Engelsiz merkez

Engelsiz merkez

Etimesgut Belediyesince hizmete giren Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi gazetemize kapılarını açtı.  1200 kişi kapasiteli dev merkez, engelli bireyleri toplumsal hayata hazırlamak için büyük katkı sağlıyor. 

Etimesgut Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Bağlıca’daki Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni muhabirimiz gezdi. 1200 kişi kapasiteli bu merkez konaklamadan, fizyoterapiye, meslek kurslarından, hobi kursuna kadar engelli bireylerin tüm ihtiyacını karşılıyor.

Merkezin en dikkat çeken hizmeti ise ‘Uygulama Evi’. Burada engelli bireyler ailelerine ihtiyaç duymadan günlük hayatlarını idame ettirebilme becerilerini geliştiriyor, kişisel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Açılışta bir konuşma yapan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ise , “Engelli kardeşlerimizin hayat kalitelerini yükseltmek zorundayız” dedi. 

3-015.jpg

AMAÇ, ÇOCUĞU MİSAFİR EDEREK AİLEYİ RAHATLATMAK”

Dev tesisi gezi sırasında gazetemize bilgi veren merkez yetkilisi Sevda Dumanlı konaklama hizmeti hakkında şu ifadelere yer verdi: “Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 5 bloktan oluşuyor. Konaklama özel eğitim ve mesleki hobi kurslarımız hizmet veriyor. 11 adet yatağımız, 7 odamız bulunuyor. 2 odamız ise çift yataklı. Engelli ailelerini rahatlatmak amacıyla, düğünleri, cenazeleri şehir dışına çıkmaları gerekebilir çocuklarını bırakacakları yer olmadığı takdirde biz onları burada 1-7 gün arasında misafir ediyoruz.

Tamamen kurumumuz ücretsizdir. Konaklamada refakatçi ya da olmadan kalabiliyorlar. Örneğin, anne ameliyat oldu baba çocuğa bakamadı gelip çocuk burada babasıyla kalabiliyor. Odada engelli bireylerin rahatlıkla kullanabileceği lavaboları, banyoları bulunmakta onun dışında şahsi ihtiyaçları için dolapları, televizyonları bulunuyor. Yemekhanemizde yemek verilmekte ancak ağır engeli olanlar için yemekleri buraya geliyor. 6 ay içerisinde 7 gün konaklayabilirler bu da sürekli bir dönüşüm sayesinde oldukça fazla kişi yararlanabilecek. Kurslarımızla birlikte 1200 kişilik bir kapasitemiz var.”

“ TÜM ENGELLİ GURUPLARINA EĞİTİM VE HOBİ KURSU”

Dumanlı, uzman ekipler eşliğinde engelli bireylere burada eğitim ve hobi kursları verildiğini belirterek, “Özel eğitim merkezimizde bireysel ve grup eğitimleri veriyor. Tüm engel gruplarına yönelik bedensel, zihinsel, görme vs. bütün engelli gurubundaki bireylerimiz bizden hizmet alabilecek. Dersliklerimiz ram raporunda yazan ölçütlere uygundur. Bireysel ve grup eğitim odalarımız var. Fizyoterapi odamızda fizyoterapistlerimizle birlikte zaman geçirebiliyorlar ayrıca hidroterapi havuzumuz da var.

Mesleki hobi kurslarımızdan birisi de müzik. Çocuklarımızın en çok ilgi gösterdiği yerlerden. Burada bulunan çok sayıda müzik aletini çalmayı öğreniyorlar. Ayrıca seramik, halı dikim, resim gibi pek çok mesleki kursumuz var” ifadelerine yer verdi.  

“UYGULAMA EVİ AİLELERİN KAYGILARINI GİDERİYOR”

Engelli çocukların evlerindeki günlük yaşamı tecrübe etmeleri için hazırlanan ‘Uygulama Evi’ hakkında bilgi veren Dumanlı, “Uygulama evimiz 2+1 şeklinde tasarlanmıştır. Burada engelli çocukların günlük yaşam becerileri elde edilmesi sağlanacak. Yatağını toplama, kahvaltı, hazırlama, bulaşığı makineye dizme, televizyon izleme, ütü yapma gibi kişisel bakım becerileri sağlanacak.

Bir birey bir gün içerisinde tek başına hayatını idam ettirme kazanımları sağlanacak çocuklara. Engelli ailelerin en çok istedikleri alan uygulama evi. Genelde çok büyük kaygı var bizden sonra ya da biz olmadığımızda çocuklarımız nasıl hayatını idame ettirecekler? Bu soruyu soruyorlar. Onun için uygulama evi önceden bir tecrübe oluyor” diye konuştu. 

Erkal Erdoğan // HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.