Göktürk Mehmet Uytun kimdir?

Göktürk Mehmet Uytun kimdir?

Çocuk Edebiyatı’nın ünlü ismi Göktürk Mehmet Uytun kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi yayın organlarını çıkardı, Edebiyatın hangi alanında eserler verdi, hangi müstear isimleri kullandı?

Çocuk Edebiyatı’nın usta kalemi Göktürk Mehmet Uytun’un hayatını sizler için derledik…

Çocuk Edebiyatı’nın ünlü ismi Göktürk Mehmet Uytun kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi yayın organlarını çıkardı, Edebiyatın hangi alanında eserler verdi, hangi müstear isimleri kullandı?

İşte cevabı: 

Göktürk Mehmet Uytun, 1935 yılında Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde dünyaya geldi. 2 Temmuz 2001’de Ankara’da hayatını kaybetti. Bazı eserlerinde Murat Ertürk, Savaş Ergenekon, Fatma Bilgili ve Bozkurt Serdaroğlu imzalarını kullandı. Nazire Hanım ile maliyeci Tahsin Uytun’un oğludur. Öykücü ve yazar Nurettin Uytun’un ise kardeşidir. 1957 yılında Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu. Öğretmenlik, Talim, Terbiye Kurulu uzmanlığı ve Devlet Meteoroloji İlleri personel müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1990 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Daha sonra Çemişgezek, Orkun, Çocuk Gazetesi (kardeşi Nurettin Uytun ile birlikte) ve Şeker Çocuk dergilerini çıkardı. Emeklilikten sonra Ankara’da eşiyle birlikte bir çocuk yuvası kurup yönetti. Kabri Ankara, Karşıyaka Mezarlığı’ndadır.

ONLARCA YAYIN ORGANINDA YAZDI

Göktürk Mehmet Uytun’un ilk şiiri “Gelsin” 1957 yılında Toprak dergisinde, ilk yazısı ise Elazığ gazetesinde yayımlandı. Yazarın daha sonra eserleri sırası ile Toprak, Türk Yurdu, Serdengeçti, Büyük Doğu, Hareket, Tohum, Öğretmen, Filiz, Yaprak, Oku, Zeren, Türk Kadını, İlk Çaba, Millî Eğitim, Millî Kültür, Defne, Hisar, Sanat, Özyurt, Bahçe, Görüş, Hakses, Türk Birliği, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyat, Diyanet, Töre, Gülpınar, Yeşilay, Erciyes, Güneysu, Orkun ve Çemişgezek gibi pek çok dergi ile Yeni İstanbul, Hergün, Millet, Ortadoğu, Millî Gazete, Tercüman, Son Havadis, Zafer, Adalet, Milliyetçi Hareket, Yeni Düşünce, Gündüz ve de bazı gazetelerde yer buldu. Şiirlerinden bazıları bestelendi.

ŞİİR YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK

Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM, Türk Ocağı, Folklor Araştırmaları Derneği ve Aydınlar Ocağı derneklerinin üyesi olan Göktürk Mehmet Uytun, 1973’te Son Havadis gazetesinin, 1981’de Gülpınar dergisinin, 1984’de Türkiye Şairler ve Şiir Sevenler Derneğinin, 1978’de yılında Kandil Çocuk dergisinin ödüllerini aldı.  Yazar aynı zamanda “Kader” adlı kitabı ile 1996’de İLESAM derneği tarafından açılan şiir yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu.

gokturk-mehmet-uytun.jpg

ESERLERİ

Şiir: Yıllardan Sonra (1964’te), Bir Yağmur Sonrası (1969’da), Sanadır Şarkılarım (1974’te), Türkiyem (1976’da), Kader (1994’te).

Antoloji: Resimli Malazgirt Şiirleri Antolojisi (1971’de), Şiirimizde Çocuk (1994’de), Şiirimizde Bayrak (1996’da), Şiirimizde Öğretmen (1996’da), Şiirimizde Çevre (1996’da).

Çocuk Kitabı: Boş Yuva (1964’te), Vatan Sağolsun (1964’te), Kaplumbağa ile Kurbağa (1967’de), Öksüz Ali (1967’de), Ayşecik ve Minik Kuş (1974’te), Kır Gezisi (1991’de), Osman Gazi’nin Rüyası (1991’De), Zeynep Öğretmen (1991’de).

Araştırma-İnceleme: Göynük ve Akşemseddin (1993’te), Arif Nihat Asya (1993’te), Tekerlemeler (1993’te), Çocuk ve Tabiat (1993’te), At Hırsızları (1997’de).

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum