı arttı. Yani ithalat artış gösterdi. Üretimden çok tüketim yapmaya başladık. Sürekli yeni telefonlar her sene yenilenen otomobiller ithalatı arttırdı fakat ihracat ile dengelenemedi. Cari açık git gide arttı ve nitekim enflasyonun önüne geçilemedi. Enflasyonun artması ve cari açık, zammı da peşinden getirdi. Yapılan zamlar en çok çiftçileri vurdu bu da tarım üretimini durma eşiğine getirdi. Ülke tarımı yurt dışından tarım ürünü alacak duruma düştü. 
         Kentlerde sürekli bir inşaat ve emlak artışı aldı başını gidiyor. Fakat bu emlak sektörü ancak ülke içinde ekonomik döngü kurabildi. Yabancı yatırımcılar için emlak sektörüne giriş olmadı. Nitekim ülke emlak sektörüne doydu ve emlak alım satımları yavaşladı.  
         Tüm bu yaşanan ekonomik, siyasi ve politik olumsuzluklar yabancı yatırımcıda güvensizlik oluşturdu ve ülkemizi terk etmelerine neden oldu.  
         Kısa vadede bu durumun çözümü yok. Döviz artmaya devam edecek, enflasyon artacak ve cari açık giderek büyüyecek. Çözüm sağlam bir eğitim sisteminden başlıyor. Bu eğitim sisteminin vereceği meyveler bize umut olacaktır. Bunun birlikte devlet yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek için reklamlar ve tanıtımlar sunmalı, güven oluşturmalıdır. Tüketen toplum yapısından sıyrılıp bir an önce üreten toplum yapına geçmemiz gerekmektedir. Devlet birçok yatırım şekli ve teşvik sunuyor fakat bilinçsiz yatırımcılar bu teşvikleri yine tüketim için kullanıyor. Devlet bu duruma çözüm olarak sağlam bir eğitim vermeli ve sıkı bir takip yapmalıdır. Ülke olarak yerli malı üretim ve tüketimine ehemmiyet vermeli, üretim için çalışmalar yapmalıyız.
Selametle…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR