İlk Türk parası banknot ne zaman nerede basıldı?

İlk Türk parası banknot ne zaman nerede basıldı?

Ankara’da ilk Türk parası banknot ne zaman basıldı? Türkiye’de ilk yerli para ne zaman ve nerede üretildi? Ankara’da basılan ilk yerli kağıt ve metal paralar nerede? İşte Milli Para ile ilgili merak edilen soruların cevabı:

Günlük yaşantının olmazsa olmazlarından olan para, Türkiye’de ilk nerede basıldı? Yani ilk Türk parası banknot ne zaman nerede basıldı? Ankara’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ilk kağıt banknot ile metal paraları ne zaman üretti? T.C. Merkez Bankası’nda üretilen ilk yerli ve milli paralar nerede sergileniyor? 

İşte Milli Para ile ilgili merak edilen soruların cevabı: 

Türkiye ilk kez kağıt parayla 1840 yılında Sultan Abdülmecit döneminde tanışıyor.

Üzerinde Osmanlıca harflerinin bulunduğu bu paralar çeşitli Avrupa ülkelerindeki matbaalarda basılıyor. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu paraları uzun müddet kullanıyor. 

Fakat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından harf devrimi yapıldıktan bir müddet sonra yerli ve milli kağıt banknotlar ile metal paralar da hazırlanıyor.

Yurt dışında basılan bu paralar ancak Demokrat Parti iktidarı, Adnan Menderes’in Başbakanlığı döneminde, 1958 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda üretilmeye başlıyor. 

Türkiye’de basılan ilk kağıt banknotlar ile metal paralar şimdilerde Ankara Ulus’ta bulunan Cumhuriyet müzesinde sergileniyor.    

p-006.jpg

pp-004.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.