Fahrettin Ahlati kimdir, hangi dönem yaşadı?

Fahrettin Ahlati kimdir, hangi dönem yaşadı?

Fahrettin Ahlati kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, ünlü astronom Nasiruddin Tusi ile yolları nasıl kesişti?

Astronom Fahrettin Ahlati’nin hayatını sizler için derledik…

Fahrettin Ahlati kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, ünlü astronom Nasiruddin Tusi ile yolları nasıl kesişti? 

İşte cevabı:

Aslen Bitlisli olan Fahrettin Ahlati, XIII. asırda İran’da bulunan Meraga’da meşhur astronomi alimi Nasiruddin Tusi ile birlikte çalışan Türk alimlerinden biridir. Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagu Han tarafından İran’ın Meraga bölgesinde kurulan bir gözlem evidir.

UNESCO UNUTMADI

Kurulduğu yıl rasathanenin başında dönemin ünlü astronomlarından Nasîrüddin Tûsî, getirilir. 15 arkadaşıyla beraber yapılan çalışmalar sonucunda Ziyci İlhanî hazırlanır. Bağdat, Suriye, Mezapotamya özellikle de Alamut Kalesinden toplanan 400 bin eser ile dönemin en seçkin kütüphanelerinden biri de yine bu rasathanede oluşturulmuştur. İhtisaslaşma metodu ile çalışan rasathane, Unesco tarafından 2008 yılı “Merağa rasathane yılı” ilan edilmiştir.

fahrettin-ahlati.jpg

12 BURCU GÖSTEREN RASATHANE

İşte Fahrettin Ahlati, bu rasathanede görev almış önemli bir astronomdur. 1260 yılında İlhanlı Devleti'nin kurucusu Hülagi Han’ın, İran’ın Meraga şehrinde (Van hududunun yanında) yaptırdığı rasathanede diğer Türk alimleri ile beraber çalışmıştır.

Bu rasathanenin en büyük özellikleri, 12 burcu göstermiş olması, güneşin doğumundan batışına kadar geçen süre zarfında, pencerelerinden giren ışıklara göre saatin tespit edilmesidir.

Gazeteilksayfa.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.