Fazıl Mehmet Paşa kimdir? Fazıl Mehmet Paşa Çeçen mi?

Fazıl Mehmet Paşa kimdir? Fazıl Mehmet Paşa Çeçen mi?

Fazıl Mehmet Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, Çeçen mücadelesine hangi katkıları sundu, Şeyh Şamil ile yolları nasıl kesişti, nerede doğdu, mezarı nerede?

Ünlü Çeçen lideri Şeyh Şamil ile birlikte vatan savunmasında bulunan Fazıl Mehmet Paşa’nın hayatını sizler için derledik.

Fazıl Mehmet Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, Çeçen mücadelesine hangi katkıları sundu, Şeyh Şamil ile yolları nasıl kesişti, nerede doğdu, mezarı nerede?

İşte cevabı:

Fâzıl Mehmed Paşanın, Fâzıl Ahmed Paşa ve Fâzıl Mustafa Paşa gibi devlet adamları yetiştiren Köprülüler ailesi ile hiç bir irtibatı ve akrabalık bağı bulunmamaktadır. Fâzıl Mehmet Paşa, Dağıstan’da Rus birliklerine karşı çete savaşlarına katılan Türk komutanlardandır. Şeyh Şamil’in yakın akrabalarından olup, Dağıstan’da doğmuştur.  

fazil-mehmet-pasa-001.jpgŞEYH ŞAMİL İLE BİRLİKTE MÜCADELE VERDİ

Ruslar Kafkasya’yı işgal ettikleri sırada Şeyh Şamil’le beraber yıllarca vatan müdafaasında bulundu.

Ancak Çarlık Rusya’sına karşı giriştiği bu amansız mücadele esnasında esir düştü.

Esaret hayatı sırasında, Rusya’da askerî bir okulda eğitim gördü.

Daha sonra Çar’ın muhafız kıtasında görev yaptı.

OSMANLI ORDUSUNA KATILDI

Türkiye’ye geçtiği zaman kolağası rütbesiyle Osmanlı ordusuna katıldı. Bir çok muharebelere katılarak başarılar kazandı.

1882 yılında liva rütbesiyle Belgrad’a gönderildi.

Daha sonra Musul ve Bağdat’ta görev verilen Fâzıl Mehmet Paşa, buralarda gösterdiği başarılar sebebiyle önce ferik sonra da birinci ferik rütbesiyle taltif edildi.

1914’te Birinci Dünya Savaşı sırasında ordudan ayrılmış bulunan Fâzıl Mehmet Paşa, ihtiyaç üzerine yeniden orduya katıldı.

Kendisine önce Kafkas, sonra Irak cephesinde süvari komutanlığı görevi verildi. İyi ata binmesi, iyi silâh kullanması ve cesareti ile tanınan Fâzıl Mehmet Paşa, 1915 yılında vefat etti. Mezarı Bağdat’ta Azamiye Kabristanındadır. 

ikisi-son-001.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.