En genç seçmen MHP'de

En genç seçmen MHP'de

MHP'li seçmenin yüzde 43'ü 18-32 yaş arası gençlerden oluşurken; yüzde 22'si 49 yaş ve üstü seçmenlerden oluşuyor. Bu oranlara göre; Türkiye'de en genç seçmen kümesine sahip olan parti MHP

KONDA Araştırma Şirketi'nin hazırladığı 'Seçmen Kümeleri' araştırma serisinin MHP'yi irdeleyen raporuna göre; MHP'nin seçmenin yüzde 43'ü 18-31 yaş grubu iken; toplam seçmen kitlesinin yüzde 68'i erkek, yüzde 32'si kadınlardan oluşuyor. 

KONDA Araştırma Şirketi, 'Seçmen Kümeleri' başlığıyla, Ak Parti, MHP, CHP ve HDP seçmenini incelediği bir rapor serisi hazırladı. Dört büyük partinin seçmen tabanı profillerinin ihtiyaç ve taleplerinin incelendiği raporlar serisinin üçüncüsünde 'MHP Seçmen' kümesi ele alındı. Rapora göre; Türkiye'nin en genç seçmen kitlesi MHP'de. MHP seçmenin yüzde 43'ü, 18-32 yaş grubu seçmenlerden oluşuyor.

SEÇMENİN ÇOĞUNLUĞU ERKEK

MHP seçmeninin çoğunluğunu erkekler oluşuyor: 2010-2017 yılları arası MHP'li seçmenlerin ortalama kadın-erkek dağılımında kadın seçmen oranı erkek seçmenin gerisinde kaldı. Son sekiz yılın kadın-erkek seçmen oranı MHP seçmeninde yüzde 32'ye yüzde 68 iken, bu oran Türkiye ortalamasında yüzde 48'e yüzde 52. Türkiye ortalamasında seçmenlerin cinsiyet dağılımı birbirine yakınken, MHP seçmeninde bu fark ortalamanın üstüne çıkmaktadır. 

GENÇ SEÇMENLER ÇOĞUNLUKTA

MHP'nin genç seçmen oranı Türkiye ortalamasından yüksek: Rapora göre; MHP seçmeninin çoğunluğu görece genç seçmenlerin oluşuyor. Son sekiz yılın ortalamasına bakıldığında partinin yüzde 43'ü 18-32; yüzde 36'sı 33-48 ve kalan yüzde 22'si 49 ve üzeri yaş grubu seçmenlerdir. 18-32 yaş arası seçmen, son sekiz yılda MHP seçmeninin ortalama yüzde 43'ünü oluştururken, bu ortalama Türkiye genelinde yüzde 36 olarak hesaplanmıştır. 49 yaş üstü seçmenin son sekiz yıllık ortalaması ise MHP seçmeninde yüzde 22 iken, Türkiye ortalaması yüzde 28'dir.

METROPOL SEÇMENİ ORTALAMANIN ALTINDA

MHP seçmeninin yüzde 42'si metropollerde, yüzde 37'si kentlerde yaşarken; yüzde 24'ü ise nüfusu görece az olan ilçeler ve köyler gibi kırsal bölgelerde yaşıyor. Bu oranlara göre; Türkiye ortalamasıyla karşılaştırdığımızda metropolde yaşayan MHP seçmeninin Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığı görülmektedir. 

MHP'Lİ SEÇMENİN EĞİTİM DURUMU

MHP seçmeninin yüzde 84'ü lise ve lise altı eğitim düzeyinde iken; üniversite eğitimi almış olanların oranı ise yüzde 16. Bu oranlara bakıldığı zaman; lise ve üniversite eğitimi almış olan MHP'li seçmenin oranı Türkiye ortalamasının bir parça üstünde kalıyor.

YÜZDE 97'Sİ SÜNNİ

Rapora göre; son sekiz yılın Türkiye ortalamasına bakıldığında seçmenin yüzde 92'sini Sünnilerden oluşturduğu görülürken, MHP seçmenin yüzde 97'sini Sünni Müslümanlar oluşuyor. MHP seçmeninin yüzde 58'si dindar olduğunu, yüzde 33'ü ise inançlı olduğunu belirtirken; yüzde 8'i kendini sofu olarak nitelendiriyor.

EN ÇOK KANAL D İZLİYOR

KONDA'nın araştırmasına göre; MHP seçmeninin haberleri izlemek üzere tercih ettiği kanalların başında yüzde 15 ile Kanal D; yüzde12 ile Fox Tv; yüzde 11 ile ATV ve TRT geliyor. Yüzde 14'lük bir kesim de haberleri TV'den takip etmediğini belirtti. MHP seçmenin tercihlerinin genel ortalamasının Türkiye ortalamasıyla uyumlu olduğu görüldü.

YÜZDE 53'Ü GAZETE OKUMUYOR

MHP seçmeninin yüzde 53'lük kesimi gazete okumuyor. Bu oran yüzde 60'lık ülke ortalamasının üstündedir. Türkiye genelinde gazete okuyan yüzde 40'lık kesim içinde yüzde 7 ile en çok tercih edilen Posta gazetesi, MHP seçmenin en çok okuduğu gazetedir. MHP seçmenin yüzde12'si Posta okurken; Posta'yı yüzde 5'erlik oranla Hürriyet ve Milliyet izlemektedir. 

SOSYAL MEDYA KULLANIMI

Son iki yıla ait verilere göre MHP seçmeninin yüzde 64'lük kesimi Facebook, yüzde 59'u Whatsapp, yüzde 41'i Instagram, yüzde 37'si YouTube, yüzde 29'u ise Twitter uygulamalarını kullanıyor. MHP'li seçmenin yüzde 20'si internet kullanmadığını, yüzde 7'si ise internete girdiğini ancak sosyal medya kullanmadığını ifade etmektedir.

MHP'li seçmenin terörle mücadeleye bakışı

Rapora göre; Aralık 2016'da yöneltilen 'Sizce Türkiye PKK ile mücadele için ne yapmalı?' sorusuna MHP seçmeni yüzde 85 oranda 'silahlı mücadeleye devam etmesi gerektiği' yanıtını verdi. Bunu yüzde 71 oranla Ak Parti seçmeni takip etti. CHP'li seçmenler ise yüzde 41 silahlı mücadeleye devam edilmesi gerektiğini söylerken, buna yakın oranda yüzde 44 ile 'uzlaşılmalıdır' dedi. 'Uzlaşılmalıdır' yanıtı MHP seçmeninde bu oran yüzde 7'de kalırken, Ak Parti seçmeninde yüzde 19 oldu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.