Kahramankazan adı nereden geliyor?

Kahramankazan adı nereden geliyor?

Kahramankazan'ın adının ilk Müslüman Moğol Hakanı'ndan geldiği rivayet edilir.

Moğollar, askeri olarak Orta Çağ'ın en büyük kara kuvveti olarak kabul edilir. Avucunun içinde bir kan pıhtısı ile doğan Cengiz Han'ın bütün Asya'yı yakıp yıktıktan sonra. 1227'de ölür. Öldüğünde Batı'da Doğru Avrupa'ya Doğu'da Çin Deniz'ine; Kuzey'de Sibirya'nın donuşmuş topraklarından Güney'de Hindistan'ın insan eli değmemiş ormanlarına kadar uzanan imparatorluğu dörde bölündü. Bu dört devletten bir Anadolu'ya hükmede İlhanlılardır. İlhanlılar, Gazan Han zamanında, Moğol devletleri içinde İslamiyet'i seçen ilk devlettir. Bu devlete ait Anadolu'da bulunan ilk sikkeler de Kazan'da rastlanır. Kazan ismine ilk defa 1530 tarihli Tapu Tahrir kayıtlarında rastlanıyor. Kazan'da, İlhanlıların Ankara'ya egemenlikleri zamanında "Gazan Han" adına basılmış sikkelerin buluntuları dikkat çekiyor. Bu rivayete dayanarak "Gazan" isminin zaman aşımına uğradığı ve "Kazan" olarak değiştiği bilgiler arasında yer alıyor. Ayrıca yapılan Ankara Savaşı esnasında Osmanlı ordusunun yemek ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye dev kazanlar kurulmasından dolayı ilçeye bu ismin verildiği rivayet ediliyor.

AKYURT: MELİKE HATUN'UN KÖYÜ

Akyurt, Cumhuriyet döneminde ilçe merkezi olan bir köydür. "Ravlı" adıyla bilinen bu köy, 1463 yılı kayıtlarında 30 haneli olduğu bilinir. Ravlı köyünün tamamı I. Murad döneminde yaşamış hayırsever Melike (Melek, Meleki) Hatun'un Medresesinin vakfına aittir. 21 köyün bağlı olduğu nahiye merkezi olan Ravlı köyü 1990 yılında resmi gazete yayımlanan kanunla Akyurt olarak ilçe merkezi oldu.

BEĞ BAZARI'DAN BEYPAZARI'NA

Beypazarı'nın tarihinde Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar'ın egemenliği altında kaldığı bilinmektedir. Rivayetlere göre, M.S 491-518 yılları arasında hüküm süren Bizans İmparatoru Anastasios'un döneminde piskoposluk merkezi olarak bilinen Beypazarı (Lagania) ziyaretinde şehrin adını "Lagania-Anastasiopolis" yani "Anastasios Kenti Kaya Doruğu Ülkesi" olarak değiştirir. Başka bir bilgide, Beypazarı’nın, ilk fatihi Kütahya beylerinden Germiyanoğlu Yakup Şah'ın veziri Dinar Hezar'ın olduğu ve onun için şehre "Germiyan Hezar" da denildiğinden bahsedilir. Bölge, Osmanlı Devleti’nin toprak rejimi ve Tımarlı Sipahi merkezlerinde ticari ve ekonomik hayatın yoğunluğundan dolayı "Beğ Bazarı" olarak da adlandırılmıştır.

PARLAK GECE: AYAŞ

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ayaş, İpek yolu üzerinde bulunur. Ayaş, bir Türkmen Oymağı adı olduğunu bilinmesiyle birlikte Öztürkçe kökenli "Parlak, aydınlık gece" anlamına da geliyor. Büyük Türk Seyyahı Evliya Çelebi de Seyahatnamesi'nde Ayaş'tan ayrıntıları ile bahsedilmektedir.

KRAL PULAT MI? BOL ATLI YAKUP MU?

Menteşe köyünün 1860 yılında Sivritepe eteğine kurulan Polatlı, 1 Ağustos 1926 tarihinde 877 sayılı kanunla ilçe oldu. Frigya krallarından Pulat'ın, bu bölgeye yerleşmesinden dolayı kendi isminin bölgeye verildiği ileri sürülmektedir. Farsça kökenli Pulat, çelik ya da kuvvetli anlamına gelmesinden dolayı Polat olarak türetilmesi ihtimaller arasında yer alıyor. Bir diğer iddia ise şehrin adını bu bölgede yaşayan ve atlarıyla meşhur olan Yakup Ağadan aldığıdır. Yakup Ağa'dan bahsedenlerin kendisine "Bol Atlı Yakup Ağa" dedikleri ve bunu daha sonra "Bol-atlı" şeklinde kısaltarak zaman içerisinde "Polatlı" olarak kaldığı halk arasında söylenir.

KIZILCAHAMAM

Kızılcahamam, ilk çağlara kadar uzanan tarihinde, Yabanabat, Çorba ve son olarak da Kızılcahamam ismini aldığı iddia ediliyor. Ayrıca, "Kızılcahamam" isminin yöre toprağının rengi ile yörede bulunan şifalı kaplıcalarından aldığı tahmin edilmektedir.

ÇUBUK BEY

"Çubuk" kelimesi, Türklerde erkek ismi, aşiret ismi ve yer adı olarak kullanılmıştır. Çubuk'un isminin de 11'inci asırda Selçukluların, Sultan Melikşah devrinde Anadolu'daki fetih hareketlerine katılan Türk Beyi, yani Çubuk Bey'den almış olduğu biliniyor. Başka bir rivayete göre, Çubuk yöresinin bulunduğu ovanın suyu oldukça boldur. Bundan dolayı yerleşim alanı çayırlık, çimenlik, kavak, söğüt ve bağ çubuklarıyla kaplıdır. Daha önce çayırlık olan bölgeye, çubuğu bol olmasından dolayı "Çubuk" adı verilir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.