Kan emicilik

Kan emicilik

ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, taşerona kadro sınavının bazı yayınevlerince fırsatçılığa dönüştürüldüğünü belirterek, "25 ila 125 TL arasında satışa sunulmuş bu kitaplar bir fırsatçılık ürünüdür, kan emiciliktir" dedi.

Taşeron işçilerin kadro başvuruları sona ermesiyle gözler kesin liste ve sınavlara çevrildi. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon civarındaki taşeron işçinin kadro başvurusunu alan kamu kurumları, emekli olanların dışında 3 ile 22 Mart tarihleri arasında sınav gerçekleştirecek. İlgili bakanlıkça söz konusu sınavın eleme amaçlı olmadığı açıklansa da kadro fırsatçıları boş durmuyor! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeron sınavına hazırlık kitapları, kursları açılmış. Asla buralara gitmesinler. Bu kitaplarla vesaire bizim işimiz yok" diyerek kadroya geçecekleri uyarmasına rağmen piyasada hala kadroya hazırlık kitaplarının satışta olduğu görülüyor. 

FIRSATÇILAR GÜVEN SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR

vahdet-ozkocak.jpg

Farklı yayınevleri tarafından basılan sınav ve mülakat hazırlık kitapları birçok internet sitesi üzerinden indirimli bir şekilde satışa sunuluyor. Güvenirlik kazanmak için kitapların üzerinde "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" isminin alenen yazıldığı görülüyor. Bir hayli kalın olduğu görülen sözde sınav ve mülakat hazırlık kitapları 25 ila 125 TL arasında satılıyor. 

EN YETKİLİ İSİM UYARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Test odaklı çok sorulu bir sınav sistemi planlamıyoruz. Hem meslek, hem de eğitim durumlarına göre de sorulacak. Bu kişiler (taşeron çalışanları) zaten yıllardır performanslarını ispatlamışlar, yıllardır çalışıyorlar. Endişeye kapılmasınlar. Şimdi görüyorum, taşeron sınavına hazırlık kitapları, kursları açılmış. Asla buralara gitmesinler. Bu kitaplarla vesaire bizim işimiz yok. Zaten kendilerini ispat etmiş durumda bu kardeşlerimiz" diyerek kadro fırsatçılarına karşı uyarmıştı. 

UMUT TACİRLİĞİ YAPILIYOR

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, kadro fırsatçılarına karşın ilgili bakanlıkları harekete geçmeye davet ederek şunları söyledi: "300 ila 500 TL arasında maaş artışı bekleyen ve kıt kanat geçinmeye çalışan taşeronlara sınavın içeriği dahi belli olmamışken bazı yayınevlerinin umut tacirliği yaptığını görüyoruz.  Piyasada çokça yazılı ve mülakat hazırlık kitapları görülmektedir. Ayrıca kurumlara özel kitapçık basılmaktadır. Bu sınava ilişki herhangi bir hukuki metin bulunmamaktadır. Bu sebeple fırsatçılık ürünü olan kitapların hangi yönetmeliğe, hangi kanuna göre hazırlandığı bilinmemektedir. 25 ila 125 TL arasında piyasada satışa sunulmuş olan bu kitaplar bir fırsatçılık ürünüdür, kan emiciliktir. Taşeronların duyguları sömürülmektedir. İlgili bakanlıklar derhal bu kitapları toplatmalı içlerinde bilindik yayınevlerine ve diğerlerine ceza vermelidir. 

SINAV TARİHLERİ

Taşeron kadroya geçiş sınavı 3- 22 Mart tarihleri arasında yapılacak. Sınavdan ve mülakattan 50 puan alan başarılı sayılacak. Sınavı kazananların kesin isim listesi 27 Mart tarihinde ilan edilecek. Sınavı kazananlar kurum tarafından 2 Nisan tarihinde topluca kadroya geçecek. Kadroya geçenlerin maaşları aynı olacak ve kazanılmış özlük hakları devam edecek. Taşeron işçilerin kurumlarda kadroya geçiş süreçlerini yürütecek tespit komisyonu en az üç kişiden oluşacak, iki yedek üyesi olacak.

ÇALIŞTIĞI GÖREVİNE GÖRE SORU SORULACAK

Komisyon, üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun bir şekilde sınav kurulunca hazırlanacak. 

KİT'LERE DE KADRO

1 milyonluk kadro sevinci, KİT'lerde çalışan 50 bin kişinin kadroya geçememesi nedeniyle gölgelenmişti. Sendikalardan ve işçilerden gelen talepler üzerine hükümet yeni bir çalışma başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın KİT’ledeki taşeron işçilerle ilgili yeniden bir çalışma yapılması yönünde talimat vermesi ile KİT'lere de kadro imkanı doğdu.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.