Emektar 

 Emektar 

Emniyet, Ankara semalarında uzun yıllar görev yapan ve 2000’li yılların başında envanterden çıkarılan, “uçan elektrik direği”ne benzetilen helikopterin fotoğrafını sosyal medya hesabında paylaştı, bu emektar bir anda en merak edilenler arasına girdi. 

Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi sosyal medya adresi ‘Türk Polis Teşkilatı’ adlı hesaptan 90’lı yıllarda Başkent’te devriye atan kanat yapısından dolayı “uçan elektrik direği” olarak da bilinen Fransız yapımı ‘Alouette’ marka helikopterin fotoğrafı paylaşıldı. Emniyet teşkilatının ilk helikopterlerinden biri olan bu emektar, Ankara semalarında uzun yıllar havadan kontrol, trafik takibi gibi görevlerde bulundu. Sosyal medya hesabına fotoğrafı yüklenen bu emektar büyük ilgi uyandırdı. Helikopterin bir hayli ilginç görünümüne ve tek motorlu yapısına şaşıran vatandaşlar, 2000’li yıllarda emniyet envanterinden çıkarılan bu emektar helikopterin teknik özelliklerini merak etmeye başladı.  

TÜRKİYE’YE HİBE EDİLMİŞTİ 

Türk emniyet teşkilatında uzun yıllar görev yapan Fransız yapımı Alouette marka helikopteri geçmişte Alman ordusunun envanterinde bulunuyordu. 1980’li yıllarda aynı marka 18 helikopter Türkiye’ye hibe edildi. Tasarımı 1955’te yapılan Alouette’lerin ilk türbin motorlu modeli olan SA318, 1956 ile 1975 yılları arasında toplam 1300 adet imal edildi. Fransız bir şirkete ait helikopter, halen dünyanın birçok ülkesinde aktif olarak kullanılıyor. Bu helikopterler diğer ülkelerde savunma sanayinde kullanılmasa da havadan çekim, zirai ilaçlama gibi görevlerde uçuyor. Halen 100’den fazla Alouette II, İsviçre, Belçika, Fransa, Arjantin, Hindistan, Güney Afrika ve Malezya gibi ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde ise bu helikopterlerin çok sık kazaya karışmasından dolayı emniyet envanterinden 2000’li yılların başında çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre bu emektar helikopterler Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde sergileniyor.   

ALOUETTE HELİKOPTERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Alouette marka helikopterin 2 kişilik uçuş ekibi 3 kişilik yolcu kapasitesi bulunuyor. 9 metre 66 santim uzunluğu 2 metre 75 santim yüksekliği bulunuyor. Boş ağırlığı 895 kilogram. Bir adet motoru bulunuyor. Maksimum hızı saatte 185 km olarak biliniyor. Menzili ise 565 km. Havada 4 saat kalabilirken en fazla 2 bin 300 metre yüksekliğe ulaşabiliyor.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.