Her vakit DOLUP TAŞIYOR

Her vakit DOLUP TAŞIYOR

Ulus’taki Hallac Mahmud Cami işlek bir yerde bulunmamasına rağmen vakit namazlarında da dolup taşıyor. Ankara’nın her yerinden gelenler olduğunu söyleyen cami görevlisi, bu durumu manevi çekim gücü olarak değerlendiriyor.

Ulus’ta Hal’in arkasında ki Hallac Mahmud Cami, çok da göz önünde olmayan bir noktada bulunmasına rağmen her namaz vakti dolup taşıyor. 
Ankara’nın her yerinden gelenler olduğunu söyleyen cami görevlisi, bu durumu manevi çekim gücü olarak değerlendiriyor.

Başkent’in göz önünde olmayan bir noktasında bulunan Hallac Mahmud Cami ve Türbesi gün içerisindeki yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Ulus Susam Sokak’ta bulunun türbenin hikayesi kentte fazla bilinmemesine rağmen her vakitteki doluluk oranı dikkat çekiyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen Hallaç Mahmut’un veli bir zat olduğu anlatılıyor.

Dua etmek için türbeyi ziyaret edenler manevi bir huzura kavuştuklarını dile getiriyorlar. Camiye abone gibi gelenlerin olduğunu söyleyen cami görevlisi Fatih Doğan bu durumu manevi çekim gücüne bağlıyor. “İnsanlar öğlen, ikindi vakitlerinde uzak yerlerden çıkıp buraya namaza geliyorlar. Ankara’da birçok cami bulunmasına rağmen sürekli abone gibi buraya gelen insanların olması şaşırtıcı” diyen cami görevlisi Doğan bu duruma sebebi olarak manevi çekim gücü olduğunu söylüyor. Hallac Mahmut Türbesi’nin, Hacı Bayram camisine çok yakın bir yerde olmasına ve her gün önünden çok sayıda insanın geçmesine rağmen günümüzde bu zatın insanlarca yeterince tanınmadığı da biliniyor.

CAMİYE ABONE GİBİLER
Ankara’da pek fazla tanınmamasına rağmen her vakitte dolu olan Hallac Mahmud Cami cemaatini uzak yerlerden gelen vatandaşlar oluşturuyor diyen Cami Görevlisi Fatih Doğan, “Ulu orta bir cami değil, buna rağmen öğlen ve ikindi namazlarında tamamen doluyor. Aslında çok meydanda bir cami değil. Buraya Ankara’nın her bir yerinden insan gelir. Mesela adam Eryaman’da oturuyor abone gibi camiye geliyor. Dikmen’de oturan var yine buraya abone gibi hemen hemen her gün geliyor” şeklinde konuştu.

Uzak yerlerden abone gibi gelen insanlar olduğunu söyleyen Doğan bu durumu manevi çekim gücüne bağlıyor. Cami görevlisi Doğan, “Böyle bir işe gider gibi vakit namazlarında çıkıp buraya geliyorlar. Bu da şunu ifade ediyor, buranın manevi bir çekim gücü var. Yoksa iş yerlerinin, evlerinin kıyısında köşesinde birçok mescit var. Uzak yerlerden dahi buraya abone gibi gelen insanların varlığı buraya özgü bir çekim gücü olduğunu somut şekilde gösteriyor” dedi.

ÜNLÜ VAİZ HER CUMA BURADA
Caminin abonelerinden bir tanesinin de emekli vaiz Osman Albayrak olduğu biliniyor. Her cuma buraya gelip vaaz eden ünlü hocanın da buradan etkilendiğini belirten cami görevlisi Doğan, “Vaiz Osman Albayrak 5-6 senedir Hallac Mahmut Camiye gelip cumaları vaaz eder. Osman Hoca’nın Ankara’da gidemeyeceği cami yoktur. Ankara’daki bunca cami arasından sadece buraya gelip vaaz ediyor. Kendisi de beni buraya bağlayan bir şey var şeklinde ifade ediyor” şeklinde ifade etti. 

HALLAC MAHMUD KİMDİR?
Ankara'nın Manevi Kutbu Hallac Mahmut Hz . Ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine konu olan ve Hacı Bayram-ı Veli'nin manevi hocası olan Erdede Sultan (Hallaç Mahmud), Ulus Susam Sokak'ta bulunan ebedi istirahgahında ziyaretçilerini bekliyor. Hallaç Mahmud Hazretlerinin türbesi, Ulus Hal Binası'nın batısındaki Susam Sokak'ta Telekom Müdürlüğünün doğusunda yer alıyor.

Seyahatnameye göre Hallaç Mahmud, Hacı Bayram Veli'nin manevi hocasıdır.  Duası kabul olunan, keramet nurlarının kaynağı, gizli yollara mazhar, hakiki sırlarlın keşfedicisi, sağlam mümindir.  Er Sultan, Erdede Sultan olarak da anılan mübarek zatın isimi Mahmud'dur. Hallaç Mahmud Ankara doğumlu olup Şeyh Hamit Hazretlerinin şeyhlerindendir. Çok sayıda kerametleri görülmüştür.

Evliya Çelebi Ankara'ya geldiğinde Hacı Bayram Veli'nin türbesini ziyaret eder ve hatim okumaya başlar. Konağına gelip istihareye yatar. Rüyasında orta boylu, sarı sakallı, bal rengi sof hırka giymiş birisi gelerek ' Sen benim talebem olan Hacı Bayram-ı Veli'ye gider beni geçip gidersin de bana neden bir Fatiha okumazsın' demesiyle Hallaç Mahmud Hz.lerinden haberdar olur, türbesini ziyaret eder.  

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.