Faize ödenen para azaldı

Faize ödenen para azaldı

Elitaş 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 86’sının faiz ödemelerine gittiğini belirterek, 2017 yılı sonunda ise vergi gelirlerinin yüzde 28’inin faiz ödemelerine gittiğini söyledi.

Server Vakfı’nın düzenlediği “2018 yılı mali bütçesi üzerine” adlı konferansa katılan Ak Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2017 yılı sonunda vergi gelirlerinin yüzde 28’inin faiz ödemelerine gittiğini belirterek, bütçe gelirlerinin yüzde 32’sinin ise personel giderlerine gittiğini belirtti.

Sosyal devlet olarak iyi bir yoldayız

Ak Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş Server Vakfı’nın düzenlediği “2018 Yılı mali bütçesi üzerine” adlı konferansa katıldı. Server Vakfı Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Elitaş’ın yanı sıra birçok vatandaş katıldı. Elitaş yaptığı konuşmada mali bütçenin önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Elitaş vatandaşlardan toplanan vergilerin tekrar millete intikal ettiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, “Ak Parti iktidara geldiğinde bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 18’i personel giderlerine gidiyordu. Günümüzde ise şu an ki rakamlar bütçe gelirlerinin yüzde 32’sinin personel giderleri olduğunu gösteriyor” dedi. Sosyal devlet anlayışı ile harcanan giderlerin ise 52 milyar lira olduğunu belirten Elitaş, “Sosyal devlet olarak iyi bir yolda olduğumuza inanıyoruz. Geçmiş dönemlerde sosyal devlet olmak için siyaset yapılan dönemler vardı. Şu an farklı bir konumda ve iyi bir yoldayız” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitime 134 milyar lira, sağlık harcamalarına 127 milyar lira

Devletin en önemli kaynaklarından birisinin vergi gelirleri olduğunu belirten Elitaş, bütçe gelirlerinin yüzde 80’den fazlası vergi gelirleri olduğunu belirtti. 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 86’sının faiz ödemelerine gittiğini belirten Elitaş, 2017 yılı sonunda ise vergi gelirlerinin yüzde 28’inin faiz ödemelerine gittiğini söyledi. Elitaş bu rakamları değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu, “Rakamlar iyiye doğru gittiğimizi gösteriyor. 2017 yılının bütçesinde 52 milyar lira faiz giderleri vardı. Bütçenin harcama kalemleri çok önemli. 2018 yılı bütçesinde milli eğitime ayrılan bütçe 134 milyar lira. Sağlık için harcanan bütçe 127 milyar liradır” dedi.

Vatandaş ile devlet arasında ahenk olmalı

2000’li yılların başında vatandaşların yüzde 60’lık bir kısmı devletin sağlık hizmetlerinden faydalanabilirken günümüzde ise yüzde 96’lık kısmın devletin sağlık hizmetlerinden faydalandığını söyleyen Elitaş, “Vatandaş özel hastaneye dahi gitse masrafın yüzde 8’lik kısmını devlet ödüyor. Geçmiş dönemlerde böyle bir imkân sağlanmıyordu. Burada en önemli nokta vatandaş ile devlet arasında bir ahenk olmalıdır. Vatandaş vergisini verirken onun kendisine geri döndüğünü bilerek vermelidir” şeklinde konuştu.

Vatandaşın harcamaları arttı

2000’li yıllarda para harcayacak çok imkân olmadığını belirten Elitaş, günümüzde yılın 12 ayı bütün ürünler bulunabildiğini gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşın harcamalarının arttığını ifade etti. Buna bağlı olarak da askeri ücretin geçmiş döneme göre kat be kat artmasına rağmen vatandaşa yeterli gelmediğini ifade etti. Örnek olarak şu ifadelere yer veren Elitaş, “Türkiye’de 24 milyon araç bulunmaktadır. Her 3 kişiden 1’si araç sahibi. Aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte cep telefonu ve internet kullanımının yaygınlaşması vatandaşın giderlerine ek olarak eklenmiş durumda. Bunları göz önünde bulundurmak lazım” ifadelerini kullandı.

Birlik, beraberlik ve istikrar

Türkiye’nin geçmiş dönemlerde alt gelir seviyesi grubunda olduğunu belirten Elitaş, günümüzde ise orta gelir seviyesine yükseldiğini belirterek, “Kişi başına 3 bin 500 dolar gelir varken şu an da 11 bin dolar gelir seviyesine ulaşmış bir Türkiye var.” dedi. Türkiye’nin şu an da ihtiyacı olanın güven ve istikrar olduğunu belirten Elitaş, Türkiye’nin gezi olayları, 17-25 Aralık, 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi zor günlerden geçtiğini şu an da ihtiyacımız olanın birlik, beraberlik ve istikrar olduğunu dile getirdi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.