Evsizler otogara sığındı

Evsizler otogara sığındı

Başkent'teki evsizler, hava sıcaklıkların düştüğü bu günlerde AŞTİ'yi mesken tuttu. Vatandaşlar, Valiliğin evsizlerle ilgili örnek projesini biran önce hayata geçirmesini istedi.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte Başkent'teki hava sıcaklıkları giderek düşmeye başladı. Özellikle geceleri soğuk havadan etkilenmek istemeyen evsiz vatandaşlar AŞTİ'yi, kapalı banka ATM'lerini, hastanelerin ACİL servisleri gibi birçok noktayı mesken tutmaya başladı. Kimi evsizin yattığı yerde karton, battaniye gibi eşyaları olsa da bazılarının bunlardan mahrum kaldığı görüldü. Ankara Valiliği tarafından her yıl kış aylarında uygulanmaya başlanan 'Kimsesizler Oteli' projesinin bu yıl başlamamış olması kış aylarında zor günler geçiren evsizleri üzdü. 

EVSİZLERİN BÜYÜK DRAMI 

evsiz.jpg

Yazı İşleri Müdürümüz Osman Akdoğan,  Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde (AŞTİ) kalan evsizleri ve kimsesizleri sabahın erken saatlerinde görüntüledi. 3 katlı olan AŞTİ'nin hemen hemen her noktasında onlarca evsizin kaldığı görüldü. Soğuk havalardan korunmak için AŞTİ'ye sığınan evsizlerin demir oturaklar üzerinde yatıp kalktığı, bir kısmının altlarında karton üstlerinde ise battaniye gibi eşyaların olduğu, çok az bir evsizin ise soğuktan koruyucu eşyalardan mahrum kaldığı dikkat çekti. Evsizlerin beslenme ve bakım sorunu yaşadığı da göze çarptı. 

ELİMİZDEN TUTULMASINI İSTİYORUZ

AŞTİ'de uzun süredir kaldığını belirten Mehmet ismindeki bir evsiz, özellikle kış günlerinde zorluk çektiklerini belirtti. Ankara Valiliğinin her yıl kış aylarında evsizler ile ilgili 'Kimsesizler Oteli' projesinin bu yıl başlamadığını, ondan dolayı büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Mehmet, "AŞTİ'de kalıyoruz burası kapalı olmasına rağmen havalandırmalar çalıştığı için üşüyoruz. Burada her yaştan evsizi görmek mümkün. Hasta ve yaşlı amcalarımız bu günlerde daha zor günler geçiriyor. Valiliğin projesinin başlayıp başlamayacağını biz de merakla bekliyoruz. Elimizden tutulmasını istiyoruz" dedi.   

VALİLİK PROJESİ NE OLACAK?

Ankara Valiliği 2010 yılından beri "Kimsesizlerin Kimsesi Olma" projesi kapsamında her yıl kasım ve nisan ayları arasında örnek bir uygulamaya imza atıyordu. Devlet şefkatini en iyi şekilde gösteren proje bu yıl ocak ayının ortasına yaklaşmamıza rağmen hala başlamadı. Havaların soğumasına rağmen evsizlere umut olacak projenin şimdiye kadar başlamamış olması  'projenin devam edip etmeyeceği' sorularını da beraberinde getirdi. Valilik kaynakları projenin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi. Ancak projenin başlangıcıyla ilgili de net bir tarih verilmedi. 

BÜYÜK TAKDİR TOPLUYORDU

Valiliğin projesi kapsamında kış ve ilkbahar aylarında evsizler toplanarak anlaşmalı bir otele yerleştiriliyordu. Otele geldikten sonra, doktor kontrolünden geçirilen evsizlerin banyo ve temizlik ihtiyaçları karşılanıyordu. Kimliği olmayan evsizlere kimlik çıkartan Valilik, İş-Kur ile ortak çalışarak evsizlerin iş bulmasına da yardımcı oluyordu. 60 yaşının üstünde olan evsizler, genel bakımları yapıldıktan sonra, huzur evlerine yönlendiriliyordu. 7 yıldır  "İnsanı yaşat ki devlet yaşayın" düsturuyla hayata geçirilen proje 81 ilin içerisinde sadece Başkent Ankara'da uygulanıyor ve büyük takdir topluyordu. Kimsesizler Oteli projesi geçen yıl ise 6 Ocak'ta uygulanmaya başlamıştı. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.