Florürlü vernik uygulaması nedir? Öğrenciler dişlerine bunu yaptırmak zorunda mı?

Florürlü vernik uygulaması nedir? Öğrenciler dişlerine bunu yaptırmak zorunda mı?

Okullarda öğrencilere florürlü vernik uygulaması mı yapılıyor? Peki florür ne demek, florürlü vernik uygulaması nedir, nasıl yapılır? Öğrencilerin bunu yaptırması zorunlu mu, tehlikesi var mı? Florürün dişlere faydası neler, dişler için zararı var mı?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okullarda öğrencilere Florürlü Vernik Uygulaması formu dağıtılmaya başlandı. Özellikle ilkokullarda dağıtılan formla velilerden çocuklarına florürlü vernik uygulaması yapılmasına izin verip vermediği soruluyor.

Bu noktada aileler florürün ne olduğu, faydaları ve zararlarını, uygulamanın zorunlu olup olmadığını, tehlikesinin bulunup bulunmadığını merak ediyor... İnternette şu soruların cevapları aranıyor:

Ookullarda öğrencilere florürlü vernik uygulaması mı yapılıyor? Peki florür ne demek, florürlü vernik uygulaması nedir, nasıl yapılır? Öğrencilerin bunu yaptırması zorunlu mu? Okullarda florürlü vernik uygulaması kaçıncı sınıflara, hangi öğrencilere yapılıyor? Tehlikesi var mı? Florürün dişlere faydası neler; florür vernik dişler için zararlı mı faydalı mı?

Tüm bu soruların cevaplarını en yetkili makamdan sizler için derledik: 

İŞTE FLORÜRLÜ VERNİK UYGULAMASINA DAİR HERŞEY

İlk başta belirtmeliyiz ki, bu uygulama bir devlet politikası. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışması yürütüyor. 

Bu çalışma kapsamında öğrencilere florürlü vernik uygulaması yapılması planlanıyor. Formlarla uygulama hakkında bilgi verilip, ailelerden onay isteniyor.

Formda florürlü vernik uygulamasının gerekçeleri şu şekilde sıralanıyor: 

Ağız ve diş hastalıklarının, toplumumuzda yaygın olarak görülen, genel sağlığı etkileyebilen ve koruyucu önlemlerle engellenebilen hastalıklar olduğunun vurgulandığı formda, çocuklarda en yaygın ağız ve diş hastalığı olan diş çürükleri ile ilgili tedbirlerin küçük yaşlarda alınması gerektiğine dikkat çekilerek, diş çürüklerinden korunmada; sağlıklı beslenme, düzenli diş fırçalama, diş hekimi kontrolü ve florür uygulamalarının birlikte gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğu ifade ediliyor.

Florürün diş yüzeyine uygulandığı ve bu şekilde çürük oluşumunu önleyeceği kaydediliyor. Formda “Her yaşta güvenle kullanılabilen florürlü vernik, okullarda uygulanabilecek en uygun koruyucu yöntemlerden biridir” deniliyor.
Çalışma kapsamında, diş yüzeyine sürüldüğünde tükürük ile temas ederek kısa sürede sertleşen florürlü vernik kullanılacağı kaydediliyor. Florürlü verniğin yılda iki kez kullanılabileceği belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler bulunuyor:

fff-001.jpg

FLORÜRLÜ VERNİK NASIL UYGULANIR?

Florürlü verniğin uygulanış şekli ise şöyle:

Öncesinde öğrencilere diş fırçalama eğitimi veriliyor. 

Uygulama bir diş hekimi tarafından yada diş hekimi gözetiminde konu hakkında eğitim almış ebe, hemşire ve sağlık memuru tarafından gerçekleştirilir.

Tek kullanımlık ambalajlarda bulunan florürlü vernik, yine tek kullanımlık uygulama fırçası yardımıyla diş yüzeyine sürülerek uygulanır. 

Uygulamadan sonra öğrencinin 1 saat süreyle hiçbir şey yiyip içmemesi, sonrasında da 4 saat boyunca sert ve sıcak yiyecek içeceklerden uzak durması sağlanır.

Uygulama yapıldığı gün dişler fırçalanmaz. 

Florürlü vernik uygulaması her öğrencide – çocukta uygulanmayabilir. Yani kimi çocuklar için florürlü verniğin sakıncaları da olabilmektedir. 

Örneğin alerjik reaksiyona bağlı olarak hastaneye yatmış ve astım rahatsızlığı olan çocuklarda, reçine ve çam fıstığına bağlı bilinen alerjisi olan çocuklarda, vücudunda döküntüsü olan ya da dudaklarında, ağız içinde, dilinde ve dişetinde yarası bulunan öğrencilerde ve suçiçeği gibi döküntülü hastalıklar geçirmekte olan çocuklara florürlü vernik uygulaması yapılmamalıdır.

Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı”(KADS) kapsamında gerçekleşen çalışma, okullarda  60 ayını doldurmuş anasınıfı, ilkokul 1.,2.,3. ve 4. sınıf öğrencilerine her eğitim öğretim yılında  yılda iki defa uygulanıyor.

Florürlü Vernik Uygulaması Formu

dis-1.jpg

dis-2-son.jpg

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.