İsmet İnönü’nün satranç takımı nerede?

İsmet İnönü’nün satranç takımı nerede?

İnönü’nün satranç merakı nereden geliyor?  İnönü’nün bizzat kullandığı satrancı nerede, hangi müzede sergileniyor?

ASKER kişiliğiyle bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde çok önemli roller üstlenen İsmet Paşa’nın satranç oyununa çok önem verdiği biliniyor.

Özel yaşamında boş vakitlerini satranç oynayarak geçiren İnönü’nün satranç merakı nereden geliyor?  İnönü’nün bizzat kullandığı satrancı hangi müzede sergileniyor?

İşte Cevabı:

Malatya'da eski bir Türk ailesi olan Kürümoğolları’ndan olan İsmet İnönü 1892 yılında Askeri Rüştiye’ye giriyor. 1903 yılında harp okulunu birincilikle bitiriyor. Okuldaki başarısı nedeniyle kurmay sınıfına ayrılıp burayı da birincilikle bitirerek altın Maarif madalyası alıyor. Bu tarihten sonra asker kişiliği ile öne çıkan İnönü aldığı tüm görevleri başarı ile tamamlıyor, üstleri tarafından sürekli ödül ve taltife layık görülüyor.

Gençliği savaş cephelerinde geçen, Mudanya ve Lozan Barış Antlaşmalarında Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü, soğuk kanlılığı ve diplomatik başarıları ile ön plana çıkıyor.

İsmet Paşa’nın asker kişiliği ve diplomatik zekası karakterine de yansıyor.

İşte İsmet İnönü’nün satranç merakı buradan geliyor.

inonu.jpgBelli bir zeka ve soğuk kanlılık gerektiren satranç oyunu İsmet Paşa’nın boş vakitlerinde başvurduğu en önemli hobi haline dönüşüyor.

Satranç oyunu da tıpkı savaş cephelerinde olduğu gibi rakibin hamlelerine göre taktikler gerektiren bir oyun. Beklemek, düşünmek, soğuk kanlı olmak satrancın olmazsa olmazlarından. Satranç, savaş ve diplomasinin mini antrenmanı gibi…

Peki İsmet Paşa’nın yanından hiç ayırmadığı o satranç takımı nerede?

Hangi müzede teşhir ediliyor?

Özel eşyalarının önemli bir bölümü Ankara Ulus’ta bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi ile Cumhuriyet Müze’sinde teşhir edilen İnönü’nün, satranç takımı da eski Meclis’te kendisine tahsis edilen bölümde sergileniyor. 

İşte İsmet İnönü'nün satranç takımı

sss-013.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.