Huawei’den tarihi hamle

Huawei’den tarihi hamle

Huawei’nin uzun zamandır gündeme gelen işletim sistemi, HDC 2019 etkinliği kapsamında resmiyet kazandı. HarmonyOS, akıllı telefonlar dahil pek çok cihazın temelini oluşturacak.

Huawei’nin ABD tarafından kara listeye alınması sonrasında kendi işletim sistemini geliştirmesiyle ilgili dedikodular hızlanmıştı. Uzun zamandır gündemde olan işletim sistemi, bugün itibariyle resmiyet kazandı. Çin’de düzenlenen HDC 2019 etkinliğinde HarmonyOS’dan ilk detaylar paylaşıldı.

AKILLI TELEFONLAR DAHİL BİRÇOK CİHAZIN TEMELİNİ OLUŞTURACAK

HarmonyOS firma tarafından mikrokernel tabanlı bir işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Yani giyilebilir cihazlar, dizüstü bilgisayarlar, televizyonlar, tabletler ve akıllı telefonlar dahil tüm akıllı cihazların temelini oluşturacak. Özellikle akıllı telefonlar tarafına odaklanırsak, firmanın Android alternatifinin HarmonyOS olduğunu söyleyebiliriz.

Hatırlarsanız ABD ile yaşanan problemlerin en büyük ayağı Google tarafından firmanın Android lisansının askıya alınmasıydı. Bu noktada HarmonyOS’un önemi Huawei için artıyor. 

Çinli teknoloji devi, işletim sisteminin kendi ARK derleyicisiyle açık kaynak olacağını söyledi. Ayrıca ileriki zamanlarda mevcut Android uygulamalarını da destekleyecek. Uygulama mağazası gelişene kadar Android ekosisteminden yararlanabilmesi firmanın işini kolaylaştıracaktır.

Nesnelerin interneti cihazları da HarmonyOS'un kullanılacağı yerlerden bir diğeri. Bu noktada işletim sisteminin sahip olduğu TEE (Trusted Execution Environment / Güvenilir Yürütme Ortamı) sayesinde, HarmonyOS'lu tüm cihazlar arasında güvenilir bağlantı oluşması sağlanacak. Şirket yöneticisi, kilobaytlık RAM'lerden yüzlerce gigabytelık RAM'lere kadar işletim sisteminin sorunsuz çalışabileceğini belirtti.


Firmanın şimdilik ana odağı HarmonyOS televizyonlar olacak. 2020'den önce HarmonysOS işletim sistemin sahip dizüstü bilgisayar, giyilebilir cihaz vs. göremeyeceğiz. Her ne olursa olsun Huawei'nin önemli bir adım attığını söyleyebiliriz. iOS ve Android tekelinde olan mobil işletim sistemi pazarına iddialı bir rakip geliyor. 

KAYNAK: DONANIMHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.