Hamamarkası'nda sanat var

Hamamarkası'nda sanat var

20 yıllık ressam Eyüp Gönüllü, Hamamarkası'nda bulunan atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Şimdiye kadar 10 tane karma sergide eserlerini sergileyen 20 yıllık ressam Eyüp Gönüllü, Hamamarkası Fener Sokak'taki "Aşk-ı Sanat" adını taşıyan atölyesinde kara kalem, sulu boya, yağlı boya, hat sanatı ve 3 boyutlu zemin çalışmalarını sürdürüyor. Mevlana ve İstanbul aşığı olduğunu söyleyen Gönüllü, 1970'de Çankırı'da dünyaya gelmiş, uzun yıllar ticaret ile uğraştıktan sonra, dört ay önce Hamamarkası'ndaki atölyesine taşınmış. "Burası bana ait ilk atölyem" diyen Gönüllü, Ankara Kalesi ve çevresindeki semtleri sanatçıların kullanımına açılmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyor.

MEVLANA AŞIĞI RESSAM

qqqqqqqqqqqqq.jpg

Yağlı boya, sulu boya ve karakalem resim çalışmalarının yanı sıra hat sanatı ve üç boyutlu zemin çalışmaları yapan Gönüllü, yapıtlarını aşkla sanatın buluşması olarak tanımlıyor. Mevlana hayranı olduğunu ve Mevlevi olduğunu belirten Gönüllü, Allah'a duyulan aşkın, insanı sonsuzluğa ulaştıracağını söyledi. Mevlana'nın öğretisinin insanı sonsuzluğa eriştirdiğini bu nedenle de Mevlevilikle ilgi çizimlerinde uzay imgesini kullandığını belirten Gönüllü, "Hz. Mevlana'nın bütün kitaplarını okudum ve gördüm ki, insan ancak o sonsuzluğun içinde kaybolursa Allah'a duyulan aşkın ne demek olduğunu anlar" dedi.

"ANKARA DEMEK SANAT DEMEK"

Ankara Kalesi, Samanpazarı, Hamamönü ve Hamamarkası semtlerinin Ankara'nın tarihsel özünü oluşturduğunu söyleyen Gönüllü, "Hamamarkası'nda bulunmaktan çok mutluyum. Hamamarkası ve Hamamönü'nün sanatçılara ve sanata açılması lazım. Çünkü Ankara demek sanat demektir. Bu şehir, Hitit, Roma ve Bizans sanatının eşiz örnekleri ile dolu, Selçuklu ve Ahi mimarisi bu kentte, yine Osmanlı'ya ait çok sayıda sanat eseri mevcut. Tabii Cumhuriyet mimarisinin, sanatının da en iyi örnekleri Ankara'dadır. Böyle olunca Ankara'nın tarihsel dokusuna uygun sanat evlerinin ve atölyelerinin yine tarihi semtlerde yer alması gerekiyor. Ben böyle düşünüyorum" diye konuştu.

ANKARALILARA İSTANBUL'U ANLATMAK

Gönüllü'nün yapıtlarında önce çıkan bir diğer imge ise İstanbul. İstanbul aşığı olduğunu söyleyen Gönüllü, hep karşı karşıya getirilen bu iki şehri birbirine doğru anlatmak istediğini söyleyerek, "Derdim Ankaralılara İstanbul'un güzelliklerini anlatmak" dedi. İstanbul'da tarihi yarımada, Galata, Beyoğlu gibi semtleri çok sevdiğini belirten Gönüllü, en çok Boğaziçi'ni sevdiğini söyleyerek, "İstanbul'la ilgili bugüne kadar pek çok resim yaptım. Ama en çok Boğaziçi'ni severim. Boğaz'ın insan verdiği bir dinginlik ve huzur vardır" dedi. Gönüllü, yolda gördüğü yaprakları kurutmak suretiyle, içine çeşitli resimler de yapıyor. Bu sayede de onları sırdan bir nesne olmak çıkarttığını söyleyen Gönüllü,  "İnsan bazen en değersiz gördüğü bir şeye bile yeni anlamlar yükleyerek çok değerli bir şeye dönüştürebilir" diyor.

İSMAİL ACAR'I ÇOK BEĞENİYORUM

Türk enstalasyoncu (yerleştirme sanatçısı) ve illüstrasyoncu (bezeme sanatçısı) ressam İsmail Acar'ın aşırı gerçekçi çalışmalarını çok beğendiğini ifade eden Eyüp Gönüllü, "Acar'ın çalışmaları beni çok derinden etkilemiştir. Eserlerinin aşırı gerçekçi olmasından öte yağlı boya ve sulu boya kullanarak yapması benim en takdir ettiğim yanıdır" diye konuştu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.