Gülriz Sururi kimdir?

Gülriz Sururi kimdir?

Gülriz Sururi kimdir, hangi dönem yaşadı, tiyatro alanında hangi vazifelerde bulundu, hangi eserlerde rol aldı, hangi ödülleri aldı?

Ünlü tiyatrocu Gülriz Suriri’nin hayatını sizler için derledik…

Gülriz Sururi kimdir, hangi dönem yaşadı, tiyatro alanında hangi vazifelerde bulundu, hangi eserlerde rol aldı, hangi ödülleri aldı?

İşte cevabı:

Gülriz Sururi, 1929 yılında doğdu. 1942 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde sahneye çıktı. 1955'te Muammer Karaca Topluluğu'nda oynamaya başladı. 1960'ta Dormen Tiyatrosu'na geçti. 1961'de, bu toplulukta sahnelenen Sokak Kızı İrma'daki rolüyle İlhan İskender Ödülü'nü (En İyi Kadın Oyuncu Ödülü) kazandı. 

YILIN KADINI SEÇİLDİ

Gülriz Sururi, 1962 yılında Engin Cezzar'la Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu'nu kurdu. 1966'da Teneke oyunundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü bir kez daha kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliği'nce Yılın Kadını seçildi. 1971 yılında Hint Kumaşı'ndaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü üçüncü kez kazandı. 

EN İYİ OYUNCU SEÇİLDİ

Sururi 1979-1980 mevsiminde Mehmet Akan'la birlikte, topluluğun o güne kadar sahnelediği oyunlardan Uzun İnce Bir Yol adlı bir derleme yaptı ve gösteriminde oynadı. 1982-1983 Kaldırım Serçesi adlı müzik oyunundaki Edith Piaf yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü, İzmir Gazeteciler Derneği'nin Altan Artemis Ödülü'nü ve Milliyet Gazetesi'nin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü'nü kazandı.

gulriz-sururi.jpg

DEVLET SANATÇISI UNVANINI ALDI

Gülriz Suriri, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosuna yönetici olarak da katkıda bulundu. 1990'lı yılların ilk yemek programı A La Luna isimli programın sunucuydu. Biz Sıfırdan Başladık oyunuyla başarılar elde etti. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 31 Aralık 2018 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Rol aldığı bazı tiyatro oyunları: 

Kaldırım Serçesi, Keşanlı Ali Destanı, Sokak Kızı İrma, Kabare.
Yönettiği tiyatro oyunları: 
Kısmet (oyun): Adana Devlet Tiyatrosu, Fosforlu Cevriye (müzikal): Ankara Devlet Tiyatrosu, Biz Sıfırdan Başladık: Konçinalar Kumpanyası.
Yazdığı tiyatro oyunları: 
Kısmet (oyun), Biz Sıfırdan Başladık.

Peki, Türk tiyatrosunun kurucusu GÜLLÜ AGOP kimdir? TIKLA

yhhh-002.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.