Gazi Ethem Paşa kimdir? Yunanlılara ilk Türk darbesini kim vurdu?

Gazi Ethem Paşa kimdir? Yunanlılara ilk Türk darbesini kim vurdu?

Tarihte Yunanlılara ilk kez en ağır darbeyi vurarak büyük zafer kazanan ünlü Türk Komutanı kimdir? Gazi Ethem Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, orduda hangi görevleri üstlendi? Harbiye Nâzırlığına nasıl yükseldi, neden ‘Gazilik’ unvanı verildi?

Yunan Ordusu’na büyük darbeler vurarak Osmanlı’nın son döneminde büyük askeri başarılara imza atan, Sultan Abdülhamit’in takdirini kazanarak Harbiye Nâzırlığına yükselen Ethem Paşa’nın hayatını sizler için derledik…

Tarihte Yunanlılara ilk kez en ağır darbeyi vurarak büyük zafer kazanan ünlü Türk Komutanı kimdir? Gazi Ethem Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, orduda hangi görevleri üstlendi, hangi seferlere çıktı, hangi başarıları elde etti, Harbiye Nâzırlığına nasıl yükseldi, neden ‘Gazilik’ unvanı verildi? 

İşte cevabı…   

Gazi Ethem Paşa, 1844 yılında İstanbul’da doğdu. Harbiyeyi bitirdi. Osmanlı Devleti’nde müşavir olan Gazi Ethem Paşa, 1896 Yunan Harbinde başkumandandı. Yarbayken 1876 Rus Harbine iştirak etti. Bazı hücümlarda yararlılığı görülerek miralaylığa (albay) yükseltildi.

PLEVNE’DE BÜYÜK BAŞARI GÖSTERDİ

Düşman muhasarası altında kalan Plevne’ye erzak yetiştirmekle görevlendirildi. Dubnik Muharebesinde başından yararlanmakla beraber muhasarayı yararak Plevne’ye girmeye muvaffak oldu. Bu başarısı üzerine ferikliğe yükseltildi. 1895’te müşir oldu.

YUNAN HARBİNDE BAŞKUMANDAN

18 Nisan 1897’de başlayan Yunan Harbine Sultan Abdülhamid Han tarafından başkumandan tayin edildi. Abdülhamid Han, büyük devletlerden her an gelebilecek bir müdahaleye fırsat vermemek için Ethem Paşadan yıldırım harbi yapmasını istedi. Bu direktifle harekete geçen Ethem Paşa savaşın hemen başında Milano Muharebesini kazandıktan sonra 25 Nisan’da Yenişehir’i, 26 Nisan’da Tırhala’yı zaptetti. Bu muharebeler sırasında çok sayıda mühimmat ve cephane ele geçirildi.

YUNAN ORDUSUNA BÜYÜK DARBE

Yunan Prensi Konstantin, Dömeke’ye çekilerek savunma hattı kurmaya çalıştı ise de, Ethem Paşanın sevk ve idaresi altında Yunan ordusuna kesin bir darbe daha vuruldu. Dömeke kasabası 17 Mayıs’ta düştü. Osmanlı ordusu, Alman kurmaylarının “altı ayda geçilemez” diye rapor verdikleri Termopil Geçidini yirmi dört saatte aşarak Atina yolunu açtı. Bu durum Atina’da büyük kargaşalığa sebep oldu. Kabine istifa etti. Rus Çarı, Abdülhamid Hana başvurarak savaşın durdurulmasını istedi. Yeni kabine barışı sağlamaları için büyük devletlere başvurdu. Avrupalı devletlerin de müdahale etmeleri üzerine İkinci Abdülhamid Han, 20 Mayıs 1898’de mütarekeyi kabul ederek Ethem Paşaya ateşkes için emir verdi.

gazi-ethem-pasa-1.jpg

GAZİ UNVANI VERİLDİ

Yunan Harbinde gösterdiği üstün başarı dolayısıyla Ethem Paşaya “Gâzi” unvanı verildi. Meşrutiyetin ilanından sonra (1908) Ayan azalığına getirildi. 1909’da Harbiye Nâzırı oldu. Ancak sıhhati bozulduğundan Mısır’a gitti ve çok geçmeden de orada vefat etti (1909). Cenazesi İstanbul’a getirilerek Eyüp Sultan Kabristanlığına defnedildi.

 

Gazeteilksayfa.com


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.