İran'da terör estiren Al Ahvaziye ile Ahwaziler nedir ne değildir, liderleri kim?

İran'da terör estiren Al Ahvaziye ile Ahwaziler nedir ne değildir, liderleri kim?

İran'da Al Ahvaziye örgütü bir kez daha sahneye çıktı ve askeri geçiş töreni sırasında terör estirdi. Peki İran'da askerleri tarayan Al Ahvaziye nedir ne değildir, örgütün lideri kim? Ahvaziye örgütünün Suudi Arabistan'la ilgisi ne? Ahwaziler kim?

İran'da Al Ahvaziye örgütü bir kez daha sahneye çıktı ve askeri geçiş töreni sırasında terör estirdi. Peki İran'da askerleri tarayan Al Ahvaziye nedir ne değildir, örgütün lideri kim?

Sınır komşumuz İran'da bugün 1980'de ki Irak-İran savaşının yıldönümü münasebetiyle ülkenin birçok kentinde askeri geçit törenleri düzenleniyor. 

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde de askeri geçit töreni yapılıyordu ki, silahlı saldırı olayı yaşandı.

Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit törenine düzenlenen silahlı saldırıyı Al Ahvaziye örgütü üstlendi.

Terör saldırısında ölü ve yaralıların olduğu haberleri gelirken, dikkatler Al Ahvaziye örgütüne çevrildi.

Kimdir bu Al Ahvaziye'liler? Al Ahvaziye örgütünün lideri kimAl Ahvaziye örgütü kimlerden oluşuyor? 

İran kaynaklarına göre, Al Ahvaziye Suudi Arabistan yönetimi tarafından desteklenen bir terör örgütü. 

İran'ın terör örgütü olarak gösterdiği Al Ahvaziye örgütü, bu ülkede yaşayan Arap kökenlilerden oluşuyor. 

Sünni bir yapılanma olduğu ifade edilen örgütün, İran'ın Ahvaz'dan çekilmesini istediği, bunun için mücadele ettiği belirtiliyor. 

Ahvaz kendi, Huzistan Eyaleti’nin yönetim merkezi ve ülkedeki önemli petrol üretim merkezlerinden biri. 

Al Ahvaziye örgütünün, İran’ın güneydoğusunda Sistan ve Belucistan merkezli Sünni İslamcı Cundullah örgütünün eski lideri olan Beluç Abdülmelik Rigi'ye kadar dayandığı ileri sürülüyor. Rigi, 2010'da İran rejimi tarafından idam edilmişti. 

Kendini "Ahwaziler" olarak tanımlayan pek çok Ahvaz'lı arap, Al Ahvaziye örgütünü terör örgütü olarak görmeyip, Ahvazlıların hakları için İran rejimine karşı mücadele eden bir örgüt olarak tanımlıyor. 

El Ahvaziye'nin asıl adı " Ahvaz Halkı Demokratik Cephesi ", İran’ın güneybatısında bağımsız bir Arap idaresi kurmayı hedefleyen ayrılıkçı bir örgüt olarak biliniyor.

AHVAZ'LILAR ESAD'A DA KARŞI

Suudi Arabistan’a yakın duran Ahvaz’lı araplar, İran rejiminin yanı sıra Esad’a da karşı duruşlarıyla dikkat çekiyor.  
Ahvaz’ın Gadir stadyumunda, Halep’in Esed ve İran destekli gruplar tarafından kuşatıldığı günlerde “Ey Beşşar! Suriye’den defol!”, “Halep! Hepimiz seninleyiz” sloganları atılmıştı. 

Ahvaz’ın Fulad takımı taraftarları ayrıca, 7 Mart 2015’te de Asya Şampiyonlar Ligi maçında rakip Suudi Arabistan takımı el Hilal’i kardeş olarak kabul edip, İran rejimi aleyhine sloganlar atmıştı ve polis müdahalesiyle karşılaşmıştı, kentte ölümlü olaylar yaşanmıştı. 

Saldırı sonrası İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif yaptığı ilk açıklamada, Suudi Arabistan'ı işaret etti. Şerif, Al Ahvaziye örgütünün Suudi Arabistan yönetimi tarafından desteklendiğini iddia ederek, terör olayının İran genelinde düzenlenen geçit törenlerini etkilemek amacıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

ahvaz.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.