Eski Gar altgeçit oldu

Eski Gar altgeçit oldu

Yüksek hızlı tren garının faaliyete geçmesiyle eski gar boş kaldı. Başkent’in yaşayan tarihi Ankara Garı, bugünlerde YHT Garı’na ulaşmak için alt geçit olarak kullanılıyor.

Ankara’nın dev projesi Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın hizmete girmesiyle eski gar kullanılmaz oldu. Toplam 8 kattan oluşan gar, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarıyla bağlantılı hale getirilecek olup eskisinden çok daha kullanışlı bir hale getiriliyor. Başkent’in karakteristiklerinden bir tanesi olan Ankara Garı son günlerde yeni gara bağlantılı olduğu için geçiş alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Önceden Başkent’in en işlek mekanlarından biri olan tarihi gar bu günlerde tenha görüntüsüyle dikkat çekiyor. İnsanların birçok anısını barındıran bu gar artık alt geçit görevi görmeye başladı. Görkemli görüntüsüyle hala vatandaşın gözbebeği durumunda bulunan gar, açıldığı dönemde çağdaş Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü konumundaydı.  

TARİHİ ANKARA GARI
Ankara Tren Garı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın Ankara merkez tren istasyonudur. Altındağ ilçesi Ulus Semtinde yer almaktadır. İlk binası Anadolu Demiryolları'nin bir istasyonu olarak 1892 yılında yapılmıştır. Mevcut ana gar binası inşaatına 4 Mart 1935 tarihinde başlanmış ve 30 Ekim 1937 tarihinde tamamlanmıştır. Art deco tarzında tasarlanan yapının mimarı Şekip Akalın'dır. Türkiye Cumhuriyeti Başkent'inin erken yıllarına ait eserlerinden birisidir.

Gar binası içerisinde Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, Ankara Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, TCDD Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi gibi unsurlar yer almaktadır. Açılışıyla dönemin Avrupa'daki en modern gar binaları arasına giren Ankara Garı, tek blok bir yapı olarak değil, bir yapılar kompleksi olarak planlandı. Yalın malzeme kullanılarak inşa edilen ana binanın bütün iskeleti ve temeli betonarmeden yapıldı. Peronların yan duvarları ise gün ışığından azami yararlanacak şekilde tasarlandı.

BAŞKENTİN KAPISI
Ankara Garı, çağdaş Türkiye'nin dünyaya açılan yüzüydü. Gar, başkentin önemli misafirlerinin giriş kapısı olunca, gara ulaşan caddenin de protokol yolu olarak düzenlenmesi gerekti. Ankara Garı'ndan eski Meclis binasına uzanan ağaçlı ve geniş cadde ünlü Alman şehir planlamacısı Herman Yansen tarafından protokol yolu olarak düzenlendi. Bu yol bayramlarda resmigeçitler için de kullanılıyordu.


Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kararları Ankara Garı’nda alındı. 60’lı yılların sonuna kadar başkentin kapısı, kültürel yaşamın en önemli mekânıydı. Cumhuriyet döneminin izlerini en çok taşıyan binalardan biri olan Ankara Garı birçok insanın hayatında unutulmaz anıya ev sahipliği yapmıştır.

Gar Gazinosu, açılışından 60'lı yılların sonuna kadar başkentin kültürel nabzının attığı yer oldu. Gazino, dönemin en önemli eğlence yerlerindendi. Yerli ve yabancı sanatçıların da sıkça program yaptıkları gazino aileler kadar sanatçılar, politikacılar ve gazetecilerin de en gözde buluşma mekanları arasındaydı.

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.