Gedik Ahmet Paşa kimdir? Cem Sultan’ın nesi olur?

Gedik Ahmet Paşa kimdir? Cem Sultan’ın nesi olur?

Gedik Ahmet Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, Cem Sultan ile yolları nasıl kesişti, neden öldürüldü?

Fatih Sultan Mehmet dönemi sadrazamlarından, büyük başarılara imza atan, çok önemli kaleleri fetheden Gedik Ahmet Paşa’nın hayatını sizler için derledik…

Gedik Ahmet Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, Cem Sultan ile yolları nasıl kesişti, neden öldürüldü?

İşte cevabı:

Gedik Ahmet Paşa Enderun’dan yetişmiş, Fatih Sultan Mehmet Han dönemi sadrazamlarındandır. Acemi oğlanlar arasında saraya alınmış, sonradan sadrazamlığa kadar yükselmiştir. 1461 yılında Anadolu Beylerbeyi görevinde bulunmuştur. Aynı yıl Padişahla birlikte Akkoyunlular’a ve Karaman’a karşı sefere katılmıştır. Karaman Valiliği’ne atanan Şehzade Mustafa’ya Atabey, yani akıl hocası tayin edilmiştir (1469). Çok geçmeden, Eğriboz’un alınmasında gösterdiği başarı nedeniyle vezirliğe yükseltilmiştir.

OTLUKBELİ SAVAŞINDA BÜYÜK BAŞARI

Osmanlılarla Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşı’nda, Şehzade Beyazıt komutasındaki sağ kanatta gösterdiği kahramanlıkla bir savaş ustası olduğunu ortaya koymuş ve Sarayın dikkatini çekmiştir. Bu sırada, Napoli donanması ve Papa’nın yardımı ile Karamanoğlu Pir Ahmet ve Kasım beylerin İçel bölgesinde egemen olmaları üzerine, Mustafa Çelebi ile birlikte Gedik Ahmet Paşa, buraları yeniden Osmanlı topraklarına katmış, yeteneğini bir kez daha ortaya koymuştur.

ÇOK ÖNEMLİ ZAFERLER KAZANDI

Şehzade Mustafa’nın ölümü üzerine Konya’ya atanan Şehzade Cem’e Atabey tayin edilmiştir. 1474’de sadrazam olarak İstanbul’a getirilen Gedik Ahmet Paşa, Karadeniz’deki Ceneviz sömürgelerini birer, birer ele geçirmiş; Kefe, Azak ve Menküp kalelerini ele geçirdikten sonra, Boğdan ve Moravya seferlerine çıkmıştır. Bütün seferlerini zaferle tamamlayan Gedik Ahmet Paşa, İşkodra kalesinin alınması görevi verilmesi üzerine, bu sefere çıkmak istememesi üzerine görevden azldilerek Rumelihisarı’na hapsedilmiştir. Gedik Ahmet Paşa’nın bu sefere çıkmakta gösterdiği tereddüt için, çeşitli rivayetler vardır. kimileri Arnavut asıllı olduğu için, ırkdaşlarının üstüne gitmek istemediğini, kimileri de, İşkodra kalesinin ele geçirilmesinin çok güç olduğu için Gedik Ahmet Paşa’nın çekingen davrandığını nakletmektedir. 

FATİH SULTAN MEHMET DONANMA’NIN BAŞINA GETİRDİ

Gedik Ahmet Paşa daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından affedilerek, Donanma Komutanlığı’na tayin edilmiştir. Gedik Ahmet Paşa, 1478’de Limni’yi, 1479’da Kefelonya, Zanta, Ayamavra kalelerini tek tek ele geçirmiştir. Fatih Sultan Mehmet, bu başarıların ardından Gedik Ahmet Paşa’ya, Napoli Krallığı’nı ele geçirme görevini vermiştir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u alarak Doğu Roma İmparatorluğu’nun başşehrini ele geçirmiş, bu sefer de Batı Roma’yı ele geçirmeye karar vermişti. Gedik Ahmet Paşa, son derece başarılı bir çıkarma ile Otranto’yu ele geçirdi. Otranto, Venedik’le, sömürgeleri arasındaki yolun üstünde idi. Bu kalenin Türklerin eline geçmesi, Venedik’i tecrit ediyordu. Ayrıca kale, Güney Doğu İtalya’nın kilidi konumundaydı.

gedik-ahmet-pasa.jpg

CEM SULTANIN ORDUSUNU MAĞLUP ETTİ

Fatih Sultan Mehmet’in ardından  II. Beyazıt tahta geçmişti. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Beyazıt’la, Cem Sultan arasında taht kavgasının başlaması üzerine; Gedik Ahmet Paşa İstanbul’a çağırılıp Cem Sultan’ın üstüne gidecek ordunun başına tayin edildi. Gedik Ahmet Paşa, Cem’e Konya’da atabeylik etmişti. Şehzade Cem ile arasının iyi olduğu biliniyordu. Buna rağmen Gedik Ahmet Paşa görevi kabul etti ve Bursa’nın Yenişehir ovasına kadar gelen Cem kuvvetlerinin karşısına çıkarak onları yendi. Cem için kaçmaktan başka çare kalmamıştı. Cem Sultan Konya yolu ile Rumeli’ye denizden geçmek isterken Kıbrıs’ta Rodos şövalyelerinin eline geçti.

gedik-ahmet-pasa-ikili.jpg

BİR KEZ DAHA AFFEDİLDİ

Ancak Cem Sultan’ın ordusunun yenilmesine rağmen, kaçma fırsatını yakalaması ve Gedik Ahmet Paşa’nın kendisini kovalamaması, bazı hoşnutsuzluklara neden oldu. Cem’in kaçmasına fırsat vermek suçundan ölüme mahkum edilip, Kapıcılar Odası’na hapsedildi. Kapıkullarının ayaklanmasından sonra serbest kaldı. Cem Sultan olayından dolayı uzun süre hareketlerinden şüphe edilen Gedik Ahmet Paşa, Sultan İkinci Beyazıt'ın emriyle 18 Kasım 1482 tarihinde Edirne'de boğdurularak öldürüldü.

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.