Gazi Hüsrev Paşa kimdir, Saraybosna’ya neler yaptı?

Gazi Hüsrev Paşa kimdir, Saraybosna’ya neler yaptı?

Gazi Hüsrev Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, hangi seferlere katıldı, Barbaros Hayreddin Paşa ile yolları nasıl kesişti, Saraybosna’ya hangi hizmetleri getirdi?

Kanuni döneminde önemli seferlerde büyük başarılara imza atan, Sultan İkinci Bayezid’in torunu ve Bosna Sancakbeyi Gazi Hüsrev Paşa’nın hayatını sizler için derledik…

Gazi Hüsrev Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, hangi seferlere katıldı, Barbaros Hayreddin Paşa ile yolları nasıl kesişti, Saraybosna’ya hangi hizmetleri getirdi?

İşte cevabı: 

Gazi Hüsrev Paşa, 1480 yılında doğdu. Babası Ferhad Bey, annesi Sultan İkinci Bayezid'in kızı Selçuk sultandır. Babası Adana muhafızı olduğu sırada Kölemenlerle yapılan savaşta şehit olmuş, annesi de Sultan İkinci Bayezid'in sağlığında vefat ederek İstanbul'da Bayezid Caminin yakınında bulunan bir türbeye defnedilmiştir. Annesi ile birlikte İstanbul'a yerleşen Gazi Hüsrev Paşa, eğitimini tamamladıktan sonra, dayısı Şehzade Mehmed, Kefe sancakbeyliğine tayin edildiğinde onunla birlikte gitti. 

BOSNA SANCAKBEYİ OLDU

Semendire Sancakbeyliğine atanan Gazi Hüsrev Bey, Belgrad'ın fethinde önemli hizmetlerde bulundu. Belgrad'ın fethinden sonra Bosna sancakbeyliğine getirildi. Bosna sancakbeyliğini sırasında Knin, Skradin, Ostovika kalelerini ele geçirdi. Kanuni Sultan Süleyman'ın bazı seferlerine katıldı. Bosna bölgesinde yeni fetihler yaparak sancağının sınırlarını genişletti. Mohaç zaferi sırasında, Balı Paşa ile birlikte önemli rol oynadı. Macarların eline geçen Yayça kalesini kuşatarak teslim almayı başardı.

BÜYÜK ZAFERLERDEKİ ETKİSİ

Gazi Hüsrev Paşa, 1533 yılı sonlarında Semendire sancağına nakledildi. 3 yıl kaldığı bu görevde komşu devletlerle çeşitli diplomatik temaslarda bulundu. 1536 yılında tekrar Bosna sancakbeyliğine tayin edilen Gazi Hüsrev Paşa, 1537’de Venediklilere ait Solin, Kilis ve daha birçok kaleyi fethetti. 1539’da Adriyatik sahilindeki Kastelnova Kalesi denizden Barbaros Hayreddin Paşa, karadan da Gazi Hüsrev Beyin sıkıştırmaları sonucu ele geçirildi. 18 Haziran 1541 tarihinde vefat etti ve Gazi Hüsrev Bey Camii avlusundaki türbesine defnedildi. 

gazi-husrev-pasa.jpg

NİZAM-I ALEM İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞTI

Gazi Hüsrev Beyin hayatı nizam-ı alem için İslamiyet’i yaymak yolunda geçti. Emri altında bulunan 10 bin kadar dehli kuvveti (serdengeçti) ile devamlı olarak hudutlarda cihat hareketine katıldı. Ancak Hüsrev Bey bu sırada idaresi altında bulunan Saraybosna’yı da imar etmekten geri durmadı. Şehirde pek çok câmi, mescit, medrese, çarşı ve köprü yaptırdı. Kurşunlu Medrese diye de anılan Gazi Hüsrev Bey Medresesi yıllarca bir ilim ve kültür merkezi olarak hizmet verdi. Adalet ve ihsanı ile halkın sevgi ve saygısını kazandı.

 

Gazeteilksayfa.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.