Hamamarkası'nda restorasyon yaz kış demeden sürüyor

Hamamarkası'nda restorasyon yaz kış demeden sürüyor

Veysel Tiryaki yönetimindeki Altındağ Belediyesinin, Hamamarkası’ndaki restorasyon çalışmaları zor kış şartlarına rağmen hız kesmeden devam ediyor. 

Veysel Tiryaki yönetimindeki Altındağ Belediyesinin, Hamamarkası restorasyon çalışmaları zor kış şartlarına rağmen hız kesmeden devam ediyor. 

Gazetemize konuşan ahşap ve taş ustası Yusuf Reyimi, “2 ayda temelden bu noktaya geldi. 2-3 aya bu binayı bitirmeyi hedefliyoruz. Yaz kış demeden çalışıyoruz” dedi.

Hamamönü’nün ardından yenileme çalışmalarını Hamamarkası’na çeviren Altındağ Belediyesi ekipleri zor kış şartlarına rağmen çalışmalarına devam ediyor. 

dsc_0014.jpgBu çalışmaların yapıldığı adreslerden biri de Sakarya Mahallesi Vardar Sokağı

Yıkılmış bir yapının yerine tarihi dokuya uygun olarak inşa edilen bina 2 ay içerisinde şu anki görünümüne kavuşmuş.

Gazetemize konuşan ahşap ve taş ustası Yusuf Reyimi, “2 ayda temelden bu noktaya geldi. 2-3 aya bu binayı bitirmeyi hedefliyoruz. Yaz kış demeden çalışıyoruz” dedi.  

 

2 AYDA BU HALE GELDİ

Hamamarkası’nda başka binalarda da çalıştığını söyleyen Yusuf usta, “Bina tarihi yapıya göre başlanarak temelinden bugüne 2 ay geçti ve bu noktaya geldi. Bunun gibi birçok mahallede böyle çalışmalar var. Biz burada 5-10 kişi arasında çalışıyoruz. Farklı binalarda çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne dek çalışmalarımız dâhil 2-3 ay içerisinde binamızı tamamlarız “diye konuştu. 

dsc_1056.jpgAhşap ve taşta işçilik çok önemli...

Geleneksel yapılarda taş ve ahşap ustalığının öneminden bahseden Yusuf usta, “Benim bir ustam daha var onunla beraber çalışıyoruz. Taş örme ve ahşap işlerini biz yapıyoruz. Binanın temeli atılıyor ardından taş ve ahşap kısmı döşenmeye başlıyor. Bu şekilde binalarda ahşap ve taş işçiliği çok önemlidir. Çünkü eski yapılı oldukları için her şey taşların ve ahşapların üzerine kuruludur. Evin duvarından dış cepheye kadar her şeyde taş kullanılır. Evin üst tarafları ahşap kaplamadır” bilgisini verdi. 

ÖNCE ÖNÜ SONRA ARKASI

Türkiye’nin birçok yerinde ve dünyada örnek gösterilen 2008’de başlayan Hamamönü projesinin tamamlanmasının ardından Altındağ Belediyesi geçtiğimiz yıllarda yönünü Hamamarkası Sakarya ve Ulucanlar Mahallesi’ne çevirmişti.

Bu mahallelerinin bir kısmında vatandaşlar normal yaşamlarına devam ederken bir kısmında ise belediye ekiplerinin yenileme çalışmaları devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl ise Başkan Veysel Tiryaki, bu bölgeye konak mahallesi yapılacağını söylemişti. 

eski-temmuz-2018.jpgEN ESKİ YERLEŞİM YERLERİNDEN

Sakarya ve Ulucanlar mahalleleri Başkent’in en eski yerleşim yerlerinden. Bölgede bulunan evlerin neredeyse tamamı tarihi eser niteliğinde geleneksel mimari özelliğine sahip. Yenileme çalışmaları yapan belediye ekipleri ise bu özelliklere zarar vermeden aynı şekilde koruyor ya da yıkılmış olanların yerine aynı dokuya uygun bina inşa ediyor. Şu an da yaşayan vatandaşlar mahallelerinin değişiminden ve değer kazanmasından memnun olduklarını belirtiyor. 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.