'Hak ettiğimiz yerde değiliz'

'Hak ettiğimiz yerde değiliz'

Gazetemize konuşan ATİD Başkanı Birol Akman, Ankara’nın turizm potansiyelinin çok yüksek olmasına rağmen başta tanıtım gibi birçok eksiklikten ötürü yeterince değer görmediğimizi ve hak edilen yerde olmadığımızı belirtti.  

Gazetemize konuşan ATİD Başkanı Birol Akman, Ankara’nın turizm potansiyelinin çok yüksek olmasına rağmen başta tanıtım gibi birçok eksiklikten ötürü yeterince değer görmediğimizi ve hak edilen yerde olmadığımızı belirtti.  

POTANSİYEL VAR AMA DEĞERLENDİREMİYORUZ

“Sağlık, kültür, tarih ve gastronomi turizminin de başkenti olma noktasında büyük bir potansiyeli barındıran Ankara, yeterince değer görmüyor” diyen Birol Akman, “Ankara, turist sayısında istenilen düzeyde değil. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri 20 milyonla Londra, 17 milyon turistle Paris. Ankara’ya ise Esenboğa Havaalanı’ndan toplam 2 milyon 249 bin kişi giriş yapmış. Bu rakam Avrupa Başkentlerinin çok gerisinde bulmaktadır” dedi.

Kısa adı ATİD olan Anadolu, Ankara Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman turizm haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu. Akman, Başkent Ankara’nın büyük bir turizm potansiyeli olmasına rağmen, bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini belirtti. Akman, Başkent Ankara’nın turizmde hak ettiği yere gelmesi için güç birliğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Akman’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;

ÜÇ UYGARLIĞA BAŞKENTLİK YAPAN ŞEHİR ANKARA

*Ankara’nın turizm potansiyeli hakkında neler söylemek istersiniz?

Tarihinde 3 önemli uygarlığa başkentlik yapan Ankara,  başta kültür ve tarih olmak üzere sağlık, termal, gelenek ve gastronomi değerleriyle önemli bir turizm bölgesi. Başkent Ankara, 53 müzesi, arkeolojik alan ve tarihi kalıntıları, opera ve bale salonları, gastronomisi ve kültürel değerleriyle turizmde gerçekten büyük bir potansiyeli barındırıyor. Bunun yanı sıra üstün nitelikli kaplıca sularları ve başarılı sağlık uygulamalarıyla termal turizmde büyük bir şifa kaynağı olan kentimiz, şehir hastanelerinin de teker teker açılmasıyla sağlık turizminde iddialı hale gelecek. Bunun dışında kongre ve fuarlarında başkenti olma noktasında bir potansiyeli barındıran Ankara’nın tanıtımına önem vermemiz gerekiyor. 

GÜÇ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR 

*Ankara barındırdığı bu turizm potansiyelini yeterince değerlendirebiliyor mu?

Anadolu, Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) olarak gerçekleştirdiğimiz projeler ve çalışmalarla son birkaç yıldır Ankara turizmde bir hareketlenme yakaladık. Ama bu hareketlenme Başkent için yeterli değil.  Biraz önce sıraladığım Ankara’nın turizm değerlerine rağmen, kentimiz turizmde hak ettiği yerde değil maalesef. Sağlık, kültür, tarih ve gastronomi turizminin de başkenti olma noktasında büyük bir potansiyeli barındıran Ankara, yeterince değer görmüyor. 

BAŞKENT’E YURTDIŞINDAN DİREKT UÇUŞ SAYISI ARTIRILMALI

*Ankara’ya daha fazla turist çekmek için neler yapılabilir?

Öncelikli olarak, ulusal ve uluslararası arenalarda Ankara’nın turizm potansiyelinin tanıtımına önem verilmesi şart. Bununla birlikte, Ankara turizmini canlandıracak projelerin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Ankara'yı kongre ve fuar turizminde ileri taşımak için fuar alanının hemen hizmete girmesi gerektiğini düşünüyorum. Yakın zamanda kapılarını açan yeni adı Wonderland Eurasia olan Ankapark’ın Ankara’ya turist çekme konusunda katkısının büyük olacağına inanıyorum. Onun dışında Ankara’yı kültür ve sanat alanında çekici kılacak projelerin de hayata geçmesi gerekiyor. Sağlık turizminde büyük başarılar elde eden kentin, bu yöndeki tanıtımına daha ağırlık verilmesi Ankara turizmine daha da katkı sağlayacaktır.  Tüm bunlarla birlikte, ATİD olarak defalarca dile getirdiğimiz Ankara’ya direkt uçuş sayısının artırılması, kente turist çekme noktasında önemli bir ayak olacaktır. Ayrıca, Ankara turizmini geliştirecek projelerin her kesim tarafından desteklenmesi de Ankara’ya değer katacaktır. 

YETERİNCE YABANCI TURİST ÇEKEMİYORUZ

*Ankara’yı yeterince turistin ziyaret ettiğini düşünüyor musunuz?

Büyük bir turizm potansiyeli olmasına rağmen Ankara turist sayısında da istenilen düzeyde değil. Bugün Avrupa Başkentlerine baktığımızda, birçoğunun turizm merkezi haline geldiğini görüyoruz. 2018 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri 20 milyon 42 bin ile Londra, 17 milyon 95 bin turist sayısıyla Paris’tir. Esenboğa Havalimanı dış hatlardan gelen- giden yolcu bilgilerine göre, 2018 yılında Ankara’ya toplam 2 milyon 249 bin 61 kişi giriş yapmış. Bu rakam Avrupa Başkentlerinin çok çok gerisinde bulmaktadır. ATİD olarak, hayata geçirdiği projelerle Ankara’nın değerine değer katarak, Ankara’yı Avrupa başkentleri düzeyine getirmek için azimle çalışmaktayız.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.