Hacı Bayram'ın doğduğu 700 yıllık ev inanç turizmine kazandırılacak

Hacı Bayram'ın doğduğu 700 yıllık ev inanç turizmine kazandırılacak

Cumhur İttifakı’nın Altındağ Belediye Başkan Adayı Asım Balcı, Solfasol’daki Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu evi ve çevresini inanç turizmine kazandırmayı planladıklarını belirtti. 

Cumhur İttifakı’nın Altındağ Belediye Başkan Adayı Asım Balcı, Solfasol’daki Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu evi ve çevresini inanç turizmine kazandırmayı planladıklarını belirtti. 

Başkent'in en önemli manevi şahsiyetlerinden Hacı Bayram-ı Veli'nin Ulus'taki türbesi binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken Altındağ Solfasol'da ki doğduğu ev pek fazla bilinmiyor. Cumhur İttifakı’nın Altındağ Belediye Başkan Adayı Asım Balcı ise göreve başlaması halinde Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu evi ve çevresini inanç turizmine kazandıracağının sözünü veriyor. Balcı, Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'nin doğup büyüdüğü ev ve çevresini yeniden düzenleyerek inanç turizminin önemli duraklarından biri haline getirecek.

asim-001.jpg

DOĞDUĞU EV BİLİNMİYOR

Başkent'in en önemli manevi şahsiyetlerinden Hacı Bayram-ı Veli'nin Ulus'taki türbesi binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken Altındağ Solfasol'daki doğduğu ev pek fazla bilinmiyor. Tarihe ismini altın harflerle yazdıran sadece Ankara'nın değil Türk tasavvuf tarihinin en büyük ve en önemli mimarlarından biri sayılan Hacı Bayram-ı Veli'nin dünyaya gözlerini açtığı Solfasol'daki evi ise vatandaşlar tarafından pek bilinmediği için ziyaret amaçlı çok fazla giden olmuyor. Hacı Bayram gibi önemli bir zatın dünyaya geldiği ve çocukluğunu geçirdiği evin pek fazla ilgi görmemesi de bölge sakinlerini bir hayli üzüyor.

İNANÇ TURİZMİNİN ÖNEMLİ BİR DURAĞI OLACAK

Cumhur İttifakı’nın Altındağ Belediye Başkan Adayı Asım Balcı ise Ankara’nın kalbi Altındağ’a yönelik projelerini açıklarken Altındağ’a kültür çağını yaşatacaklarının sözünü veriyor. Solfasolda’ki Hacı Bayram Veli Evi ve çevresini inanç turizmine kazandırma sözü veren Balcı, Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin doğup büyüdüğü ev ve çevresini yeniden düzenleyerek inanç turizminin önemli duraklarından biri haline getirecek.

haci-bayram-velinin-dogdugu--oda.jpg

ATA YADİGÂRI ESERLER ONARILACAK

“Geçmişimizin yok olup gitmesine müsaade etmeyeceğiz. Ata yadigârı eserlerimizi onaracağız, yaşatacağız. Restore ettiğimiz her bina, her sokak Altındağ’ın kıymetini artıracak, kalkınmasını hızlandıracak” diyen Balcı, Ankara’nın manevi coğrafyasının, milli mücadelenin ve kültür hazinelerinin ev sahibi Başkenti turizmde marka haline getireceklerini söylüyor.

MİMAR SİNAN ANKARA’DA HAYAT BULACAK

Bunun yanı sıra Hacı bayram Veli Müzesi projesini hayata geçirecek olan Balcı, Hacı Bayram’ı Veli Hazretlerinin hayatını ve yaşadığı dönemini anlatan eserlerin sergilendiği mekânlar oluşturacak. Mimar Sinan’ın Ankara’da tek eseri olan Cenabı Ahmet Paşa Cami (Yeni Cami) ve çevresi de düzenlenecek, Uzun Kavak ve Süngü Sokağı da içine alan bölgede Mimar Sinan Eserleri Müzesi, Mimarlık Kütüphanesi, Aşevi ve daha birçok sosyal donatıların yer alacağı bir külliye oluşturulacak.

ALTINDAĞ İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK

Kale Mahallesi’nde yer alan kendine özgü mimari yapısıyla dikkat çeken Kesikbaş Türbesi’nin restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılarak inanç turizmine katkı sağlanacak. Hacettepe Mahallesi Erzurum Sokak ve çevresi restore edilecek. Kütüphane binası ve üniversite öğrencilerinin kullanacağı çok amaçlı bir merkezin bulunacağı alanda bir de yer altı otoparkı yapılacak. Otoparkın üzerinde oluşturulacak meydanda açık hava sineması gösterimleri ve çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.

TANITIM OFİSİ GELİYOR

Ankara Kalesi başta olmak üzere Altındağ’da bulunan tarihi eserlerin bilgilerine vatandaşlar ve turistler tarafından kolay ve doğru şekilde ulaşacakları tanıtım ofisi yapılacak. Tanıtım ofisinin bulunduğu bölgeye yeni bir meydan kazandırılacak. Yapılacak yeni meydan ile birlikte konukların dinlenebileceği, çay ve kahvelerini içebileceği bir mekân oluşturulacak.kale-001.jpg

ANKARA KALESİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Ankara Kalesi’nin eskiden olduğu gibi cazibe merkezi haline getirilmesi için, burada yaşayanların, esnafın, sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların görüşleri alınarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli çalışmalar yapacak olan Balcı, bölgenin ihtiyaçlarını giderecek.  Bu proje kapsamında öncelikle güvenlik ve ulaşımdaki ihtiyaçlar giderilerek, gezici mobil tanıtım ofisleri kuracak. Tanıtım için sloganlar üretilecek ve broşürler hazırlanacak, özel tasarlanacak görsel çalışmaları billboardlar yoluyla geniş kitlelere ulaştıracak.

ANKARA KALESİ TANITIM GÜNLERİ

Havayolları, tren ve şehirlerarası otobüslere yer alan dergilerde yazılar çıkararak, özellikle, Ankara ve çevre illerde kampanyalar yapacak olan Balcı, ‘Ankara Kalesi Tanıtım Günleri’ yapacak. Şehir içi ve şehir dışı organizasyonlarla ziyaretçi trafiği artırılarak, kale esnafı ile görüşülecek; akşam ve hafta sonu programları, özel indirim ve kampanyalar planlanacak. Böylece, esnafın ve bölgenin kalkınmasına destek olunacak.

SİTELER, ANAFARTALAR VE ÇIKRIKÇILAR YOKUŞU CANLANDIRILACAK

İnsan ve kalkınma odaklı projelerimizle Altındağ’ın “geleceğini de inşa edeceğiz ” diyen Balcı, Siteler, Anafartalar Ve Çıkrıkçılar Yokuşu esnafını canlandırmaya yönelik projeleri ile de dikkat çekiyor. Balcı, “Ankara’da ticaretin can damarlarını oluşturan şehrin sembol merkezleri yeniden canlandırılacak. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, yol ve kaldırımlar yenilenecek, otoparklar oluşturulacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Ticaret ve Sanayi Odaları, Meslek Birlikleri ile ortak tanıtım faaliyetleri ve indirim günleri düzenlenecek, aylık bültenler çıkarılacak” ifadelerini kullanıyor.

SEĞMENLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILACAK

Bunların yanı sıra esnafla el ele verip adalet ve dayanışmanın sembolü ahiliği yaşatacak bir merkez kurulacak. Bu merkez; Ankara Kalesi, Hacı Bayram ve çevresi, Çıkrıkçılar Yokuşu, Anafartalar, Suluhan, Hamamönü, Posta Caddesi gibi ticarethanelerin yoğun olduğu yerlerde bu amaçla etkinlikler düzenleyecek. Ankara kültürünün temel taşlarından birisi Seğmenliği yaşatacak ve tanıtacak bir merkez oluşturulacak. İyilik, doğruluk ve dürüstlük gibi Seğmenliğin temel öğretilerini gençlere aktaracak olan bu merkez, geleneksel Ferfene toplantılarının yapılmasına da destek sağlayacak.

HEMŞERİ DERNEKLERİ MERKEZİ

Balcı, Altındağ’da Anadolu’nun dört bir yanından gelmiş pek çok kişi yaşadığını belirterek, “Dernek olarak örgütlenen hemşerilerimiz, etkinliklerini yapacak yer arayışı içine giriyor. İşte bu ihtiyaca cevap verecek ve farklı dernekleri aynı çatı altında toplayacak bir merkez oluşturulacak. Tanıtım Günleri ile hemşerilerin buluşmasına vesile olacak bu merkez, hem kendi aralarında hem belediye ile fikir alışverişi yapabilecekleri ortamı da sağlayacak” diyor.

Emrah ÖZCAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.