İyi ailede kadın kuşatır, erkek korur

İyi ailede kadın kuşatır, erkek korur

KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, sekülerleşmenin aile yapısını bozduğunu belirterek, “Zayıflayan aileyi toparlamak ailede kadının kuşatıcı, erkeğin koruyucu rolünü hatırlamasıyla olacaktır” dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı (KADEM) Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi’nde kadının sosyal hayatta üstlendiği roller, karşılaştığı sorunlar ve bunların çözüm yollarının konuşulması amaçlanan "Toplumsal Hayatta Kadın" konferansları dizisinde "Değişen Aile Yapısı ve Kadın" konulu konferans verdi.

Ailede en önemli kavramın rahmet ve merhamet olduğunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Rahmet ve merhamet yoksa zulüm vardır.

Ailenin birliği için rahmet ve merhamet önemlidir. Sekülerleşme aile yapısını zayıflatarak mukaddesattan uzaklaştırdı. Zayıflayan aileyi toparlamak ailede kadının kuşatıcı, erkeğin koruyucu rolünü hatırlamasıyla olacaktır” dedi.

dsc_0569.jpgRAHMET VE MERHAMET YOKSA ZULÜM VARDIR

Gümrükçüoğlu aile kavramı ile ilgili konuşan tüm konuşmacıların muhakkak referans aldığı bir ayet olduğunu, o ayetin ise Rum Suresi 21’inci ayet olduğunu belirtti.

“Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır” ayetine işaret ederek aileyi bir arada tutanın rahmet ve sevgi olduğunu söyledi.

Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatında merhametin yerinin öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Gümrükçüoğlu, rahmet ve merhametin olmadığı yerde zulüm olacağını, bu yüzden aileyi ayakta tutan en önemli iki kavramdan biri olduğunu belirtti.

AİLENİN BİRLİĞİ İÇİN RAHMET VE MERHAMET ÖNEMLİ

Ailede merhamet ve rahmet duygusunun önüne; önyargı, benlik duygusu, haset, kıskançlık vb. gibi başka duygular geldiğinde ailede çözülmeler meydana geldiğini söyleyen Gümrükçüoğlu, “Çözülme ilk başta toplumda oluyor. Daha sonra aileye sirayet ediyor. Eğer aile Allah’ın (c.c.) bize öğütlediği ve Peygamber Efendimizi örnek alarak kurduğumuz bir aile şekliyse dış etkenlerden koruyabiliyoruz. Ama değil ise ailenin de çözülmeye başladığını görüyoruz” dedi.

SEKÜLERLEŞME MUKADDESATTAN UZAKLAŞTIRIYOR

Gümrükçüoğlu, aile kurmak kadar ailenin sürdürülebilirliğinin de önemli olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Aileyi kurmak kadar birlikteliğin devamını da sağlamak önemlidir. Modernleşme ve sekülerleşme aileyi değişim yaşattı. Sekülerleşme insanı mukaddesattan uzaklaştırıyor. Keza teknolojik gelişmelerde aile yapısını değiştiriyor. Bu aile ve toplum dönüşümünde hem birbirimizden koptuk, hem maneviyattan uzaklaştık. Tablo karamsar olsa da mümin olarak ümitli olmaya ihtiyacımız var”

ZİHİNSEL BOMBARDIMAN ALTINDAYIZ

“Ruhsal dönüşüme ihtiyacımız var. Zihnimizi temizlememiz gerektiğini düşünüyorum. Medya ve iletişim araçlarından çok ciddi bir zihinsel bombardımanın altındayız. Bunların muhasebesini yapabilmek kolay değildir. En kolay yolu ise evimize sığınarak korunmaktır. Birbirine olan inancını kaybetmiş eşler, ya da aile bireyleri aralarında ahde vefa da kalmıyor. Bu kalmayınca birlikte yaşamak zorlaşıyor ve gittikçe zayıflayan ilişkiler ortaya çıkıyor. Bu da dışarıdan gelen etkilere karşı aileyi korunmasız kılıyor.”

KADIN KUŞATICI ERKEK KORUYUCU OLMALI

Gümrükçüoğlu, “Modernizmin zayıflattığı aileyi toparlamak ve değişen toplumsal rolleri kültürel değerlerimizle yeniden biçimlendirmek, kadınların kuşatıcı, erkeklerin koruyucu niteliklerini hatırlamalarıyla mümkündür. Ancak bu şekilde bir önceki neslin kültürel mirasından istifade edebilir.  Annenin kuşatıcı babanın koruyucu olmadığı bir ailede çocuklar aidiyet hissi yaşayamıyor ve sürekli dışarıda vakit geçirmek hissiyatına kapılıyor” dedi

İHMAL EDİLEN AİLEYİ İHYA ETMELİYİZ

Gümrükçüoğlu, “Acil bir çözüm önerisi olarak söylemeliyiz ki her alanda kendisinden mükemmellik beklenen kadınlarımızın yüküne omuz vermeyi her insaf ve merhamet sahibi kimse kendine vazife bilmelidir. Gayemiz insanlığın var oluşundan beri alternatifi bulunamamış ama şimdilerde ihmal edilen evimizi ihya etmekten yana bir farkındalık oluşturmaktır. Kadınların ve annelerin gönüllerindeki merhamet ışığına erkeklerin, babaların ve çocukların her zamankinden daha çok ihtiyacı var” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.