Emlakçı Salim Taşçı: 'İmar barışını kaçırmayın'

Emlakçı Salim Taşçı: 'İmar barışını kaçırmayın'

Ankara’nın köklü emlakçılarından Salim Taşçı, imar barışının Türkiye’de bir yarayı kapatacağını belirterek, vatandaşlardan bu fırsatı kaçırmamalarını istedi.

Ankara’nın köklü emlakçılarından olan Salim Taşçı imar barışının çıkmasının Türkiye’de bir yarayı kapatacağını söyleyerek, vatandaşların bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini belirtti. “İmar barışı ile hem vatandaş hem de hazine kazanıyor” diyen Taşçı, Türkiye’nin bu kanayan yarasının, hükümetin el atmasıyla tedavi edildiğini söyledi. Devletin imar barışı düzenlemesiyle halka el uzattığını da söyleyen Taşçı, “O eli hem sıkın, hem de geri çevirmeyin” uyarısında bulunarak halk ile devletin yapı konusunda küskünlüğünün ortadan kalktığını kaydetti.

TÜRKİYE’DE BİR YARAYDI

Ankara’nın ünlü emlakçılarından Salim Taşçı Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemeyi gazetemize değerlendirdi. Taşçı, dünyadaki en güzel kelimelerden birisinin “barış” olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de bir yara olan imar barışının çıkmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

İSKÂN SORUNUNU ORTADAN KALDIRIYOR

Yıllardır mahkemelerde balkon kapatma davaları olduğuna işaret eden Taşçı, bu davaların dosyalarının yıllardır biriktiğini belirtti. Taşçı, “Bir yapıda bir balkonun 10 cm fazla çıkıntılı yapılması yüzünden yapılara iskân verilmiyordu ve bu nedenle kişiler arsa tapusu üzerinde oturuyordu. Türkiye’nin yüzde 50’si bina yapıldığı halde belgelerde arsa diye gözüküyor. İmar barışı yıllardır iskân ruhsatı alamayan yapıların sorununu ortadan kaldırıyor” dedi.

HEM VATANDAŞ HEM DE HAZİNE KAZANIYOR

“İmar barışı ile hem vatandaş hem de hazine kazanıyor” diyen Taşçı, Türkiye’nin bu kanayan yarasına hükümetin el atmasıyla tedavi edildiğini söyledi. Vatandaşlara tanınan bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyleyen Taşçı, bir daha böyle bir fırsatın çıkmasının zor olduğunu söyledi. Taşçı, “Vatandaşlar bu fırsatı kaçırmasın. Nasıl olsa tekrar çıkar diye düşünmesinler. Cezai yaptırıma tabi kalırlar. İmar barışına başvuru yapanlar dürüst davransınlar. Evraklarını eksiksiz bir biçimde, doğru bilgileri vererek teslim etsinler” dedi.

VATANDAŞLAR BU FIRSATI KAÇIRMASIN

İmar barışının gerçek anlamda bir barış olduğunu söyleyen Taşçı, 22,5 milyon haneden yaklaşık 14 milyon hanenin imar barışından faydalanabileceğini belirterek, “Bundan 10 yıl önce İstanbul’un yüzde 65’i, Ankara’nın yüzde 70’i, İzmir’in ise yüzde 72’si gecekonduydu. Kentsel dönüşüm adı altında binalar yapıldı ve kaçak yapılaşmalar ortaya çıktı. Bu düzenleme kaçak yapılaşmanın barışıdır. Vatandaşlar bu düzenlemeyi ciddiye alsınlar ve bu fırsatı kaçırmasınlar. Bu fırsatı kaçıran yapı sahipleri yapılarının yıkılmasıyla karşı karşıya kalabilirler” diye konuştu.

Taşçı, “Fazla kat çıkan yapılar, projede olmayan ama sonradan yapılan teras katlar ve balkonların yasallaştırılması için büyük bir fırsattır. İhmalkâr davranan vatandaşlar olursa ileride bunun sıkıntısını çeker” dedi. Belediyelerin yeşil alan, park yeri ve okul yeri gibi arsa üzerlerine yapılan gecekonduların bu imar barışından faydalanamayacağını belirten Taşçı, yasal yapı yapıp fakat projeye uymayan yapıların bundan faydalanabileceğini söyledi.

“FIRSATÇILAR DİKKAT ETSİN”

İmar barışının kanunsuzluğu gideren bir düzenleme olmadığını, kanuna uygun olan barış olduğunu vurgulayan Taşçı, düzenlemenin kanunsuz iş yapmış olanı aklamadığını söyledi. Bu düzenlemeyi fırsata çevirmek isteyen fırsatçıları da uyaran Taşçı, “Belediye personelleri başvurulan tüm yapıların uygunluğunu kontrol ediyor. İmar barışı çıktı diye vatandaşlar bir gecede yapıya ekleme yapmaya kalkışmasınlar. Yapıların yaşı yetkililerce kontrol ediliyor. Yeni yapılan eklemeler çok rahat fark edilebiliyor. Büyük cezai yaptırımları var. Vatandaşlar bu işe yeltenmesin ve dikkat etsinler” şeklinde konuştu.

YÜZDE 3 ORANINDA HARÇLANDIRMA YAPILACAK

Ödemelerin hesaplanması hakkında da açıklamalarda bulunan Taşçı şu ifadeleri kullandı, “ Emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak toplam bedelin yüzde 3’ü oranında harçlandırma yapılacak. Örnek verecek olursak rayiç bedeli 250 bin lira olan, yapının maliyetini ise 300 bin lira olarak alırsak, arsa bedelini de 50 bin olarak alırsak yaklaşık olarak bir yapının ödeyeceği miktar 17 bin 500 lira olur. Bu binadaki tüm maliklere bölünür. Bir villayı örnek verecek olursak kaçak yapılmış 400 bin liralık bir villanın ödeyeceği harç 12 bin 500 liradır. Bu harçla yasal olmuş olacak” dedi.

DEVLET HALKA EL UZATTI

Devletin imar barışı düzenlemesiyle halka el uzattığını söyleyen Taşçı, “O eli hem sıkın, hem de geri çevirmeyin” dedi. Cumhuriyet döneminden itibaren ilk defa bu kadar kapsamlı bir imar barışı çıktığına değinen Taşçı, geçmişte kısmi düzenlemeler olduğunu fakat şimdiki gibi dört dörtlük bir barışın çıkmadığını ifade etti. Hükümetin burada büyük çabası olduğunu söyleyen Taşçı, Türkiye’de devlet ile halkın hep küskün olduğunu, günümüzdeki hükümetin halk ile devletin küskünlüğünü kaldırarak aradaki duvarı yıktığını ve halk ile devleti el ele getirdiğini belirtti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.