Erdem Bayazıt kimdir, hangi dönem yaşadı?

Erdem Bayazıt kimdir, hangi dönem yaşadı?

Erdem Bayazıt kimdir, hangi dönem yaşadı, eserleri hangi yayın organlarında yayımlandı, hangi görevlerde bulundu, nereli, hangi eserleri yazdı, hangi ödülleri aldı?

Yakın tarihin ünlü edebiyatçılarından Erdem Beyazıt’ın hayatını sizler için derledik.

Erdem Bayazıt kimdir, hangi dönem yaşadı, eserleri hangi yayın organlarında yayımlandı, hangi görevlerde bulundu, nereli, hangi eserleri yazdı, hangi ödülleri aldı?

İşte cevabı:

Erdem Bayazıt 1939 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlkokul ve Lise öğrenimini memleketinde tamamladı. Yüksek öğrenimine ise, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladı. Geçim zorluğu yüzünden 1961’de öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Hukuk Fakültesine naklederek askere gitti. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur ili, Yeşilova İlçesi, Çuvallı köyünde yaptı. Askerlik dönüşü fakülte değiştirerek yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

Edebiyat öğretmenliği, kütüphane müdürlüğü yaptı. İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın kuruluşu sırasında genel sekreter olarak çalıştı. Daha sonra, Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı iken bu görevinden istifa suretiyle ayrılarak Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi. 1984’te Akabe A.Ş.’nin İstanbul’a taşınması kararı ile bu görevini devrederek yeniden memurluğa döndü.

KAHRAMANMARAŞ’TAN VEKİL SEÇİLDİ

Erdem Beyazıt, DPT’de sözleşmeli personel olarak çalışırken, 1987 Milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi’nden aday oldu. Kahramanmaraş’tan milletvekili seçildi. TBMM’nin 18. Dönem çalışmaları süresince Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev aldı. 1991 seçimlerinde adaylığını koymadı, İstanbul’a yerleşti. Evli ve dört çocuk babasıdır. Tok, kavgacı, destana yatkın bir üslûpta söylenmiş olan şiirlerinde ayrıca ince duyarlılıklar işlenmiştir.

erdem-bayazit-2.jpgŞiirleri Açı, Çıkış, Yeni İstiklâl, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera ve Yedi İklim dergilerinde yayınlanmıştır. Erdem Bayazıt, 5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.

ALDIĞI ÖDÜLLER 

Risaleler; Türkiye Yazarlar Birliği 1988 Şiir Ödülü. 
İpek Yolundan Afganistan’a; TYB 1983 Gazetecilik Ödülü.

ESERLERİ

*Sebeb Ey ilk şiir kitabı 1972’de Edebiyat Dergisi Yayınları (2. baskısı 1979)

*Risaleler son şiirleri adı altında Akabe Yayınları arasında 1987 yılında çıktı (2. baskı 1989).

*Şiirler (Sebep Ey ve Risaleler iki kitap bir arada) (4. baskı 1998).

*İpek Yolundan Afganistan’a: 1981’de İran, Pakistan, Afganistan ve Hindistan’ı içeren iki aylık gezi ile ilgili izlenimlerini kitaplaştırdı (Akabe Yayınları 1982).
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.