Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü Laleli Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen programa birçok siyasi ve bürokratın yanı sıra vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi. Kuran tilavetiyle başlayan programda günün anlam ve önemini belirten şiirler okunarak şehitlere dualar edildi.

Mazlumun ahı arşa dayandı

Programın açılış konuşmasını yapan Laleli Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeki Arslan Mart ayının önemine değindi. Arslan, “Tarihimizde Mart ayının önemli bir yeri vardır. İstiklal Marşı’mız Mart ayında kabul edilmiştir. Çanakkale zaferi yine bu ayda kazanılmıştır ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu yine bu ay da olmuştur” dedi. 100 yıl önce 12 Mart’ta Erzurum’un emperyalist güçlerinden kurtarıldığını belirten Arslan, Anadolu’yu işgal eden gayrimüslimlerin halka büyük acılar çektirdiklerini, evleri ve camileri tıkıp döktüklerinin altını çizerek, “Ermeni İslam’ı kırdı. Mazlumun ahı arşa dayandı.” dedi.

Kopan feryatlar halen kulakları çınlatıyor

Kazım Karabekir komutanın 12 Mart 1918 sabahı Erzurum’a girerek Erzurum’u tekrar Anadolu topraklarına kattığını belirten Arslan, kanlı işgalin üzerinden 100 yıl geçtiğini belirterek şehitler diyarı Erzurum’da kopan feryatların halen kulakları çınlattığını ifade etti. Emperyalist güçlerin gözlerinin aziz vatanımızda olduğunu unutmamamız gerektiğini belirten Arslan, şehitlerimiz ve gazilerimizi her daim hatırlamamız ve yâd etmemiz gerektiğini ifade etti.

Tarih ibret almak içindir

Programda söz alan Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan ise tarihin ne övgü ne de sövgünün yeri olduğunu, tarihin aslında ibret olduğunun altını çizdi. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunu kutlamadan önce bu duruma gelmeye sebep olan nedenleri konuşmak gerektiğini belirten İlhan, “Kur’an’ı Kerim’de tarihi olaylar çok anlatılır. Okuyun, düşünün ve ibret alın diye. Geçmişte yaşanan olaylardan ders çıkarılarak günümüzde aynı hatalara düşülmemelidir. 28 Şubat’ı hatırlayın. 28 Şubat siyasetin değil hayatın konusudur. Bugünler neden yaşandı. Sahte tarikatlarla devletin giden rayını değiştirip ülkeye karışıklık soktular. Eğer tarihten ibret almassak aynı şeyleri bugünde yaşayacağız” diye konuştu.

Namaz kılmayı zayıf gören anlayışlar çoğalmıştı

Ermenilerin Erzurum’u işgalinde de aynı durumlar yaşandığını ifade eden İlhan, devrin en büyük âlimlerinin karalanarak itibarsızlaştırıldığını, camilerin boşaltılarak Ermeni ve Rus’a davetiye çıkarıldığını vurgulayarak, “Askerin talimi ibadettir denilerek namaz kılmayı zayıf gören anlayışlar çoğalmıştı. Sonrası ise tarihten bildiğimiz gibi işgalle sonuçlanmıştır. Bu yüzden bugünkü tartışmalara dikkat ederek tarihten ders alacağız” dedi.

Tarih milletin hafızasıdır

Tarihin şuur ve gelecek olduğunun altını çizen İlhan, “Tarih milletin hafızasıdır. Hafızasını kaybeden milletin geleceği yoktur. Kur’an’ı Kerim en büyük tarih kitabıdır. Allah Kur’an da peygamberlerin hayatını boşuna anlatmıyor. Hak ve batılın mücadelesi değişmez. Yüce Allah’ın buyurduğu gibi müminler Allah yolunda savaşırlar, kâfirlerse kendi putları ve ilahları için savaşırlar. Bunun için küfür ve iman savaşı devam edecektir. Biz bu hakikati merkeze koyduğumuz zaman üzerimize oynanan oyunları tarih bilinci ve şuuruyla anladığımız zaman yeniden o sıkıntılara ve tehlikeye düşmeyeceğiz. Mazlumun elinden tutacağız ve yanında olacağız” diye kaydetti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum