Kahveciler ve dernekler arasında çay çekişmesi

Kahveciler ve dernekler arasında çay çekişmesi

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, ‘‘Esnafımız 18 çeşit vergi ödüyor, dernekler ise, 50 kuruşa çay satıp vergi ödemiyorlar. Bunun önüne geçilmeli’’ dedi.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven Ankara’da bulunan 9 bin derneğin bazılarının kahvehane gibi işletildiğini belirterek, bu tür derneklerin denetim altına alınmasını istedi.

Kahveciler kaç çeşit vergi ödüyor? Dernekler vergi öder mi?

Güven, derneklerin haksız kazanç elde ettiklerini söyleyerek, “Kahveci esnafı 18 çeşit vergi veriyor ve çayı 1 liraya satıyor. Bu dernekler 50 kuruşa çay satıyor, vergi dahi ödemiyor. İçki satışı yapanlar dahi var. Bunun önüne geçilmeli” dedi.

Kahveci esnafının dernek adı altında gasp edilen iş haklarının geri kazandırılmasını isteyen Güven, belediye başkanlarının STK başkanlarına randevu vermediğinden de yakınarak, belediyedeki denetim yetkilerinin odalara verilmesini talep etti.


“ESNAF VE ZANAATKÂR ÜLKENİN BEL KEMİĞİDİR”


Güven, Esnaf ve zanaatkârın ülkenin bel kemiği ve omurgası olduğunu, kahvehanelerin Osmanlı kültüründen gelen kıraathane kültürünün yaşatıldığı yerler olduğunu söyledi.

Güven, “Eskiden basın ve medya yoktu. Bu görevi kahveciler yapıyordu. Kahvehaneler denildiğinde yıllardır toplumu zihniyetinde farklı algılandı. Kahvehaneler ucuz eğlence mekânlarıdır. Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Kahvehanelere kanaat önderleri gelir sohbet ve istişare edilirdi” dedi.


Kahveciler Odasının kaç üyesi var? Kahvehanelerde çay fiyatları?


Ankara’da bin 500, Türkiye’de 83 bin üyeleri bulunduğunu söyleyen Güven, kahveci esnafının sorunlarını şöyle dile getirdi, “Son zamanlarda Avrupa uyum yasaları neticesinde çıkan dernekler kanunu kahveci esnafını bitirdi. Bugün kafelerde vatandaşlar 5 liraya çay içerken, 1 lira olan kahvehanelerde çay içmiyor. Vatandaşlar bu konuda bilinçsiz ve kandırılıyor. Vatandaşlara uyarımdır. Yüksek fiyatlara çay içmeyin.”


Ankara'da kaç dernek var?


Kahvehanelerin irfan ve kültür yuvası olduğunu söyleyen Güven, Ankara’da 9 bin dernek bulunduğunu belirtti.

Derneklerin birçoğunun kahve gibi çalıştığını söyleyen Güven, derneklerin denetimsiz olduğunu ve haksız rekabet ortamı oluşturduklarını söyledi. Güven, “Derneklerin kahve gibi çalışması yanlıştır. Dernekleri yerel yönetimler denetlemelidir. 5253 sayılı dernekler kanunu değiştirilerek, kahveci esnafının dernek adı altında gasp edilen iş haklarının geri kazandırılması gereklidir. Kahve gibi çalışan dernekleri vergi mükellefi yapalım” dedi.


DERNEKLER DENETLENMELİ


Belediye başkanları, dernekler başkanı ve Ankara vergi dairesi başkanını göreve çağıran Güven, “Bu tür dernekler denetlensin. Herkes devletine vergisini versin. Haksız kazancın önüne geçilsin. Dernek adı altında kahvehane gibi işletmeler türüyor. Buradan tüm yetkilileri göreve davet ediyorum ve bu sorunu beraber çözelim diyorum. Kahveci esnafı 18 çeşit vergi veriyor ve çayı 1 liraya satıyor. Bu dediğim dernekler 50 kuruşa çay satıyor, vergi dahi ödemiyor” dedi.


“12 MADDELİK ACİL EYLEM PLANI DÜZENLEDİK”


Bu tarz derneklerde içki satışı dahi yapıldığının altını çizen Güven, “Avrupa uyum yasaları adı altında çıkan dernekler kanunu bize dar geliyor. Düzenlememiz gereklidir. Kahvecilerin sorunlarını çözmek için 12 maddelik acil eylem planı düzenledik. Bu maddelerin içerisinde belediyelerin bilardo oynatan işletmelerden aldığı işgaliye ve eğlence vergilerine kadar var. Bu tür haksız kazançların önüne geçilmesini istiyoruz. Sporun vergisi mi olur” dedi.


“BELEDİYE BAŞKANLARI RANDEVU VERMİYOR”


Belediyelere verilen yetkilerinde kısıtlanmasını isteyen Güven, “Belediyeler halkla iç içe olmalıdır. Belediye başkanları artık bizi kabul etmelidir. Birçok belediye başkanları sivil toplum kuruluşlarına randevu vermiyor. Siz halkın oyuyla gelmişsiniz, STK başkanları da esnafın oyuyla başa gelmiş. Hiçbir belediye başkanı kendisini dev aynasında görmesin. Kimsenin kimseden bir üstünlüğü yoktur” şeklinde konuştu.


YETKİ ODADA, DENETİM BELEDİYEDE


Fiyat tarifesinin yetkisinin odalarda, denetimin ise belediyelerde olduğunu söyleyen Güven, “Belediyeler oy kaybetmemek için denetim yapmıyorlar. Denetimin bize verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda birçok sokakta yan yana aynı iş konunda birçok işyeri bulunuyor. Buna da bir standart getirilmesi lazım. İşletmelere ruhsat verilirken buna dikkat edilmesi lazım. Ayrıca millet kıraathanelerini de destekliyoruz. Kahveci esnafını hiçbir şekilde etkilemez. Cumhurbaşkanımızı bu konuda destekliyoruz. Kahveci esnafının müşterisi ayrıdır. Vatandaşa yanlış bilgi verilmesin. Bu proje çok önemlidir” diye konuştu.


“CUMHURBAŞKANIMIZI KAHVE İÇMEYE DAVET EDİYORUZ”


Esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Güven, esnafın her zaman devletin ve milletin yanında olduğunu bu yüzden sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında kahveci esnafı ile buluşması için davet eden Güven, “Cumhurbaşkanımızın tüm esnaf odalarıyla görüşecek vakti yok, bunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız çat kapı ziyaretleri seviyor. Bizde kendilerini kahve içmeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.


Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.