İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya'dan çağrı; ücretsiz biniş hakkı yeniden verilmeli!

İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya'dan çağrı; ücretsiz biniş hakkı yeniden verilmeli!

İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya, yüksek hızlı trenlerde pandemiyle engellilerin ücretsiz ulaşım haklarının elinden alındığı iddiasında bulunarak, “Engellilerin ücretsiz biniş hakkı yeniden verilmeli” çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen yüksek hızlı trenler 28 Mayıs’ta yüzde 50 kapasiteyle tekrar seferlerine başladı. İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Derneği(İBHAYD) Başkanı Ömür Akkaya, engelli vatandaşların yüzde 50 kapasite bahane edilerek ücretsiz ulaşım haklarının ellerinden alındığı iddiasında bulundu. Gazetemize konuşan Akkaya, “Hiçbir yasal gerekçesi olmadan engellilerin ücretsiz ulaşım hakkı elinden alınmıştır. Engelli vatandaşlarımız bu trenlerden yeniden ücretsiz faydalanmalı” dedi. Akkaya, “Ayda 3- 4 kez Konya-Ankara arası seyahat eden hastalarımız var. Bu büyük bir maddi külfet getiriyor” diye konuştu. 

5c8c70fd07291c1d74fd400b-001.jpgBU HATADAN DÖNÜLMESİ GEREKİYOR
Pandemi öncesi engelli vatandaşların ücretsiz şekilde trenden faydalandığını belirten Akkaya, “Engellilerin ücretsiz ulaşım hakkı vardı. Pandemi bahane edilerek bu hakkı iptal ettiler. Bu hukuka aykırı bir durum. Engellilerin ‘sözde’ korunarak ücretsiz biniş hakları elinden alındı. Fakat şu an hasta, engelli, normal ne olduğunuz fark etmeksizin ücret vererek binebiliyorsunuz. Koruma varsa nasıl ücret vererek engelliler trene binebiliyor?  Pandemi öncesi ücretsiz olan seyahat hakkımız şu anda bizlere parayla sunuluyor” şeklinde konuştu. 

ENGELLERE MADDİ KÜLFET GETİRİYOR
Bu uygulamanın maddi olarak zorlanan engelli vatandaşa ekstra maliyet getirdiğinin altını çizen Akkaya şu ifadelere yer verdi:

“Bu konuda bizlere gelen çok şikâyet var. Hastalarımız keyfi olarak seyahat etmiyor. Bu insanlar sağlıkları için gidip gelmek zorunda. Zaten hastane masrafları, ilaç masrafları insanların üzerinde. Bir de ulaşım masrafları bu insanların üzerine yükleniyor. Şu an Ankara Şehir Hastanesi’nde bir hastamız var. Konya’da yaşıyor. Ayda 3-4 kez sağlığından dolayı bu seyahati gerçekleştirmek zorunda. 28 Mayıs’tan sonra çok kez bu yolculuğu yaptı. Önceki dönemlerde ücretsiz gidip gelirken şu an para veriyor.”  

TCDD’nin bu iddialara nasıl yanıt vereceği merak ediliyor. 

Erkal Erdoğan//İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.