Engeller bir tatlı tebessümden ibarettir gülün geçin

Engeller bir tatlı tebessümden ibarettir gülün geçin

Kendisi gibi görme engellilere tavsiyelerde bulunan Açıkgöz, kendisini tanıdıktan sonra hayatı değişenlerin bile olduğunu söylüyor. Engel içinse tatlı bir tebessüm gibi gülüp geçilmeli diyor.

Ankara’nın görme engelli radyo programcısı ve halk sanatçısı Süreyya Açıkgöz gazetemize konuştu. Kendisi gibi görme engellilere tavsiyelerde bulunan Açıkgöz onu tanıdıktan sonra hayatı değişenlerinde olduğunu söylüyor. Engel içinse tatlı bir tebessüm gibi gülüp geçilmeli diyor. 

“ÇOCUKKEN OYUNCAK YERİNE BAĞLAMA İSTEMİŞTİM”

Biraz kendinizden bahseder misiniz?
“ 43 yaşındayım. İlkokulumu Aydınlıkevler Görme Engelliler İlk Okulu’nda okudum. Liseyi ise Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde okudum. Radyo ile 1993 yılında tanıştım. Radyo benim için bir zevkti yalnızca Türkiye değil bütün dünya radyolarını dinlerdim. Hedeflerim vardı hep sahnede olmalıyım derdim. İlk solistlik ile başladım sonra bağlamaya merak saldım. Çocuklar ailelerinden oyuncak isterken benim ailemden bana bir bağlama alın demiştim.  10 yaşında çıktım ilk sahneme halk müziği korolarında görev aldım. Radyoyla birlikte Televizyonla da tanıştım. 90’lı yıllarda haftada bir halk müziği programı hazırladım ve sundum. Halk müziğinde ise İbrahim Tatlıses’e bir hayranlığım vardır ve tanışmayı da çok isterim” 

“İNSAN KENDİSİNİ KABUL EDECEK VE SEVECEK, SEVDİRECEK”

Görme engelli kişilere tavsiyeniz nelerdir?

“Önce insan kendisini kabul edecek ve sevecek, sevdirecek. Azimli olmak çok önemli. Bu etmenler çok önemli bu etmenlerin oluşması içinde ona etrafında güvenen insanlar olmalı. Aile böyle zamanlarda yaklaşımı ile çok önemli. Bana mesajlar gelirdi ‘benim ailem ben görme engelli olduğum için benden utanıyor, kimsenin yanına çıkarmıyor” diye durumlarını anlatırlardı. Benim ailem her zaman yanımda destekçimde olmasalardı bu noktalara gelemezdim”

“YAPAMAZSIN DİYENLERE ALDIRIŞ ETMEDİM”

Size inanmayanlar oldu mu?
“Bana da çok bu işi yapamazsın diyenler oldu ama hiç aldırış etmedim kafama koymuştum çünkü yapmayı. Ve başarılarım doğrultusunda bana yapamazsın diyenler hepsi kabul etti. İyi yerlere geldiğimde beni önemsemeyenler arkadaşım diyerek sahip çıkmaya başladı. 

“GÖRME ENGELLİ BİR HANIMEFENDİYİ TOPLUMA KAZANDIRDIM”

Sizden etkilenip hayatı değişen oldu mu?
Ben insanlardan çok dua aldım. Seni tanımadan önce ben içime kapanıktım seni tanıyınca hayatım değişti diyenler oluyordu. Bir hanımefendi vardı beni tanımadan önce hayata küskün bir insandı. Ve ben ona sürekli hırs yaptırdım şu an da kabartma yazıyı öğrendi, bilgisayar kullanmayı öğrendi ve bağımsız hareket etmeyi öğrendi. Artık kendisini toplumun bir bireyi olarak görüyor. 

ETKİLENİP MÜSLÜMAN OLMAK İSTEYEN OLDU
Radyoda bir dua programım vardı. İlahiler söyleniyordu dertleri olan kardeşlerimiz arıyor bizler sohbet ediyordu. Bir kardeşimiz aradı bizim konuşmalarımızdan ve ilahilerimizden çok etkilenmiş ben sizin programınızdan çok etkilendim ve Müslüman olmak istiyorum dedi. İsmimi de Muhammed olmasını istiyorum dedi. Bizde çok etkilendik. Ben o an ağlamaya başladım yani tarifi imkansız duygulardı benim için.

“ACIYARAK BAKMAK YANLIŞ”

Engellilere yaklaşım nasıl ?
Az önce bahsettim ya ailelerin eğitiminden aslında toplumunda eğitilmesi gerekiyor. Her şey eğitimle başlar. İnsanlarda genelde acıma duygusu var. Engelli insanlara aslında iyi bir şey yaptıklarını düşünüyorlar fakat kırıcı oluyorlar. Onları da normal bir birey gibi kabullenmekte güçlük çekiyorlar. Bu durumu aşmamız gerekiyor.”

“ALKIŞ SESİ BENİ HAYATA BAĞLIYOR”

Alkış sesini duyduğunuzda ne hissediyorsunuz?
Alkış sesi bir insanı hayata bağlayan en büyük şeydir. O ses olmadığı zaman duvara okuyor gibi olursunuz. O sanatçının kamçısıdır. Türkiye’de birçok il gezdim insanların ilgisi gerçekten çok güzel. Genelde sesimden tanınıyorum fakat görme engelli olduğumu hiç kimse tahmin etmiyor gördüklerinde çok şaşırıyorlar. Bir sanatçımızı programıma konuk alacaktım o beni çok başka hayal etmiş sonra gördüğünde çok büyük şaşkınlık içine girmişti.” 

ENGELLER BİR TATLI TEBESSÜMDEN İBARETTİR.

En son engellilere bir mesajınız var mı ?
“Engeller bir tatlı tebessümden ibarettir. Engellere bir tebessüm edip geçecek ve hayatına normal şekilde devam edecek.” 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.