Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur?

Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur?

Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur, kaç yıl yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, hangi eserleri verdi, hangi görevlerde bulundu?

Ünlü deneme ve inceleme yazarı Güzin Dino’nun hayatını sizler için derledik…

Güzin Dino kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur, kaç yıl yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, hangi eserleri verdi, hangi görevlerde bulundu?

İşte cevabı:

Güzin Dino 1910 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümünden mezun oldu. Yine aynı fakültede Roman Filolojisi Profesörü Eric Auerbach’ın asistanlığını yaptı. 1943 yılında İstanbul’da tanıştığı ve o dönem Adana’da zorunlu ikamete tabi tutulan Abidin Dino ile evlendi. 1946 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde doçent olarak görev yaptı.

ÜNLÜLERİN ESERLERİNİ FRANSIZCAYA ÇEVİRDİ

1954 yılında eşi Abidin Dino ile birlikte Paris’e yerleşti. Paris’te bulunan Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezinde “19. Yüzyıl Osmanlıcanın Cümle Kuruluşunda Fransızca’nın Etkisi”  konulu bir araştırma yaptı. 1968 yılında “Türk Romanının Doğuşu” konulu tezi ile doktorasını tamamladı.

1975 yılına kadar Paris Doğu Dilleri Enstitüsünde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Burada Türk Dili laboratuvarını kurdu ve çağdaş Türk şairlerinin sesli antolojilerini hazırladı.

Radio France Internationele’de Türkçe yayınlar bölümü yöneticiliği görevinde bulundu.

“Recaizade Ekrem’in Araba Sevdası Üzerine Bir Deneme”(1951), “Recaizade’nin Araba Sevdasında Gerçekçilik” (1954), “Samipaşazade Sezai Bey’in Sergüzeşt İsimli Romanında Gerçeklik Payı” (1954) başlıklı inceleme yazıları Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dergisinde yayımlandı. Paris’e yerleştikten sonra kaleme aldığı deneme ve inceleme yazıları bazı Fransız ve Amerikan dergilerinde görüldü.

guzin-dino-1.jpg

103 YIL YAŞADI

Güzin Dino, Yunus Emre, Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal’in eserlerini Fransızcaya çevirdi. Türkiye'de çeşitli Türk romanları üzerine incelemeler, Fransa'da roman ve şiir çevirileri yaptı. Çevirileri, ünlü yayınevlerinde yayımlandı.

Kenanpaşazade Sait Bey'in torunu, Osmanlı Bankası Resmi İşler Müdürü Asım Bey'in kızı olan Güzin Dino, 103 yaşındayken 30 Mayıs 2013’te Paris’te hayatını kaybetti. 

dino-2.jpg

ESERLERİ

Türk Romanının Doğuşu
Gel Zaman Git Zaman Abidin Dino'lu Yıllar
Sensiz Her şey Renksiz
Güzin Dino'nun Nazım Hikmet'li Yıllar
Picasso'lu Yıllar
Aragon'lu Yıllar
Avni Arbaş'lı Yıllar
Yves Montand'lı Yıllar
Çetin Altan'lı Yıllar
Yaşar Kemal'li Yıllar
Orhan Veli'li Yıllar

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.