Gaffar Okkan kimdir, nasıl şehit oldu?

Gaffar Okkan kimdir, nasıl şehit oldu?

Gaffar Okkan kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, kimlerin hedefindeydi, nasıl şehit oldu? İşte cevabı:

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü döneminde terör örgütlerine göz açtırmayarak, halkın sevgilisi haline gelen Şehit Gaffar Okkan’ın hayatını sizler için derledik…

Gaffar Okkan kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, kimlerin hedefindeydi, nasıl şehit oldu

İşte cevabı: 

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne Komiser Yardımcısı olarak atandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunudur. Çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, 1993'te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ederek Kars İl Emniyet Müdürü oldu. 1997'de ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürü oldu.

DİYARBAKIR’I NORMALLEŞTİRDİ

Gaffar Okkan Kars Emniyet Müdürü iken Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Gaffar Okkan; İki küçük otomobil aldı ve mavi-beyaza boyattı, İkişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, uçağa kadar götürdü. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okkan'ın ilklerinden biri de şehrin kritik noktalarına kurdurduğu kameralardı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.

KALLEŞÇE PUSUYA DÜŞÜRDÜLER

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makamından Valilik Binası'na makam aracıyla seyir halinde iken, Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi. Saldırıda Okkan’ın yanı sıra dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un yeğeni Atilla Durmuş, Mehmet Sepetçi, Mehmet Kamalı, Sabri Kün ve Selahattin Baysoy adındaki beş polis memuru da şehit olmuştu.

‘DİYARBAKIR BENİM EVİM’ DİYORDU

Polisin halktan kopuk olamayacağını düşünen Okkan, polisleri Diyarbakır sokaklarında gezdirdi; her hafta esnaf ziyaretleri yaptı; hatta “bir sıkıntınız olursa beni arayın” diyerek herkese cep telefonu numarasını verdi. Diyarbakırspor’un neredeyse her maçını sahadan izledi. Tüm bunları yaparken Okkan’ın karşısında tehlikeli örgütler vardı: PKK ve Hizbullah. Okkan Hizbullah ve PKK ile mücadele ediyordu. Göreve geldiği ilk iki yıl içinde, 2951 örgüt militanı yakalandı. 17 Ocak 2000’de de Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü. Bu operasyonda Okkan’ın katkısı olduğu biliniyordu. Ve tüm bu operasyonlar Emniyet Müdürü Okkan’ı örgütün hedef tahtasına oturttu. Öldürülmesinden kısa süre önce düzenlediği basın toplantısında, 26 Hizbullah militanını basına açıklayan Okkan, öldürüleceğine dair istihbarat almıştı. Fakat “Diyarbakır benim evim, bana burada bir şey olmaz” diyerek ekstra güvenlik önlemi almamıştı… Cenaze günü Diyarbakır’da adeta hayat durdu. Esnaflar dükkanları açmadı, neredeyse bütün Diyarbakır Okkan’ı birlikte uğurladı. Gaffar Okkan’ın adı ölümünden sonra Diyarbakır’da doğan birçok çocuğa verildi. 

gaffar-okkan.jpg

ADI İSTANBUL VE ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN GEÇİYORDU

Gaffar Okkan'ın son Emniyet Müdürleri Kararnamesi'nde ismi İstanbul için geçiyordu. Hükümet içinden Diyarbakır'da büyük başarı gösteren Okkan'ın İstanbul'a atanması için yoğun baskı gelmişti. Ancak İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘Diyarbakır'da başarılı işler yapıyor, onlara devam etsin’’ demişti. Gaffar Okkan'ın adı daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü için de geçmişti.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.