İbrahim Ethem Akıncı kimdir?

İbrahim Ethem Akıncı kimdir?

Milli Mücadale yıllarında Kurtuluş Savaşı'nın önemli isimlerinden olan Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı kimdir?

İbrahim Ethem Akıncı, Osmanlı Devleti'nin iskan politikasıyla Rumeli'ye yerleştirilmiş asker ve çiftçi kökenli "Tüfenkçizade" lakabıyla anılan Tüfenkçi Ali Efendi ile Naile Hanım’ın çocuğu olarak 1889 yılında Selanik'te dünyaya geldi.

İbrahim Ethem Akıncı kimdir? İbrahim Ethem Akıncı nerede doğdu?

İlk, orta ve lise eğitimini Bulgaristan'da tamamlayan İbrahim Ethem, Selanik Öğretmen Okulunda tarih ve yazı öğretmenliği görevinde bulundu. 1912 yılında Selanik Hukuk Fakültesini bitiren İbrahim Ethem, öğrencilik yıllarında Rumeli gazetesinde muhabirlik de yaptı.

Balkan Savaşlarından sonra ailesiyle Anadolu'ya göç eden İbrahim Ethem bey, Balıkesir'e yerleşti. Burada Bucak Müdürlüğü, öğretmenlik ve 1918-1920 yılları arasında serbest avukatlık yapan İbrahim Ethem bey, 20 Kasım 1920 tarihinde Demirci Kaymakamlığına atandı.

İbrahim Ethem Akıncı milli mücadelede neler yaptı?

ibrahim-etem-akinci.jpg

13 Mart 1921 tarihinde Gördes Kaymakam vekilliğine atanmıştır. Parti Pehlivan ile Halil Efe ve adamlarının disiplin altına alınmalarını sağlamıştır. Kızıllar köyünün yakılması üzerine İbrahim Ethem bu birliklerin başına geçerek düşman güçlerini izlemeye başlamıştır. Bu birliklere Akıncılar ismi verilmiş ve Demirci-Gördes-Sındırgı çevresinde savaş bitene kadar düşman kovalamış, köyleri korumuş, Türk ordusuna yardımcı olmuşlardır.

İbrahim Ethem Akıncı'nın soyismini atatürk mü verdi? İbrahim Ethem Akıncı ne zaman öldü? İbrahim Ethem Akıncı'nın kabri nerede?

1 Ekim 1922 tarihinde terhis olmuşlar ve asıl görevi olan Demirci Kaymakamlığına dönmüştür. Ayvalık, yeniden Demirci, Kula Kaymakamlıklarından sonra, 1928-1931 yılları arasında Ağrı, 1931 yılında Samsun, 1931-1933 yılları arasında Balıkesir, 1933-1939 yılları arasında Malatya, 1939-1949 yılları arasında Muğla Valilikleri yapmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tavsiyesiyle "Akıncı" soyadını alan İbrahim Ethem Bey 1949 yılında emekli olmuştur. 1950 seçimlerinde Balıkesir'den bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçimlere 3 gün kala 11 Mayıs 1950'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir. İbrahim Ethem Akıncı’nın kabri Sındırgı Mezarlığındadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.