Hamamönü'nde kalp masajı eğitimi

Hamamönü'nde kalp masajı eğitimi

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, toplumda farkındalık oluşturmak için düzenlenen "Hayata El Ver" etkinliğine katıldı.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, toplumda farkındalık oluşturmak için düzenlenen "Hayata El Ver" etkinliğine katıldı.

Avrupa'da "Kalbi Yeniden Çalıştırma Günü" olarak bilinen "Dünya Anestezi Günü" kapsamında, Hamamönü'nde halkı bilinçlendirmeye yönelik kalp masajı uygulaması yapıldı.

"4 Basit Adım ile Kalbi Yeniden Çalıştırmak Mümkün" sloganı ile düzenlenen etkinlikte, kalbi duran bir kişiye uygulanması gereken acil müdahale yöntemleri gösterildi. Uzman ekipler, katılımcılara yardım çağrısı, kalp masajı ve şok uygulaması gibi pek çok müdahale yöntemini uygulamalı olarak gösterdi.

gallery_0-001.jpg

Sağlık Bakanlığı, Resüsitasyon Derneği, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği, Ankara Üniversitesi Kadın Platformu ve Türk Kadın Lobisi Derneği işbirliğiyle yapılan etkinlikte, katılımcılara kalbin durması durumunda sağlık ekipleri gelinceye kadar doğru ve bilinçli müdahale yöntemleri anlatıldı. Katılımcılar, eğitim maketleri üzerinde ilk kez kalp masajı yapma deneyimi yaşadı.

Başkan Tiryaki'den kalp masajı


Hamamönü Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de ilk kez kalp masajı yapma deneyimi yaşayanlar arasındaydı.

Uzman eğitimcilerden kalp masajı yapmanın önemi hakkında bilgi alan Başkan Tiryaki, daha sonra eğitim maketine kalp masajı yaptı. Başkan Tiryaki şu ifadeleri kullandı:
"Paydaşlarımızla beraber halkımızın bilinçlendirilmesi için böyle bir çalışma başlattık. Burada yapılan işlemleri daha sonra Altındağ'ın değişik yerlerindeki kültür merkezlerimizde devam ettireceğiz. Bir vatandaşın kalbinin durması ve hareketsiz kalması durumunda, yapılacak ilk işlemler anlatılarak halkımız bilinçlendirildi. Açıkçası ben de bugün kalp masajının nasıl doğru ve bilinçli yapılması gerektiğini öğrendim. Bu çok önemli bir konu, çünkü ilk beş dakika içerisinde nabzın durması durumunda doğru yapılan kalp masajı pek çok insanı hayata döndürebilmekte... Bilinçli her vatandaşımızın bu beceriyi kazanması gerekir."

gallery_5-004.jpg

"Eşimi kalp krizinden kaybettim, aldığım eğitim ile artık başka insanlara yardım edebilirim."


Etkinliğe kalp masajını öğrenmek için katıldığını ifade eden Karapürçek Mahallesi sakini Selma Aydın da eşini kalp krizinden kaybettiğini, ancak ilk müdahale yöntemlerini bilmediği için kendisine yardımcı olamadığını söyledi.

Aydın, "Eşimde gizli kalp vardı. Yanımda kriz geçirdi, ancak müdahale edemedim. Yardım edebilseydim belki eşimi hayata döndürebilirdim. Sağlık ekiplerinden kalp masajının nasıl yapılması gerektiğini öğrendim. Bugün yanımda biri kalp krizi geçirirse ona nasıl yardım etmem gerektiğini öğrendim. Bu etkinliği düzenleyen, bizleri bilgilendiren herkese teşekkür ederim." dedi.

2014 yılından bu yana hayata el veriyorlar


Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kurtipek de, "Hayata El Ver" projesinin 2014 yılından bu yana uygulanmakta olduğunu belirterek, projenin amacının temel yaşam desteği sağlanıncaya kadar yapılacak bir takım uygulamaların, pratik olarak gösterilmesi olduğunu söyledi. Kurtipek, "Kalp masajı, evde, dışarıda, iş yerinde, kamusal alanlarda yani yaşamımızın her yerinde, her an yapabileceğimiz temel uygulama biçimdir. Bu proje bizim sosyal sorumluluk çalışmamız..." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.