İskilip Dolması Zarafet'e geliyor

İskilip Dolması Zarafet'e geliyor

Dünyaca ünlü bir lezzet haline gelen ve Çorum'un yöresel lezzetlerinden biri olan 500 yıllık İskilip dolması, Keçiören'deki Zarafet Restoran'da bu cuma günü Başkentlilerin damak tadına sunulacak.

Dünyaca ünlü bir lezzet haline gelen Çorum'un yöreseller lezzetlerinden biri 500 yıllık İskilip dolması, Başkentlilerin damat tadına sunulacak. Osmanlı yemeği olarak da bilinen meşhur İskilip dolmasının dev kazanları bu kez Keçiören'deki Zarafet Restoran'da bu cuma günü kaynayacak. Dev kazanlarda 24 saatte hazırlanacak Çorum'un İskilip ilçesine özgü eşsiz lezzet, lengerlerde yaklaşık 400 müşteriye ikram edilecek. Tüm malzemeleri İskilip'ten getirilerek hazırlanacak lezzeti tatmak için bürokrasi ve iş dünyasından birçok kişinin de katılması bekleniyor. 

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BU YEMEK YOK

iskilip-dolmasi2-lenger.jpg

Keçiören Subayevleri'ndeki Zarafet Restoran'ın İşletmecisi Kazım Soner İmal, 19 Ocak Cuma günü yapacakları İskilip dolması etkinliğiyle ve bu eşsiz lezzet hakkında ilgili gazetemize bilgi verdi. Osmanlı yemeği olan İskilip dolması lezzetini Başkentlilerin ayağına kadar getireceklerini belirten Kazım Soner İmal, "Bu tat Çorum'un İskilip yöresine aittir. Bu yemek özel günlerde yapılır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tatla karşılaşamazsınız. Bir günde hazırlanan bu lezzeti her ayın 19'unda biz müşterilerimizle buluşturmak istiyoruz. İlkini bu cuma günü yapacağız. Tüm müşterilerimiz bekliyoruz" dedi.  

MALZEMELER VE USTA İSKİLİP'TEN GELİYOR

img_8509.jpg

İskilip dolmasını yapacak ustayı ve yemeğin malzemelerini İskilip'ten getireceklerini kaydeden Kazım Soner İmal, "Bu yemeğin üstadı Dolmacı İsmail ustayı İskilip'ten getireceğiz. Yemeğimizin malzemeleri de yöremizden gelecek. İskilip dolmasının pirinci ak çeltik dediğimiz özel bir pirinçtir ve Çorum'un Osmancık ilçesinde yetişir. Yemeğin diğer malzemeleri ise köy tereyağı, zeytinyağı, karabiber, tuz ve etten oluşmaktadır. İskilip dolmasına muhteşem tadını veren pirincin, etin, tereyağının özel olmasıdır ve bu yemeğin 24 saat boyunca dev kazanlarda pişirilmesidir" diye konuştu. 

LENGERDE SERVİS...

34371a9c-ad6a-4396-b0a0-4f3f821f9f38-(1).jpeg

İskilip dolmasının yanında ikram edilen lezzetler hakkında da bilgi veren İmal, "Bu yemeği yemeden özel şekilde yapılan et suyu çorbası vardır. İskilip dolması ile beraber sirkeli cacık verilir bu cacık midenin hazmını rahatlatması için servis edilir, aksi taktirde midede şişkinlik yapar, bundan sonra da un helvası verilir. Dolmamız bakır lenger kaplarında servis edilir" şeklinde konuştu.  

OSMANLI ASKERLERİNİN VAZGEÇİLMEZ YEMEĞİ

iskilip-dolmasi-ve-ekleri.png

Osmanlı döneminde savaşa giden askerlerin tok tutması için harp öncesi bu yemekten yediğini hatırlatan İmal şunları aktardı: " İskilip dolması Çorum İskilip ilçesinde yapılan yöresel bir yemektir. İskilip dolması genellikle düğünlerde yapılır.Evliya Çelebi, ünlü eseri Seyahatname’de 'saray yemeği' olarak söz etmiştir. İskilip dolması bir çeşit etli pilavıdır. Hazırlama aşaması çok zor bir yemektir. Özel bakır kazanlarda pişirilen yemek servis edilmeden önce duası okunur. İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır.İlk aşamada pirinçler ve soğan kavrulur. Kavrulan pirinçler daha sonra 'ca' adı verilen bez çuvallara doldurulur. Pilav kazanının içine yerleştirilen saç ayak üzerine pirinç doldurulmuş 'ca' yerleştirilir. Amaç sac ayağı sayesinde 'ca' ile etin temasını kesmektir. Kazanın en dibinde et ve et suyu olur. Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır."

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
bf2bc837-e455-4602-929e-c08d77ec650b.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.