‘Eve kapanmayın’ uyarısı 

‘Eve kapanmayın’ uyarısı 

Gazetemize konuşan Psikolog Ebru Ergün, kış aylarında zamanlarının çoğunu evde geçirenlere “Ruh sağlığınızın bozulmaması için bolca fiziksel ve sosyal aktiviteler yapın, güneş ışığından mahrum kalmayın” tavsiyesinde bulundu. 

Kış aylarının gelmesi ve havaların eksili derecelere düşmesinin ardından zamanlarını büyük ölçüde evde geçiren vatandaşlara uzmanlardan uyarı geldi. Özel Ortadoğu Hastanesi’nden Psikolog Ebru Ergün, “Kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirmek, sosyalleşmemek ve fiziksel aktiviteleri azaltmak bizleri depresyona sürükleyebilecek kadar önemli bir durumdur” bilgisini verdi. 

EVE KAPANMAYIN FİZİKSEL AKTİVİTELERDE BULUNUN

Ergün, fiziksel aktivitelerin ruh sağlığına da iyi geldiğini belirterek, “Vücudumuzdaki bazı kimyasallar (serotonin-melatonin) üzerinde etkilerinin olduğunu bildiğimiz iç karartıcı, kapalı kış aylarında çalışmayan kişinin evden çıkmaması bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirmek, sosyalleşmemek ve fiziksel aktiviteleri azaltmak bizleri depresyona sürükleyebilecek kadar önemli bir durumdur ”ifadelerini kullandı.  

GÜNEŞ IŞIĞINDAN MAHRUM KALMAYIN

Bu aylarda özellikle emekliler için bir hayli zor geçtiğine dikkat çeken Ergün, “Emeklilik; pek çok hak, statü ve alışkanlığımızdan vazgeçtiğimiz öte yandan ise yeni rol ve görevleri benimsediğimiz zorlu bir dönem olabilmektedir. Eğer bu geçiş aşamasında kendimizi ‘artık elinden bir iş gelmez, yaşlı ve işe yaramaz’ hissedersek ruh sağlığımız tehlikeye girebilmektedir. Özellikle evlerimize çekildiğimiz, fiziksel aktivitelerimizi azalttığımız, güneş ışığını daha az görebildiğimiz kış aylarında emeklilik süreci çok daha zorlu geçebilmektedir” diye konuştu. 

EMEKLİLİK YAŞAMIN YENİ BİR EVRESİDİR
Emekliliğin hayatın yeni bir aşaması olduğunu söyleyen Ergün şu ifadelere yer verdi:
“Unutmayın emeklilik içe kapanma ve yalnızlık dönemi olarak geçirilebileceği gibi, yeni sosyal ilişkilerin kurulabileceği ve hayallerin hayata geçirilebileceği bir fırsat dönemi de olabilmektedir. Bunun için elimizdeki imkânlarla ‘ne istiyoruz?’ ve ‘ne yapabiliriz?’ sorularına yanıt aramak çok önemlidir. Gelişen tıp bilimi sayesinde gittikçe uzayan insan ömrü için emeklilik, artık hayatlarımızın son evresi değil, yeni bir dönemin başlangıç evresi olarak görülebilmektedir.”

KEYİFLİ VE AMACA YÖNELİK AKTİVİTELERE YÖNELİN

Ergün herkesin mutlaka kendine göre bir aktivite bulabileceğini belirterek, “Emeklilikte dönemde bir anda amaçsız kalmak ve ‘işe yaramaz’ hissetmek emekliliğin en zorlayıcı yanlarındandır. Hepimizin kişilik ve fizyolojik özelliklerine uygun kendimizi ‘üretken’ hissedebileceğimiz bir takım aktiviteler mutlaka vardır. Bununla beraber uzun keyifli yürüyüşler, seyahatler, sevdiklerimizi ziyaret gibi sadece keyif alabileceğimiz aktiviteleri de hak ettiğimizi, yıllarca bunun için çalışmış olduğumuzu unutmamalıyız” diye konuştu. 

Erkal Erdoğan // HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.