En lezzetlisi Fener Balığı

En lezzetlisi Fener Balığı

Başkent’in ünlü balıkçısı Müslüm Baba adıyla bilinen Mehmet Benli ’den balık sezonunun yavaştan bitmeye başladığı bugünlerde fiyat ve lezzet bilgisi aldık. Benli, “Şu an en lezzetlisi fener balığıdır. Izgarası, sotesi olur” diye konuştu. 

Balık sezonunun bitmeye başladığı bugünlerde hangi balığın yeneceğini Ankara Toptancı Hali'nde Müslüm Baba adıyla bilinen Başkent’in en ünlü balıkçısı Mehmet Benli’ye sorduk. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Benli, “Şuan en lezzetli balık fener balığıdır. Kemiksiz lop etlidir ızgarası, sotesi olur. Tanesi 1 kiloya yakın gelir. Çok rahat iki kişiyi doyurur” dedi. Fener balığının kilosu 55 liradan satılırken diğer balıkların ortalama kilo fiyatları ise 20-30 lira arasında değişiyor. Hamsinin kilosu ise 15 liradan alıcı buluyor. 

EN LEZZETLİSİ FENER BALIĞI

Fener balığı dış görünüşüyle dikkatlerden kaçmıyor. Balıkçı Benli şuan yenecek en lezzetli balığın fener balığı olduğunu belirterek, “Kemiksiz lop etlidir. Çok kılçığı olmaz. Kemiğinden temizlenerek lop eti tavada ızgara şeklinde pişirilebilir. Özellikle kılçıktan hoşlanmayan rahat pişirmek isteyenlerin tercihidir” dedi. 

fener-baligi.jpg

FENER BALIĞI NASIL YAPILIR?

Balık kokusundan ve kılçıktan çok hoşlanmayanların tercih ettiği balık olan fener balığı kuşbaşı doğranarak sote, kavurma ya da ızgara şeklinde tüketilir.

Sote yapmak için gerekli malzemeler:

* Yarım kilo kuşbaşı doğranmış fener balığı 
*100 gram tereyağı ya da 3+4 kaşık zeytinyağı 
*1 küçük soğan
*2-3 diş sarımsak
*Yeşilbiber ya da kırmızıbiber
*Mantar
*Domates rendesi ya da kendisi kabuğu soyulmuş şekilde
*Tercihe göre kırmızı pul biber ve defne yaprağı ilave edilebilir

Öncelikle tavaya yağ konur. Daha sonra ince dilimlenmiş soğan ve sarımsaklar hafif şekilde kavrulur. Daha sonra mantarlar yüksek ateşte kavrulur. Aksi takdirde kısık ateşte mantar suyunu bırakır. Biberi ilk başta ya da az pişmiş seviyorsunuz mantarlardan sonra ilave edebilirsiniz. Daha sonra domates rendesi ilave edilerek malzemeler birbiriyle marina edilir. En son fener balıkları ilave edilerek 10 dakika ya da birkaç dakika daha fazla şekilde pişirilir. Daha sonra servise hazır hale gelen soteye isteğe bağlı defne yaprağı, kekik ya da pul biber eklenebilir. 

ankara-balik-muslum-baba-fiyat.jpg

SEZONUN SON BALIKLARI TEZGÂHLARDA

Balık sezonunun son 1 ayına girildiğini belirten Benli, “Sezon artış yavaştan kapanıyor. Tezgahlarda son deniz ve sezon balıkları yer alıyor. Şuan halen hamsi çıkıyor az da olsa. Levrek çupra alabalık dülger balığı tatlı su sazanı balığı var. Denizden çıktığı gibi burada. Az az torik, orkinos geliyor. Son lezzetli balıkları şuan yersiniz “ifadelerine yer verdi. 

balikci-muslum-baba.jpg

PEKİ, BALIK FİYATLARI NE KADAR?

Halde balıkların kilo fiyatları ise şu şekilde:

Hamsi 15 TL
Karadeniz Somon 25 TL
Karadeniz Alabalık 25
Karadeniz Levrek 30 TL
Palamut 15 TL
Torik 20 TL
Uskumru 25 TL 
Deniz Çupra 35

Erkal ERDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.